HOUSE TWENTY FOUR

Τα χρώματα που αγαπά μια γυναίκα

Στο συλλογικό ασυνείδητο ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αλλαγών. Όπου νέα ξεκινήματα βάλε μετακομίσεις, ανακαινίσεις και απόπειρες διακόσμησης. Με μεγάλη χαρά όλες εδώ στο Ladylike ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο σπίτι της 24MEDIA και να κατευθυνθούμε (φυσικά) στο δικό μας δωμάτιο. Κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία και μπάνιο όλα εξαιρετικά αλλά με το δικό μας δωμάτιο έχουμε ένα παραπάνω δέσιμο. Είμαστε και του συναισθήματος πλάσματα.

Κεφάλαιο: Εσωτερική Διακόσμηση. Ενότητα: Χρώματα. Η διαδικασία, το ταξίδι, οι πειραματισμοί. Για αυτές τις στιγμές που η προσωπική πινελιά μπαίνει στο χώρο και τον μεταμορφώνει από απρόσωπο δωμάτιο σε χώρο έκφρασης με στιλ και προσωπικότητα.

Ξέρεις κι εσύ πως ο τρόπος που επιλέγεις για να διακοσμήσεις τους χώρους σου είναι συνυφασμένος με τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Τον κόσμο αλλά και τον μικρόκοσμό σου.

Τα χρώματα που αγαπούν οι γυναίκες είναι πολλά και κάθε φορά εναλλάσσονται ανάλογα με τη φάση, την προσωπικότητα αλλά και τις ανάγκες. Το στιλ της διακόσμησης του δωματίου παίζει ρόλο καθώς στόχος είναι να μείνουμε πιστές στο γενικότερο σύνολο αλλά να βάλουμε και τις πινελιές που το διαφοροποιούν.

Ώρα να πάρουμε τα πινέλα, να βάλουμε ολόσωμη φόρμα εργασίας και να ξεκινήσουμε. Η Vivechrom μας έδωσε όσα χρειαζόμασταν για να βάψουμε το δωμάτιό μας στο σπίτι της 24MEDIA.

 

Και να σου μιλήσω και για το Vivechrom Visualizer App. Μόνο με ένα πάτημα στην οθόνη, χρησιμοποιώντας τη νέα λειτουργία Visualizer, θα δεις ρεαλιστικά τις αποχρώσεις Vivechrom στον τοίχο. Είδαμε πώς θα φαίνεται και μετά ανοίξαμε τα χρώματα. Λευκό και καρπουζί (το χρώμα του Ladylike).

Η Ξένια Μητροφάνη, διακοσμήτρια της Vivechrom, μας μιλά για τα χρώματα που αγαπούμε εμείς οι γυναίκες. Οι τάσεις, οι τεχνοτροπίες, οι αποχρώσεις, το χρωματολόγιο τοίχων και φυσικά το δικό μας δωμάτιο στο σπίτι της 24MEDIA.

1. Πολλοί θεωρούν ότι το βάψιμο του τοίχου είναι ανδρική υπόθεση. Μήπως όμως είναι γυναικεία; Τι δείχνει η εμπειρία σας;

Συχνά συναντάς ζευγάρια που ψάχνουν τα χρώματα του νέου τους σπιτιού. Συζητήσεις επι συζητήσεων και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις καταλήγουν στην γνωστή φράση “αποφάσισε εσύ, γυναίκα είσαι, εσύ έχεις γούστο!”Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι οι άντρες με άποψη, αυτοί που καταπιάνονται με όλα μέσα στο σπίτι και θέλουν να έχουν και αυτοί λόγο στον χώρο που ζουν. Αν προσπαθήσεις να ισορροπήσεις κάπως τους ρόλους θα λέγαμε πως η γυναίκα αποφασίζει και ο άντρας υλοποιεί.

2. Συμφωνούν συνήθως τα ζευγάρια στην επιλογή των χρωμάτων;

Το να ταιριάζεις με τον σύντροφο σου στην καθημερινότητα και στα κοινά ενδιαφέροντα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε και κοινές χρωματικές επιλογές ή ιδέες διακόσμησης. Τα ζευγάρια σπάνια συμφωνούν απόλυτα. Ο ένας θέλει άσπρο και ο άλλος μαύρο, χωρίς υπερβολή.

 

3. Υπάρχουν χρώματα τα οποία να είναι κλασικά αγαπημένα των γυναικών;

Παραδοσιακά οι γυναίκες αγαπούν τα ροζ χρώματα. Η σύγχρονη γυναίκα το επιλέγει με μικρές παραλλαγές όπως ροζ nude (A707D), σάπιο μήλο (BC254) ή ροζ ροδί (BC243). Οι πιο τολμηρές επιλέγουν αποχρώσεις φούξια (BC232) ή λιλά (R420F). Οι πιο συντηρητικές σε πιο παστέλ τόνους (BC017).

4. Ποιες είναι οι πιο συνήθεις επιλογές γυναικών για το χρώμα στο υπνοδωμάτιο;

Το υπνοδωμάτιο είναι χώρος ξεκούρασης και ηρεμίας. Τα λευκά και παστέλ χρώματα είναι μια κλασική επιλογή. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που βλέπουν το υπνοδωμάτιο σαν τον προσωπικό τους χώρο, το δωμάτιο που μπορούν να υπερβάλουν και να δώσουν την προσωπική τους πινελιά. Εκεί μπορεί να συναντήσουμε έντονα κόκκινα της φωτιάς (A660M), φωτεινά κίτρινα του ήλιου (E246B), ανατρεπτικά πετρόλ (K813G) αλλά και ζωηρά πράσινα (F532E). Πράσινα της μέντας (BC074) και μωβ της λεβάντας (BC300) είναι τα χρώματα που επιλέγει κάποιος για ηρεμία. Τέλος το γκρι αποτελεί μια κλασική επιλογή και ένα εύκολο φόντο για συχνές αλλαγές σε υφάσματα, κουρτίνες και υλικά.

 

5. Τα σχέδια, τα πουά, οι τεχνοτροπίες, είναι κάτι που συνηθίζουν περισσότερο οι γυναίκες; Σε ποιους χώρους τα προτείνετε εσείς περισσότερο σε ένα σπίτι;

Τα γεωμετρικά σχέδια, οι ρίγες, τα πουά, το όμπρε και ούτω καθεξής είναι μια νέα τάση στη διακόσμηση. Μπορείς να τα συναντήσεις σε όλους τους χώρους του σπιτιού, συχνά πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού ή στο σαλόνι, πίσω από τον καναπέ. Μπορούν να διακοσμήσουν εξαιρετικά ακόμη και μικρές γωνιές, κολώνες, πόρτες κλπ πέρα από έναν ολόκληρο τοίχο. Έρχονται να αντικαταστήσουν την ακριβή για κάποιους ταπετσαρία που έχει μεγάλο κόστος αγοράς αλλά και επιπλέον κόστος τοποθετήσης. Στη Vivechrom αγαπάμε τα ιδιαίτερα σχέδια και έχουμε ετοιμάσει βίντεο για ιδέες διακόσμησης όπως ”Πώς να φτιάξετε γεωμετρικά σχήματα στον τοίχο σας”, ”Πώς να φτιάξετε πουά”, ”Πώς να πετύχετε το τέλειο ombre στον τοίχο”, ”Πώς να κάνετε ρίγες” και πολλά πολλά ακόμη που θα βρείτε στο κανάλι μας στο youtube. Επίσης, μια εύκολη λύση είναι η διακόσμηση με στένσιλ που προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και μοτίβα.

 

6. Λένε ότι όσο περνούν τα χρόνια, αλλάζουν πολλές από τις προτιμήσεις μας. Αυτό, το βλέπετε και στις επιλογές για τα χρώματα τοίχων; Είναι τα πιο έντονα χρώματα επιλογές πιο νεαρών γυναικών;

Κατά γενική ομολογία τα έντονα χρώματα είναι επιλογές πιο νεαρών γυναικών. Υπάρχουν βέβαια και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που θέλουν να είναι πάντα ενημερωμένες και μέσα στα πράγματα, που είναι ίσως συνδρομήτριες σε γαλλικά περιοδικά διακόσμησης για να γνωρίζουν πάντα τις νέες τάσεις ή που ενημερώνονται από το internet και μοιράζονται φωτογραφίες και άρθρα με τις φίλες τους.

7. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να επιλέξουν ένα σκούρο χρώμα για τους τοίχους του σπιτιού τους. Υπάρχουν ιδανικές εφαρμογές για ένα σκούρο χρώμα;

Μια σκούρα απόχρωση είναι πάντα εντυπωσιακή, όμως οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται πραγματικά να επιλέξουν κάποια για το σπίτι τους, καθώς αισθάνονται ανασφάλεια ή και φόβο για το τελικό αποτέλεσμα. Όμως αυτό γίνεται παιχνιδάκι με την πρωτοποριακή εφαρμογή Vivechrom Visualizer App η οποία σας επιτρέπει να δείτε πώς θα φαίνεται το δωμάτιό σας με τα χρώματα τοίχων που επιλέγετε, ζωντανά, πριν το βάψετε. Μπορείτε λοιπόν εύκολα να πειραματιστείτε με πιο έντονες αποχρώσεις ή να βρείτε τις δικές σας χρωματικές επιλογές τώρα με σιγουριά, μόνο με ένα πάτημα στην οθόνη! Το Vivechrom Visualizer App είναι δωρεάν, και είναι διαθέσιμο σε Android και σε iOS.

Αφού επιλέξετε απόχρωση κι αν αυτή είναι σκούρα, θυμηθείτε:

Σε μικρούς χώρους καλό είναι να επιλέγουμε σημεία όπως για παράδειγμα μια εσοχή. Τονίζοντας αυτό το στοιχείο, δίνουμε περισσότερο βάθος στο χώρο. Επίσης εκεί όπου δεν υπάρχει γύψινο που να χωρίζει τον τοίχο με την οροφή, μπορούμε να κάνουμε ένα ενιαίο χρώμα και στα δυο. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε κοψίματα και δείχνει περισσότερο ενιαίο και μεγαλύτερο στο μάτι. Επιπλέον μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα σκούρο χρώμα σε μια μικρή επιφάνεια όπως κολώνα ή δοκάρι. Στα υπνοδωμάτια επιλέγουμε την σκούρα απόχρωση για τον τοίχο του κεφαλαριού του κρεβατιού, για να μην το βλέπουμε όταν είμαστε ξαπλωμένοι και να μην μας κουράζει.

8. Ένα δωμάτιο το οποίο είναι αφιερωμένο σε μία γυναίκα, σαν το δωμάτιο του Ladylike, σε τι χρώματα είναι λογικό να κινηθεί;

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι γυναίκες γενικά επιλέγουν το ροζ, στις διάφορες παραλλαγές του. To δωμάτιο του Ladylike δε θα μπορούσε να είναι εξαίρεση! Η γυναίκα του Ladylike είναι η σύγχρονη γυναίκα, που αγαπά το στυλ αλλά διατηρεί μια κοριτσίστικη ανεμελιά. Μιας και το δωμάτιο του Ladylike θα το επισκέπτονται όλες οι γυναίκες συντάκτριες, θέλουμε στην εσωτερική διακόσμηση κάτι που να τις εμπνέει και να τις εκφράζει όλες. Έτσι, στο δωμάτιο αυτό επιλέγουμε το λευκό χρώμα σαν την απόλυτη βάση πάνω στην οποία διακοσμούμε με το πλέον “κοριτσίστικο” χρώμα, το ροζ, αλλά στη σύγχρονη παραλλαγή του, το ροζ ροδί. Επιλέγουμε το ροζ ροδί (BC243) και το κόκκινο ροδί (BC247), που προσεγγίζουν ιδανικά και το λογότυπο του Ladylike για να είμαστε στο θέμα, και βάφουμε πουά σε διπλό τόνο, για να δώσουμε ένα παιχνιδιάρικο ύφος.

 

9. Στα πόσα χρόνια έχετε δει να θέλει μια γυναίκα να αλλάξει τα χρώματα στο σπίτι της;

Εάν ρωτήσεις μια γυναίκα κάθε πότε θα ήθελε να αλλάζει το χρώμα του δωματίου της, μπορεί και να σου απαντούσε “κάθε μήνα”. Αυτό, φυσικά, δε συμβαίνει στην πραγματικότητα. Σε γενικές γραμμές οι αλλαγές γίνονται κάθε 2 με 3 χρόνια. Εξάλλου το χρώμα είναι το πιο φθηνό και εύκολο εργαλείο αλλαγής της διακόσμησης του δωματίου, ώστε το σπίτι σας να δείχνει σαν καινούργιο! Είναι ο οικονομικότερος τρόπος από τις ιδέες διακόσμησης για να το ανανεώσετε και να το αναβαθμίσετε, για να ερωτευτείτε το σπίτι σας ξανά.

10. Υπάρχει κάποια τάση στα χρώματα που αγαπούν οι γυναίκες; Έχετε εσείς κάποια αγαπημένα χρώματα να προτείνετε;

Τελευταία υπάρχει μια έντονη αγάπη στα χρώματα που γκριζάρουν. Γκρι-μπεζ  (BC385 D901D) Γκρι-μωβ (S101C), Γκρι-μπλε (N503C) και γκρι του πάγου (WP101), και πολλές άλλες παραλλαγές αυτού. Αποτελεί και σχετικά ασφαλή επιλογή ως προς τον συνδυασμό και των υπολοίπων στοιχείων του δωματίου. Αν μάλιστα τα γκρι συνδυαστούν με γήινα χρώματα, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Σε πιο έντονες επιλογές συναντάμε το πετρόλ (L424N), το lime (E472C) αλλά και το μπλε. Εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για φέτος είναι το Χρώμα της Χρονιάς 2017 της Vivechrom, το Μπλε Ντένιμ, που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, όπως όταν φοράμε το αγαπημένο μας μπλου-τζιν! Όπως και να έχει πάντως το χρώμα είναι τρόπος έκφρασης που δεν ακολουθεί πάντα πιστά τις νέες τάσεις. Γι αυτό και υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών μέσα από τη βεντάλια Best Collection της Vivechrom για να βρει κάποιος αυτό που ψάχνει.

Το βάψιμο τελείωσε. Μην ακουμπάς τίποτα, ακόμα δεν έχουν στεγνώσει οι τοίχοι. Μόλις είμαστε έτοιμες θα στείλουμε επίσημη πρόσκληση. Είμαστε πολύ περήφανες για το νέο μας δωμάτιο. Κάθε γωνιά του δείχνει κομμάτια του χαρακτήρα της καθεμίας. Η κοριτσοπαρέα του Ladylike να μπει στο δωμάτιο και να κλείσει την πόρτα.

”Το καλύτερο χρώμα στον κόσμο είναι το χρώμα που σου πάει” όπως μας έμαθε και η Coco Chanel.