ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Συνταγή για κοχύλια γεμιστά με ανθότυρο, φέτα, σπανάκι και κόκκινη σάλτσα

Shutterstock

Ποια καρμπονάρα και ποια μπολονέζ; Αν δεν έχεις νιώσει στον ουρανίσκο σου τι σημαίνει να τρως γεμιστό κοχύλι, δεν είσαι γνήσιος λάτρης των ζυμαρικών. Σου έχουμε την τέλεια συνταγή.

Προφανώς όταν ακούς τη λέξη «γεμιστά» το μυαλό σου πηγαίνει στην ελληνική, κλασική, παραδοσιακή συνταγή με γεμιστές ντομάτες και πιπεριές που έχει ταΐσει γενιές και γενιές. Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για κάποια άλλα γεμιστά. Τα γεμιστά κοχύλια.

Είναι αυτά τα μακαρόνια που χάρη στο «αγκαλιαστό» τους σχήμα επιδέχονται γέμισης και υλικών. Και τα κανελόνια μπορείς να τα γεμίσεις, αλλά είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα γεμιστό ζυμαρικό που, για να το φας, χρειάζεται να το κόψεις με το μαχαιροπίρουνο και άλλο σε μικρά κομμάτια κάθε ένα από τα οποία είναι μια μπουκιά θεόσταλτης απόλαυσης.

Τα γεμιστά κοχύλια τα έφαγα πρώτη φορά με γέμιση από κιμά (πράγμα που επίσης πρέπει να σερβίρεται στον παράδεισο). Μετά που το έψαξα κι άλλο, ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει περιορισμός στα υλικά που μπορείς να βάλεις μέσα (αρκεί να στέκονται).

Η γέμιση με τυριά και σπανάκι μέσα σε μια «θάλασσα» από σάλτσα ντομάτας είναι μια επίσης κλασική και αγαπημένη παραλλαγή. Είσαι έτοιμη;

Τι θα χρειαστείς:

350 γρ. ζυμαρικά κοχύλια

Για τη γέμιση

400 γρ. σπανάκι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό (ή άνηθο ή άλλο μυρωδικό της επιλογής σου)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

300 γρ. ανθότυρο

100 γρ. φέτα

1/2 κούπα παρμεζάνα

1 αυγό

1 κ.γ. πάπρικα

Για την σάλτσα

2  κ.σ. λάδι

4 ντομάτες, τριμμένες

2 κ.σ. πελτέ (διαλυμένο σε 1 κούπα νερό)

1 κ.σ. ξερό βασιλικό

ρίγανη

1 πρέζα ζάχαρη

λίγο αλάτι – πιπέρι

Έξτρα:

100 γρ. τυρί που λιώνει (π.χ. μοτσαρέλα ή γκούντα) για επικάλυψη.

Εκτέλεση

1. Βράζεις τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, αλλά τα αφήνεις 4 λεπτά λιγότερο ώστε να μην μαλακώσουν πολύ. Τα σουρώνεις, ρίχνεις λίγο λάδι, ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη.

2. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζεις όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας και βράζεις για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.

3. Σε ένα άλλο τηγάνι ή κατσαρολάκι, ζεματάς το σπανάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «πέσει». Ύστερα το στραγγίζεις να φύγει το νερό.

4. Σοτάρεις το φρέσκο κρεμμυδάκι με πολύ λίγο λάδι.

5. Σε ένα μπολ ρίχνεις το σπανάκι και το κρεμμυδάκι, προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύεις. Με αυτό το μείγμα γεμίζεις τα κοχύλια.

6. Σε ένα πυρέξ απλώνεις τη σάλτσα ντομάτας και τοποθετείς τα γεμιστά κοχύλια με το άνοιγμα προς τα πάνω.

7. Πασπαλίζεις με τα έξτρα τυριά και ψήνεις στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζεις από το φούρνο, περιμένεις να κρυώσει λίγο και σερβίρεις.

Tip! Μπορείς να αντικαταστήσεις το βασικό τυρί της συνταγής με κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί όπως κατίκι ή ρικότα ή μασκαρπόνε ή φέτα ή συνδυασμό των παραπάνω και να πετύχεις ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.