ΓΛΥΚΑ

Συνταγή για την καλύτερη πάβλοβα χωρίς γλουτένη που έφαγες ποτέ

Η ιστορία της ζωής μου (ίσως και της δικής σου) είναι να αναζητώ κάτι γλυκό να φάω "ίσα για τη λιγούρα" και συνήθως καταλήγω με κάτι βαρύ κι ασήκωτο για το στομάχι, που μου δυσκολεύει τη ζωή για όλη την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.

Όχι πια. Σου έχω μια συνταγή που θα αλλάξεις όλα όσα πίστευες για τα γλυκά και θα σου δώσει τη γεύση και την ενέργεια που χρειάζεσαι, χωρίς να κάθεται τούβλο στο στομάχι σου και μάλιστα χωρίς γλουτένη. Τι είναι αυτό; Πάβλοβα με λεμόνι και raspberries.

Υλικά

Για τη μαρέγκα

Ασπράδι από 5 αυγά

1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο

1¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

3/4 φλιτζάνι smoothie λεμονιού (από χυμό λεμόνι, ξύσμα και ένα κρόκο αυγού, χτυπημένα και ομογενοποιημένα)

3/4 φλιτζάνι μαρμελάδα raspberry

2½ φλιτζάνι φρέσκα raspberries

2 κουταλιές της σούπας ξύσμα από φρέσκα λεμόνια (όσο πιο φρέσκα, τόσο πιο έντονο το άρωμα)

Εκτέλεση

Για τη μαρέγκα

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 150°C. Σε ένα ταψί, τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί και το χωρίζεις στη μέση. Σε καθένα από τα δύο μέρη του χαρτιού σχηματίζεις έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών (και λίγο περισσότερο) και έπειτα γυρίζεις το χαρτί από την ανάποδη ώστε να μην έρθει σε επαφή το μελάνι με το υλικό (φρόντισε ωστόσο να βλέπεις ακόμα τον κύκλο που σχημάτισες).

Σε ένα μίξερ, ανακατεύεις τα ασπράδια των 5 αυγών και το κρεμόριο σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρώς αφρώδες. Αυξάνεις βαθμιαία την ταχύτητα και προσθέτεις την κρυσταλλική ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ορατές γραμμές, για 4′-5′.

Μοίρασε τη μαρέγκα στα δύο φύλλα που έχεις στο ταψί σου, προσέχοντας να την απλώσεις στα όρια του κύκλου που έχεις σχηματίσει. Τοποθέτησε το ταψί στο φούρνο και μείωσε τη θερμοκρασία στους 120°C. Την ψήνεις μέχρις ότου αρχίσει να γίνεται χρυσαφί στις άκρες και στεγνή στην υφή, δηλαδή για 60′-75′.

Μόλις η μαρέγκα είναι έτοιμη, σβήνεις το φούρνο και την αφήνεις μέσα για λίγο να “ξεκουραστεί” (αυτό θα τη διατηρήσει τραγανή). Αφού κρυώσει (περίπου 1 ώρα μετά), απομακρύνεις και τα δύο κομμάτια μαρέγκας από το ταψί.

Για τη γέμιση

Σε ένα μίξερ, ανακατεύεις την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, έως ότου το μείγμα αρχίσει να σφίγγει. Στη συνέχεια, προσθέτεις το smoothie λεμονιού και τη μαρμελάδα από raspberries και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη “συναρμολόγηση”

Πάρε μία πιατέλα σερβιρίσματος και τοποθέτησε τη μία πλάκα μαρέγκας. Άπλωσε το μισό μείγμα της κρέμας και στη συνέχεια πασπάλισε με τα μισά raspberries και το μισό ξύσμα λεμονιού. Έπειτα, με προσοχή τοποθέτησε από πάνω τη δεύτερη στρώση μαρέγκας, κάλυψε με το υπόλοιπο της κρέμας, των raspberries και του ξύσματος λεμονιού και είσαι έτοιμη να σερβίρεις.

Καλή απόλαυση!