ΝΗΣΤΕΙΑ

Συνταγή για σπιτικά φαλάφελ με σως γιαουρτιού

Shutterstock

Κανονικά τη νηστεία έχεις δικαίωμα να την «αντιπαθείς» μόνο ως παιδί. Τη θεωρώ μια γευστικά παρεξηγημένη περίοδο και νιώθω πως, μεγαλώνοντας, αν αποφασίσεις να την ακολουθήσεις, δεν είναι παρά ένα δώρο για τον ουρανίσκο. Αφενός γιατί πλέον κανείς δεν μπορεί να σε πιέσει να έρθεις σε επαφή με φαγητά που μπορεί να μη σε κάνουν να πετάς από τη χαρά σου (π.χ. φασολάδα), αφετέρου γιατί μπορείς να γευτείς φαγητά που οξύνουν τη γαστρονομική σου κριτική ικανότητα.

Ένα από αυτά είναι και το φαλάφελ, δηλαδή κεφτέδες από ρεβίθια και αρωματικά. Το φαλάφελ το έχουμε συνδέσει με το ανατολίτικο street food στο οποίο ενδίδουμε στα διαλείμματα από τις βόλτες μας στο κέντρο της πόλης, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε με απλά υλικά και λίγη υπομονή να το φτιάξουμε και στο σπίτι. Φαλάφελ λοιπόν και να πούμε ότι συνοδεύονται απαραιτήτως με σος γιαουρτιού και ιδανικά «ξαπλωμένα» πάνω σε αραβική πίτα.

Θα χρειαστείς:

Για τους κεφτέδες

250 γρ. ρεβύθια

1 μικρό κρεμμύδι, ψθλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό

1/2  ματσάκι κόλιανδρο

2 σκελίδες σκόρδο,ψιλοκομμένες

2 κ.γ. κύμινο

1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. αλεύρι

Για τη σως γιαουρτιού

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Λίγος δυόσμος, ψιλοκομμένος

1/2 αγγούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια

Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

1. Από την προηγούμενη ημέρα βάζεις τα ρεβίθια μέσα σε μια λεκάνη με νερό να μουλιάσουν για τουλάχιστον 22 ώρες.

2. Τα στραγγίζεις πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μίξερ για να τα πολτοποιήσεις. Προσθέτεις όλα τα αρωματικά, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ανακατεύεις ξανά στο μίξερ.

3. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτεις το αλεύρι. Ανακατεύεις καλά και πλάθεις μικρά στρογγυλά φαλάφελ. Τα τοποθετείς σε ένα πιάτο, καλύπτεις με μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο για μία ώρα ώστε να «δέσουν».

4. Εν τω μεταξύ φτιάχνεις τη σως ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύοντας καλά.

5. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνεις αρκετό ηλιέλαιο και το ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (εδώ θέλει λίγη παραπάνω προσοχή στη θερμοκρασία. Δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή γιατί θα κάψει από έξω τα φαλάφελ και μέσα θα τα αφήσει ωμά.

6. Ρίχνεις σιγά σιγά όσα φαλάφελ χωράνε μέσα στο σκεύος και τηγανίζεις καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά). Με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τα αφαιρείς από το λάδι και τα τοποθετείς πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρεις αμέσως έχοντας στο πλάι τη σος γιαουρτιού.