TRAVEL

Αυτά τα καφέ πουλάνε πνεύμα

Λίγη μουσική, ένας δροσερός καφές ή ένα ποτό, ένας φωτεινός και δροσερός χώρος και… πριν τις διακοπές, ταξιδέψτε στις σελίδες του βιβλίου που μόλις αγοράσατε ή δανειστήκατε μέσα στην πόλη! Kάντε αυτό που εγώ ονομάζω readrink.

Λένε ότι είμαστε μια χώρα, που οι κάτοικοι της όχι απλά δεν διαβάζουν, αλλά δεν έχουν ούτε την κουλτούρα της δημόσιας ανάγνωσης ενός βιβλίου. Αν είναι όμως έτσι γιατί αυξάνονται διαρκώς οι πολυσυλλεκτικοί χώροι που εντάσσουν με ιδιαίτερο τρόπο την ανάγνωση ενός βιβλίου στην καθημερινότητα μας; Κάναμε μια βόλτα στην πόλη από τις νέες hot γειτονιές του κέντρου, όπως στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι και το Γκάζι μέχρι τα ροκ Εξάρχεια και από την κλασική Πλάκα μέχρι το χαλαρό Θησείο και εντοπίσαμε νεοκλασικά με ιστορία αλλά και αστικά κτίρια που στους χώρους τους μεταμορφώνουν την ανάγνωση ενός βιβλίου σε πραγματική ιεροτελεστία.

Poems & Crimes

Σε ένα διώροφο νεοκλασικό του 1850, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι, ακριβώς απέναντι από το κτίριο που ανήκε στο ράφτη του Όθωνα, φιλοξενούνται… η ποίηση και τα εγκλήματα, η τυπογραφία και η βιβλιοδεσία, η κλασσική αρχιτεκτονική και ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Έτσι στον νέο χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδη όλα μπερδεύονται γλυκά και καλλιτεχνικά. Με το που μπείτε η μυρωδιά του καφέ και των φρεσκοτυπωμένων βιβλίων θα σας… «σπάσει» τη μύτη. Στο ισόγειο από τη μία το βιβλιοπωλείο αστυνομικής λογοτεχνίας και από την άλλη τα τραπεζάκια με ένα βιβλίο να σας περιμένει να το ξεφυλλίσετε παρέα με τον πρωινό καφέ, το μεσημεριανό φαγητό ή ένα ποτήρι βιολογικό κρασί.

 

Ενεργά στοιχεία της διακόσμησης τα αναλόγια στοιχειοθεσίας, εργαλεία της παλιάς τυπογραφίας μας πάνε πίσω στα χρόνια. Μια βαριά βιομηχανική σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο, στα Ποιήματα. Εκεί εκτός από το βιβλιοπωλείο της ποίησης, γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων ή αφιερωματικές βραδιές. Τώρα το καλοκαίρι το ραντεβού δίνεται στην πίσω αυλή με τα πολύχρωμα γκραφίτι στους τοίχους, συνοδεία ενός βιβλίου και ενός ποτού καθώς όπως λένε οι άνθρωποι του Poems & Crimes «δεν είμαστε μόνον του πνεύματος αλλά και του οινοπνεύματος».

Poems & Crimes Αrt bar, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλέφωνο: 210-3228839

Free Thinking Zone

Εκεί που το Κολωνάκι συναντά τα Εξάρχεια. Εκεί που το βιβλιοπωλείο γίνεται γκαλερί ιδεών με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις βιβλίων ανάλογα με το φλέγον θέμα της επικαιρότητας, εκεί που διακοσμητικά ένα loft στη Νέα Υόρκη συναντά ένα νέο concept store για τα βιβλία. Εκεί βρίσκεται το Free Thinking Zone, ένας … Οίκος Ανοχής Σκέψης όπως λέει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια του Αρετή Γεωργιλή. Μόλις μπείτε στον πρωτότυπο χώρο με την industrial αισθητική θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στο σαλόνι ενός αστικού διαμερίσματος στην Νέα Υόρκη.

 

Καθίστε στον δερμάτινο κόκκινο καναπέ ή στα ασπρόμαυρα ξύλινα τραπεζάκια του μοντέρνου καφέ που διαθέτει ο χώρος, για να διαβάσετε το βιβλίο που μόλις αγοράσατε ή δανειστήκατε από εκεί. Κινηθείτε άνετα στο δροσερό χώρο και ψάξτε στα ράφια της επιβλητικής βιβλιοθήκης όπου θα διαπιστώσετε τίτλους που σπανίζουν αλλού. Το Free Thinking Zone επίσης φιλοξενεί έργα Τέχνης, διοργανώνει αναγνώσεις θεατρικών έργων, μουσικά live ενώ γίνονται και αυθόρμητες συζητήσεις που αρχίζουν από τους θαμώνες του.

Free Thinking Zone: Σκουφά 64 & Γριβαίων, τηλ.: 210-3617461

«Λεμόνι»

Στο ημιυπόγειο μαγαζί μιας μικροαστικής πολυκατοικίας της οδού Ηρακλειδών, στο Θησείο. Εκεί βρίσκεται το βιβλιοπωλείο «Λεμόνι». Κατεβαίνοντας τη σκάλα ξετυλίγεται μπροστά σας το όνειρο του ιδιοκτήτη του Σπύρου Τσιτσέ να κάνει μια καλή ιδιωτική βιβλιοθήκη ανοιχτή προς κάθε γούστο. Θα βρείτε επιλεγμένα βιβλία για λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, δοκίμιο, τέχνη και φιλοσοφία, τόσο σε έντυπη όσο και… σε ψηφιακή μορφή καθώς η ψηφιακή βιβλιοθήκη με παραστάσεις θεάτρου, χορού, όπερας, με την υπογραφή μεγάλων σκηνοθετών και πρωταγωνιστών καθημερινά εμπλουτίζεται.

 

Οι πελάτες εξαιρετικοί γνώστες της θεματολογίας του βιβλιοπωλείου είναι απαιτητικοί καθώς και οι ίδιοι είναι δημιουργοί: σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς, εικαστικοί. Αυτό που ξαφνιάζει είναι ότι ο μικρός αυτός χώρος με τα γεμάτα από βιβλία ράφια του, δεν σε προετοιμάζει για την όμορφη μικρή αυλή στην οποία καταλήγει. Εκεί δεν γίνονται μόνον εκδηλώσεις. Μπορείτε να αγοράσετε ή να ξεφυλλίσετε /δανειστείτε ένα βιβλίο και να χαθείτε για λίγο στην μικρή αστική απόλαυσή που σας προτείνει η αυλή του… Λεμονιού.

Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, Ηρακλειδών 22 – Θησείο τηλ.: 2103451910

Art Café Κιμωλία

Το νούμερο 5 της οδού Υπερείδου στην Πλάκα, είναι ένα κτίριο με ιστορία από το 1925. Οι τοίχοι του και οι πόρτες του διηγούνται ιστορίες από την γερμανική κατοχή, τα μεταπολεμικά χρόνια, το Πολυτεχνείο… Αυτό το ιδιαίτερο art café, ένας χώρος με μαμαδίστικη φροντίδα και διακόσμηση που σε πάει πίσω στο χρόνο: Από τους πίνακες της Κατερίνας στα ταμπλό της Ρενάτας και τους καθρέφτες της Νανάς μέχρι τη ραπτομηχανή της γιαγιάς και το παλιό γραμμόφωνο!

 

Στους τρεις δροσερούς χώρους του καφέ αλλά και στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας διαβάζοντας ένα βιβλίο ελληνικής ή ξένης λογοτεχνίας ή ψυχολογίας από τη βιβλιοθήκη υπό τους ήχους jazz μελωδιών. Μάθαμε ότι στην Κιμωλία μπορείτε να κάνετε ανταλλαγή βιβλίων (να πάρετε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη δίνοντας κάποιο άλλο δικό σας) ή απλά να δωρίσετε βιβλία που δεν τα χρειάζεστε πια. Στους χώρους του art café γίνονται και βραδιές live μουσικής και εκθέσεις ζωγραφικής.

Κιμωλία art café, Yπερείδου 5, Πλάκα, τηλέφωνο: 211-1848446

Πολυχώρος των εκδόσεων Άγκυρα

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1890, χρονιά που τυχαία συμπίπτει με την έναρξη των δραστηριοτήτων για τις εκδόσεις Άγκυρα δημιουργήθηκε ο πολυχώρος των εκδόσεων, ένα ακόμα ενδιαφέρον πολιτιστικό στέκι της πρωτεύουσας. Στους χώρους του θα βρει κανείς το βιβλιοπωλείο, με διαμορφωμένη «παιδική γωνιά», το καφενείο της αυλής και την αίθουσα «Λέξεις και Νότες» στον πρώτο όροφο.

 

Κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι το βράδυ μπορείτε να παραγγείλετε έναν ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, με γλυκό του κουταλιού, ποικιλίες τσαγιού, φρέσκους χυμούς, να γευματίσετε την ώρα του lunch break ή να ταξιδέψτε στην υπέροχη αυλή του διαβάζοντας αγαπημένα βιβλία των εκδόσεων που θα βρείτε στις προθήκες του βιβλιοπωλείου. Ναι, και εδώ μπορείτε να τα δανειστείτε και βέβαια να τα αγοράσετε.

Πολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 124, τηλέφωνο: 210-3837667

Έναστρον Βιβλιοκαφέ

Άλλο ένα υπέροχο νεοκλασικό βρήκε το ρόλο του! Έτσι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τις εκδόσεις Έναστρον αποφάσισαν πριν μερικά χρόνια να δημιουργήσουν στο κτίριο που αρχικά ανήκε στον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Μιστριώτη ένα ενδιαφέρον βιβλιοκαφέ. Μπαίνοντας, στο βάθος υπάρχει το βιβλιοπωλείο που ενημερώνεται διαρκώς με νέες κυκλοφορίες ενώ οι βιβλιοθήκες του προσφέρουν χώρο όχι μόνο σε μεγάλους αλλά και σε μικρούς ποιοτικούς εκδοτικούς οίκους.

 

Ο χώρος μπροστά από το βιβλιοπωλείο είναι το καφέ με θέα στην πολύχρωμη κίνηση της Σόλωνος. Βουλιάξτε στους αναπαυτικούς καναπέδες, απολαύστε μόνοι ή με παρέα τον καφέ σας ή το ποτό σας με την απαραίτητη συνοδεία ενός βιβλίου. Στο χώρο συναντιούνται φίλοι ή ομάδες που αγαπούν τη συζήτηση, την παρέα, το διάβασμα αλλά και τις λέσχες ανάγνωσης. Αν είστε φαν… ακολουθείστε τους!

Έναστρον Βιβλιοκαφέ, Σόλωνος 101, Αθήνα, τηλ.: 210 3828121

Bios

Όσοι έχετε βρεθεί στο Bios ξέρετε ότι πρόκειται για ένα στέκι τεχνών που χρησιμοποιεί τα σύγχρονα μέσα, ένα πολυ-λειτουργικό περιβάλλον με χώρους για live συναυλίες, 4 μπαρ, σκηνές για θεατρικές παραστάσεις και περφόρμανς, αίθουσα προβολών και χώρο εικαστικών εγκαταστάσεων. Υπάρχει όμως και ο πρώτος όροφος του Bios.

 

Αν δεν βρεθείτε σε μέρα με events, το καφέ του 1 ορόφου, the space above, όπως το λένε, με τα vintage έπιπλα, την ρετρό αισθητική και τους σκοπίμως ημιβαμμένους και ημικατεστραμμένους τοίχους είναι ό,τι πρέπει για χαλαρή κουβεντούλα με τους φίλους αλλά και το ξεφύλλισμα βιβλίων –κυρίως για το design και την σύγχρονη τέχνη – από την μικρή βιβλιοθήκη πάνω από την παλιά τηλεόραση. Για λίγο νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο σπίτι ενός φίλου σου με θέα προς την Ακρόπολη.

Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, τηλέφωνο: 2103425335

GAZARTE

Σε έναν πολυχώρο σαν το Gazarte, στο Γκάζι, δεν θα μπορούσε να λείπει το βιβλιοπωλείο του, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε κάποια από τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις του από την ελληνική ή διεθνή βιβλιογραφία, ή να φυλλομετρήσετε εκείνο που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

 

Επιπλέον εδώ θα βρείτε και μια πλούσια δισκοθήκη κλασικής μουσικής από vintage βινύλια second hand. Το εναλλακτικό βιβλιοπωλείο λειτουργεί στο ισόγειο του Gazarte, όπου βρίσκεται και το cafe του πολυχώρου, εκεί όπου μπορείτε να απολαύσετε το βιβλίο που μόλις αγοράσατε.

Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ. 210 3460347

Στοά του Βιβλίου

 

Kαι φυσικά δε θα μπορούσα να μην κάνω ειδική μνεία στη Στοά βιβλίου που φιλοξενείται στο Αρσάκειο Μέγαρο κάτω από τον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο. Εδώ, εκτός από τους εκδοτικούς οίκους που λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» της στην ηρεμία και τη δροσιά που σας προσφέρει θα βρειτε και cafe όπου μπορείτε να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο, αυτό που μόλις αγοράσατε με το άρωμα του τυπογραφείου στις ατσάκιστες σελίδες του ή να συζητήσετε με την παρέα σας για το βιβλίο που μόλις διαβάσατε…

Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, τηλ.: 210 3253989, 210 3244538