TIPS

5 πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν πλένεις αρκετά συχνά τα σεντόνια σου

Όταν έχεις τόσα πράγματα να κάνεις μέσα στη μέρα, το να στρώσεις το κρεβάτι σου μπορεί να μη μοιάζει τόσο απαραίτητο, πόσο μάλλον το να αλλάξεις και να πλύνεις τα σεντόνια σου κάθε εβδομάδα.

Κι όμως, αν πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να ξεχνά να καθαρίσει την επιφάνεια στην οποία κοιμάται, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς, καθώς αν συνεχίσεις να το κάνεις, πιθανότατα να έρθεις σε επαφή με ορισμένα όχι και τόσο επιθυμητές καταστάσεις. Καλά θα κάνεις, να ακολουθήσεις αυτή μου τη συμβουλή.

1. Ξέσπασμα

Αν έχεις κοιμηθεί αρκετά βράδια χωρίς να ξεβαφτείς, είναι απόλυτα λογικό και να γεμίσεις λεκκέδες τα σεντόνια, αλλά και να παρατηρήσεις αύξηση των σπυριών στο πρόσωπό σου ή ξέσπασμα ακμής. Τα βακτήρια τείνουν να κατοικοεδρεύουν στις ίνες των υφασμάτων αυτών.

2. Ερεθισμός του δέρματος

Το γεγονός ότι το βρώμικο σεντόνι τρίβεται στο δέρμα σου ενώ κοιμάσαι, μπορεί πολύ εύκολα να σου δημιουργήσει ερεθισμό. Οι κρέμες και οι λοσιόν σώματος μπορεί να κάνουν το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο επειδή τα προϊόντα που δεν απορροφούνται γρήγορα μεταφέρονται στα σεντόνια σου, όπου και μένουν για ακόμα περισσότερο και δημιουργούν βακτήρια.

3. Μολύνσεις από μύκητες ή βακτήρια

Επίσης ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται, αλλά είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που τα κρεβάτια είαι ιδιαιτέρως φιλόξενα για τους μύκητες. Ένας τύπος μούχλας, ο cladosporium, αναπτύσσεται σε υγρά στρώματα και μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, πνευμονία και μια μυκητιασική λοίμωξη που ονομάζεται ονυχομυκητίαση, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις και να καταστρέψει τα νύχια.

4. Ακάρεα σκόνης

Τα ενοχλητικά ακάρεα – ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια της αράχνης και τρέφονται με τις νιφάδες δέρματος που μπορεί να βγάλεις στον ύπνο σου – συσσωρεύονται σε κάθε τοποθεσία η οποία δεν καθαρίζεται τακτικά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περίπου 1.5 εκατομμύριο τέτοια στο κρεβάτι σου, κάθε βράδυ και σου αφήνουν το σημάδι τους που μοιάζει με πιπιλιά στο λαιμό, το πρόσωπο, τα χέρια και όλο το πάνω μέρος του σώματός σου.

5. Αλλεργίες

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα βακτήρια και τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις αλλεργίες, ειδικά όταν πέσουν σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τρία βασικά πράγματα που θέλεις να αποφύγεις να σου κάνουν παρέα στο κρεβάτι σου είναι τα ακάρεα της σκόνης, μούχλα και το ωίδιο, δεδομένου ότι ενεργοποιούν αλλεργίες, αλλά μπορούν και να επιδεινώσουν τς ήδη υπάρχουσες. Η λύση; Πλύνε τα σεντόνια σου!