ΦΑΓΗΤΟ

Τόσα χρόνια πλένεις το μαρούλι λάθος

Να σε προλάβουμε πριν το πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει σίγουρα μαρουλοσαλάτες σε ποσότητα ικανή να ταΐσει λόχο. Θέλουμε να σου πούμε πως μάλλον τόσα χρόνια έπλενες το μαρούλι λάθος, πολύ λάθος.

Σου είχε πει η μαμά σου να το πλένεις πολύ προσεκτικά γιατί το χώμα δε φεύγει εύκολα. Είχες ακούσει προσεκτικά τη συμβουλή και την ακολουθούσες κατά γράμμα. Έλα όμως που οι μητρικές συμβουλές δεν περιελάμβαναν οδηγίες χρήσεις.

Το λάθος

Το χώμα βρίσκεται στο κοτσάνι κι όχι στα φύλλα. Πλένοντας το μαρούλι με φορά από το κοτσάνι και κάτω απλώνεις το χώμα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να απαλλαγείς από αυτό τόσο εύκολα.

Η λύση

Κόβεις το κοτσάνι και ελευθερώνεις τα φύλλα. Τα βάζεις σε ένα σκεύος με μπόλικο νερό και τα ξεπλένεις. Μετά είναι πολύ πιο εύκολο να τα καθαρίσεις κάτω από την τρεχούμενη βρύση.

Της τελευταίας στιγμής

Ένα ακόμα σημαντικό λάθος ως προς το πλύσιμο είναι η θερμοκρασία του νερού. Επειδή για να πλυθεί σωστά χρειάζεται αρκετή ώρα γυρνάς τη βρύση στο χλιαρό προς ζεστό με αποτέλεσμα το μαρούλι να χάνει το χρώμα και τη φρεσκάδα του και να καταλήγει στο τραπέζι μαραμένο.