TRAVEL

Αναλυτικός οδηγός για τη Θάσο, από μία πιστή της φαν

123

Το ελληνικό νησί που έχω ερωτευτεί είναι η Θάσος. 

Αυτό που με έχει κερδίσει σε αυτό είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο σε βουνό και θάλασσα και η αξιοσημειώτη φιλοξενία.

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω το όνομά του είναι η Σκάλα Ποταμιάς (χωριό που έχω περάσει τις περισσότερες καλοκαιρινές διακοπές ως παιδί).

Oι can’t miss παραλίες είναι η Χρυσή ακτή και Χρυσή αμμουδιά (αμμώδεις, μεγάλες και οργανωμένες παραλίες με καταπράσινα νερά, εύκολα προσβάσιμες και περιστοιχισμένες από πλούσια πευκώδη βλάστηση)

Η παραλία που δεν ξέρει πολύς κόσμος και αξίζει μία επίσκεψη Προσωπική επιλογή ως λάτρης των ήρεμων και χαλαρωτικών διακοπών θα ήταν η παραλία Σκάλας Καλλιράχης, μια ήσυχη και εύκολα προσβάσιμη παραλία με ήρεμα και ρηχά νερά (ιδανική για οικογένειες). Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους η Γκιόλα αποτελεί μια σχεδόν εξωτική φυσική λιμνοθάλασσα, λόγω χρώματος νερών αλλά και λόγω γεωφυσικής θέσης, περιτριγυρισμένη απο βράχια για όσους θέλουν να κάνουν τις βουτιές τους.

Το καλύτερο μέρος για να μείνεις είναι η Σκάλα Ποταμιάς, σε ένα από τα πολλά rooms to let κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, για πιο low budget διακοπές. Σε ένα από τα bungalows στη Μακρύαμμο για πιο πολυτελείς διακοπές.

Το αγαπημένο μου σημείο στο νησί είναι η Σκάλα Ποταμιάς, όπου μπορώ να χαλαρώσω και να απολαύσω τις διακοπές μου στο υπέροχο αυτό χωριό.

Το πιο ιδιαίτερο μέρος στο νησί είναι το χωριό Παναγία, που κανείς δεν πρέπει να παραλείψει από την επίσκεψή του στο νησί. Γεμάτο πηγές με τροχούμενο, πόσιμο, δροσερό νερό και παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβέρνες, καθώς επίσης και τον δεσπόζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας αποτελούν ιδιαίτερα και ξεχωριστά σημεία στο νησί για να δει κανείς.

Το χωριό το οποίο δε βαριέμαι ποτέ να επισκέπτομαι είναι η Παναγία, για το ξεχωριστό στοιχείο με τα γάργαρα νερά και τα πλατάνια που συναντάς στο νησί.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο νησί είναι οι ταβέρνες στο χωριό Θεολόγος φημίζονται για το εξαιρετικό κατσικάκι και τις παραδοσιακές σούβλες τους. Επιπλέον πρέπει οπωσδήποτε να φάτε στο σουβλατζίδικο «Τα κουτούκια» στο χωριό Σκάλα Ποταμιάς όπου θα γευτείτε το πιο νόστιμο, ζουμερό και λαχταριστό σουβλάκι και αφράτο ψωμάκι με μόνα συνοδευτικά ντοματούλα και κρεμμυδάκι. Η νοστιμιά μέσα από την απλότητα!

Η τοπική σπεσιαλιτέ που είναι must είναι το παραδοσιακό κατσικάκι και κοντοσούβλι στον Θεολόγο. Επίσης τοπική σπεσιαλιτέ είναι οι χταποδοκεφτέδες. Από γλυκά η Θάσος φημίζεται για το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι και για τα σιροπιαστά της.

Για γλυκό περνάω πάντα από την Παναγία για φρεσκοφουρνιστό τσουρέκι και από τα διάφορα παραδοσιακά μαγαζάκια για γλυκό του κουταλιού καρυδάκι και σιροπιαστά.

Για βραδινή έξοδο επιλέγω τον Ποτό ή τα Λιμενάρια που χαρακτηρίζονται για την έντονη νυχτερινή τους ζωή.

Απ’ τα πράγματα που σίγουρα αξίζει να δεις είναι το Αρχαίο Θέατρο και τα ερείπια της Αγοράς και των ναών της Αθηνάς και του Απόλλωνα.

Θα το πρότεινα σε όσους θέλουν να συνδυάσουν στις διακοπές τους την ηρεμία και τη χαλάρωση με τη ζωντάνια, την παράδοση με το σύγχρονο τουριστικό κλίμα, τον όμορφο ορεινό όγκο με τις πανέμορφες παραλίες.

Το καλύτερο spot για φωτογραφία είναι τα γραφικά πετρόκτιστα δρομάκια και οι πηγές καθώς επίσης και τα πλατάνια στην Παναγία, αλλά και οι μοναδικής ομορφιάς παραλίες του νησιού.