TIPS

Τι να κάνεις το λάδι με το οποίο μόλις τηγάνισες

Shutterstock

Αν το τηγάνισμα είναι ένας συχνός τρόπος μαγειρέματος στο σπίτι σου, το πιθανότερο είναι ότι, έχεις έρθει πολλές φορές «αντιμέτωπη»  με το εναπομείναν χρησιμοποιημένο λάδι στο τηγάνι.

Οι περισσότεροι το χύνουμε κατευθείαν στο νεροχύτη. Αποτέλεσμα; Να μολύνουμε χιλιάδες λίτρα νερού αφού τα χρησιμοποιημένα λάδια καταλήγουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες. Κανονικά, ο πιο σωστός τρόπος να διαχειριστείς το λάδι μέσα στο οποίο μόλις τηγάνισες είναι να το ανακυκλώσεις στα σημεία ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου λαδιού (υπάρχουν έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ ενώ στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται και αυτός ο φορέας anakyklosianthess.gr).

Αν η πρόσβαση όμως σε αυτά δεν είναι εύκολη (ή απλώς δεν υπάρχουν στη γειτονιά σου), ο αμέσως πιο οικολογικός τρόπος είναι ο εξής.

 

Για αρχή, άφησε το λάδι να κρυώσει. Ύστερα βάλτο μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, κλείσε το καλά και πέταξε το στον κάδο σκουπιδιών.

Επίσης, ενώ λέγεται ότι μπορείς να ξανατηγανίσεις με το ίδιο λάδι, αν θέλεις να μην διακινδυνεύσεις την υγεία σου, καλό είναι να μη το κάνεις πάνω από 3 φορές.