TRAVEL

Ο μόνος τρόπος να απολαύσεις τα Λιχαδονήσια τον Αύγουστο

Γράφω αυτό το κείμενο, λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά από την δεύτερη προβολή του βίντεο που δείχνει τα Λιχαδονήσια από ψηλά. Απέραντο μπλέ, πολύ πράσινο, απίστευτη ομορφιά, απέναντι από τη μύτη της Εύβοιας. Φώκιες φαίνονται σε κάποια σημεία του βίντεο ενώ και το ναυάγιο φαντάζει συγκλονιστικό από επάνω. Έχει ήδη 44.000 προβολές σε μερικές ημέρες και για να προλάβω ακόμα ένα κύμα "δυσαρεστημένων επισκεπτών" πιάνω το πληκτρολόγιο.

Αρχικά ας δούμε το βίντεο για να μπούμε στο κλίμα.

Και τώρα, με το σαγόνι κάτω, ας σου πω κάτι που ίσως δεν θα διαβάσεις με πολλή χαρά αν θέλεις αυτό το καλοκαίρι να πας στα Λιχαδονήσια: ο μόνος τρόπος για να απολαύσεις στο έπακρο αυτή την ομορφιά μέσα στον Αύγουστο, είναι να πας με κότερο, βάρκα ή πλεούμενο δικό σου τέλοσπάντων.

Θα εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Είμαι από την Εύβοια και έχω πάει στα Λιχαδονήσια, λίγο πριν γίνει το μεγάλο “μπαμ” και χαρακτηριστούν ως “Σευχέλλες της Ελλάδας”. Είναι πραγματικά ένας υπέροχος προορισμός με πολλή φυσική ομορφιά. Το ταξίδι προς σε αυτό το σύμπλεγμα νησιών είναι πολύ ωραίο. Η κεντρική παραλία είναι ιδανική για μπάνιο, έχει καταγάλανα καθαρά νερά και προχωράς αρκετή ώρα για να βουτήξεις ολόκληρη.

ΑΛΛΑ. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόσος χαμός, που είναι μάλλον αδύνατο όλα αυτά τα υπέροχα να μπορέσεις και εσύ να τα ζήσεις μέσα στον Αύγουστο, με τον παραδοσιακό τρόπο. Ο κόσμος είναι πολύς. Μπορεί να φτάνουν και γκρουπ τουριστών. Η παραλία είναι μικρή και είναι πιθανό να απογοητευτείς από τις λεπτομέρειες που αφορούν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη φυσική ομορφιά.

Ιδανική περίοδος είναι καθημερινές μέσα στον Ιούνιο, ακόμα και τον Ιούλιο. Ίσως και τον Σεπτέμβριο, αν ο καιρός είναι καλός. Μέσα στον Αύγουστο, μόνο με κότερο (άντε και βάρκα) θα γίνει η δουλειά. Αν δεν έχεις κότερο, τουλάχιστον μην γκρινιάξεις. Προσπάθησε να απολαύσεις το ταξίδι με το βαρκάκι – γιατί πραγματικά είναι μια ολόκληρη εμπειρία από μόνη της. Κι αν πέσει πολύ κόσμος, εστίασε στη θάλασσα. Γιατί, μεταξύ μας, σε ποιο μέρος της Ελλάδας πας στην καρδιά του Αυγούστου και όλα είναι ειδυλλιακά;

*Eξαιρετικά αφιερωμένο στους γκρινιάρηδες αυτής της χώρας, που έχουν γεμίσει το ίντερνετ με παράπονα.