ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για γερμανικά αλμυρά κουλούρια ή αλλιώς σπιτικά pretzel

123RF

Το Tastyday.gr έχει μία τέλεια συνταγή για σπιτικά αλμυρά pretzel.

Υλικά

1/2 λίτρο γάλα

2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο

4-5 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

Καλαμποκάλευρο (με αυτό πασπαλίζουμε το ταψί)

1 λίτρο νερό

1 ασπράδι αυγού

Χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς να το βράσουμε. Αναμειγνύουμε το ζεστό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το λάδι μέσα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 45΄μέχρι ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε για περίπου 10΄περίπου σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πλάθουμε με το κάθε κομμάτι της ζύμης μία κορδέλα μήκους 10-12 εκ.

Φτιάχνουμε τα pretzel ως εξής: Πιάνουμε το κάθε κομμάτι από τις δύο άκρες και τις γυρίζουμε προς το κέντρο σε σχήμα καρδιάς που στο τέλος καταλήγει σε έναν κόμπο σαν “χ”, έτσι ώστε το ψωμάκι ν’ αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα με τις τρεις τρύπες. Αφήνουμε τα pretzel να ξεκουραστούν για 10΄περίπου.

Ανάβουμε τον φούρνο για να προθερμανθεί στους 220 βαθμούς. Πασπαλίζουμε ένα ταψί με καλαμποκάλευρο. Βράζουμε ένα λίτρο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Ζεματάμε τα pretzel για 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετούμε στο ταψί, τα αλείφουμε με ασπράδι αυγού και τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τα ψήνουμε για περίπου 15΄.

 

Διάβασε ακόμα στο Tastyday.gr

Μοσχαράκι με χυλοπίτες, της Ελένης Μαρτίδου

Μοσχαράκι ραγού με πέννες

Χοιρινά σνιτσελάκια λεμονάτα στην κατσαρόλα