ΣΠΙΤΙ

Πώς να φτιάξεις το μπαλκόνι σου εύκολα και οικονομικά

Το μπαλκόνι αποτελεί συχνά ένα παραμελημένο μέρος του σπιτιού μας. Φιλοξενεί τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες μας, πού και πού μια μαραμένη γλάστρα και, κυρίως, πολλή σκόνη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτές τις φωτογραφίες του δικού μου μπαλκονιού:

Μεγάλο, μεσαίο ή μικρό, δεν έχει σημασία. Κάθε μπαλκόνι μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να δώσει μια πνοή ανανέωσης στην καθημερινή ζωή της πόλης και, βέβαια, να ομορφύνει συνολικά το σπίτι μας.

Φτιάξε, λοιπόν, το μπαλκόνι σου, εύκολα και οικονομικά σε 10 βήματα:

Βήμα 1

Ψάξε καλά το σπίτι σου για παραμελημένα αντικείμενα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ένα μπαλκόνι. Π.χ. σκαμπό που κάποτε αγόρασες και ποτέ δε χρησιμοποίησες. Ένα πρόχειρο χαλί που προόριζες για την κουζίνα, αλλά στην πορεία ξέχασες την ύπαρξή του. Φαναράκια, κεριά, μεγάλα παλιά μαξιλάρια. Συγκέντρωσέ τα σε μια γωνιά.

Βήμα 2

Βγες στο μπαλκόνι και μάζεψε ό,τι σκουπίδι έχει μαζευτεί. Δεν εννοώ μόνο εκείνο τον ξεραμένο βασιλικό και τη σκόνη. Συχνά έχουμε την κακή συνήθεια να στοιβάζουμε στους εξωτερικούς χώρους πράγματα που δε χρησιμοποιούμε, αλλά και δεν ξεφορτωνόμαστε, σε περίπτωση που τα χρειαστούμε. Αυτά, ήρθε η ώρα να πεταχτούν.

Βήμα 3

Ήρθε η ώρα της καθαριότητας.

Πρώτα σκούπισε για να απομακρύνεις τη σκόνη και ό,τι άλλο σκουπίδι υπάρχει, ώστε να μη φράξει η αποχέτευση και βέβαια, για να σφουγγαρίσεις καλά, χωρίς να λασπώσει. Αν έχει περάσει καιρός από τότε που καθάρισες τελευταία φορά, να επιμείνεις στις γωνίες και τα σοβατεπιά, που μαζεύουν την περισσότερη σκόνη. Είναι λίγο βαρετή δουλειά, αλλά πρέπει να γίνει.

Βήμα 4

Πάρε το λάστιχο (ή, αν δεν έχεις λάστιχο στο μπαλκόνι, γέμισε μερικούς κουβάδες) και ρίξε κάμποσο νερό. Τρίψε καλά το πάτωμα με μια σκούπα, σκουπίζοντας τα νερά σε μια κατεύθυνση, προς το σημείο όπου βρίσκεται το σιφόνι.

Μετά, ρίξε 2-3 κουβάδες με νερό στο οποίο έχεις προσθέσει καθαριστικό πατώματος. Τρίψε ξανά το πάτωμα με τη σκούπα και άφησέ το να στεγνώσει στον ήλιο. Μόλις στεγνώσει, πέρνα το με τη σφουγγαρίστρα.

Τέλειωσε η φασίνα, ώρα για διασκέδαση!

Βήμα 5

Μελέτησε το μπαλκόνι σου, τώρα που είναι καθαρό κι αστραφτερό. Παρατήρησε προσεκτικά το σχήμα του και σκέψου πώς θα ήθελες να το αξιοποιήσεις. Θέλεις να πίνεις εκεί τον πρωινό καφέ σου; Θέλεις να ξεκουράζεσαι μετά τη δουλειά το απόγευμα; Θέλεις να δροσίζεσαι το βράδυ; Ή μήπως όλα μαζί;

Επίσης, όλα τα παραπάνω θα τα κάνεις μόνη σου ή με παρέα; Κι αν ισχύει το δεύτερο, πόσα άτομα θα είναι αυτή η παρέα;

Βήμα 6

Έχοντας πλέον καταλήξει στις ανάγκες σου, ξεκινάς τη διαμόρφωση του χώρου από το πάτωμα. Μπορείς να ρίξεις κάτω ένα απλό φτηνό χαλί. Αν το πάτωμα δε σου αρέσει καθόλου και ταυτόχρονα ‘πιάνουν τα χέρια σου’, μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα με είδη ‘φτιάξε το μόνος σου’ θα σε αποζημιώσει.

Βήμα 7

Τοποθέτησε μερικές γλάστρες, τις οποίες έχεις φυτέψει όπως σου έχουμε ήδη δείξει. Τα φυτά παράγουν οξυγόνο, δίνουν χρώμα και, βέβαια, ρίχνουν τοπικά τη θερμοκρασία. Δε χρειάζεται να γεμίσεις το μπαλκόνι σου, ειδικά αν δεν είναι πολύ μεγάλο. 3-4 γλάστρες μεσαίου μεγέθους αρκούν για ένα μικρό μπαλκόνι.

Βήμα 8

Παίξε με τον χώρο, ανάλογα με το μέγεθός του και τις ανάγκες σου. Αν π.χ. στο σπίτι σου μένετε δυο άτομα, βγάλε έξω δυο καρέκλες ή δυο σκαμπό. Τοποθέτησε ανάμεσά τους ένα τραπεζάκι. Στις γωνίες του πατώματος βάλε φαναράκια με ρεσώ. Υπολόγισε το πώς πέφτει ο ήλιος το μπαλκόνι και κάνε τις αντίστοιχες αλλαγές στον προσανατολισμό των επίπλων.

Βήμα 9

Διακόσμησε με τα αντικείμενα που μάζεψες στο Βήμα 1. Ένα χαριτωμένο τραπεζομάντιλο, δυο παλιά μαξιλάρια, φαναράκια, τασάκια.

Βγάλε τη δημιουργικότητά σου!

Άφησε χώρο για να μπορείς εύκολα να τοποθετείς ποτήρια, πιάτα, κανάτες και δίσκους. Σκόρπισε χρωματιστά σουβέρ, για να δημιουργήσεις ‘πιτσιλιές’ χρώματος με χρηστικά αντικείμενα.

Ρίξε μέσα σε ένα άδειο παλιό γλαστράκι ή κασπώ μερικά συσκευασμένα καλαμάκια.

Άπλωσε σε μια γωνία τα βότσαλα που είχες κάποτε μαζέψει σε μια παραλία.

Δεν έχεις τραπεζάκι; Κανένα πρόβλημα. Πάρε ένα τελάρο, στερέωσέ το όρθιο και στην κορυφή του τοποθέτησε έναν δίσκο. Στη βάση του μπορείς να τοποθετήσεις περιοδικά.

Βήμα 10

Κάθισε αναπαυτικά και χαλάρωσε.