ΚΕΙΚ

Υγρό κέικ σοκολάτας με γκανάς φράουλας και σμέουρων, από την Madame Gâteaux

Αυτό εδώ είναι ένα υπέροχο, υγρό, λαχταριστό κέικ fudge, από αυτά που μία φέτα δεν αρκεί. Είναι εύκολο, γρήγορο -δε χρειάζεται καν μίξερ- και αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο «ενήλικο», μπορείτε να του προσθέσετε και λίγο καφέ εσπρέσο (μία δόση). Τρώγεται θαυμάσια και σκέτο, αλλά το γλάσο κατά τη γνώμη μου το απογειώνει, ενώ το κοντράστ με τα κόκκινα φρούτα στην κορυφή το κάνει και πολύ πιο ελκυστικό και εντυπωσιακό για ένα τραπέζι. Η οξύτητα των σμέουρων θεωρώ ότι του πάει περίφημα, αλλά αν το θέλετε πιο γλυκό, φτιάξτε την γκανάς μόνο με φράουλες. Η Madame Gâteaux μας δίνει τη συνταγή της:

Υλικά:

Για το κέικ

230 γρ κουβερτούρα, σε κομματάκια

250 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομματάκια

200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

30 γρ κακάο

1/4 κ.γ αλάτι

400 ml νερό κρύο

2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

330 γρ αλεύρι

2 κγ μπέικιν πάουντερ

Για την γκανάς και τη διακόσμηση

100 γρ φρέσκιες φράουλες και σμέουρα

150 γρ κουβερτούρα

50 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

φρέσκιες φράουλες και σμέουρα για διακόσμηση

sprinkles για διακόσμηση

 

Μέθοδος:

Για το κέικ

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και το νερό, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να ζεσταθούν και να ομογενοποιηθούν, αλλά να μην πάρουν βράση.

Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ανακατεύουμε μέσα τα αυγά με έναν αυγοδάρτη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά, ώσπου τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει στεγνή.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά.

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα σε κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα. Μόλις πάρει βράση, περιχύνουμε με αυτή τη σοκολάτα.

Αφήνουμε για λίγα λεπτά να λιώσει η κουβερτούρα και έπειτα ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Πολτοποιούμε τις φράουλες και τα σμέουρα και τα περνάμε από σινουά: θέλουμε 50 ml πολτού. Ανακατεύουμε τον πολτό μέσα στην γκανάς με μια σπάτουλα, ώσπου τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε την γκανάς στην άκρη μέχρι να πήξει. Όταν γίνει παχύρρευστη, και εφόσον το κέικ μας έχει κρυώσει εντελώς, περιχύνουμε το κέικ με την γκανάς.

Στολίζουμε με sprinkles και φρέσκα φρούτα.

Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 5-6 μέρες.

 

Madame Gâteaux – κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή – είναι pastry chef με ειδίκευση στο afternoon tea.

 

Όταν δεν είναι χωμένη στην κουζίνα της ή δεν οργανώνει κάποιο vintage tea party, θα τη βρείτε σε κάποιο παλαιοπωλείο να αναζητεί τσαγιέρες για τη συλλογή της. Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο site της, το facebook και το instagram.