ΣΥΝΤΑΓΗ

Στο πνεύμα των ημερών με νόστιμο καλαμάρι με φάβα, κρεμμύδια και ντοματίνια

Ο chef Βασίλης Τζίμας ξέρει τι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να απογειωθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας: υπέροχες γεύσεις σε αρμονία με τα πιάτα της ημέρας, αλλά και αναπάντεχοι συνδυασμοί για να ξαφνιάσεις τους καλεσμένους σου. Κάπως έτσι προέκυψε και η συνταγή για το καλαμάρι με φάβα, κρεμμύδια και ντοματίνια.

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια ολόκληρα

300γρ κορν φλάουερ

Για την φάβα

500 γρ. φάβα κίτρινη

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι

Αλάτι και πιπέρι

Ελάχιστη ρίγανη

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2-3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες

2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

1 κ.γλ. ζάχαρη

Για τα ντοματίνια κονφί

200γρ. ντοματίνια

75ml ξίδι βαλσάμικο άσπρο

125ml ελαιόλαδο

1 σκόρδο

1/2 κούπα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο και βασιλικό)

αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τη φάβα σε ένα τρυπητό και την αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 φλιτζάνια τσαγιού νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τη φάβα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 35 λεπτά περίπου. Αν σχηματιστεί αφρός, τον αφαιρούμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά. Το αδειάζουμε στη μισοβρασμένη φάβα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και βάζουμε να ξαναβράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει και να πήξει. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λείος πουρές.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις φέτες των κρεμμυδιών. Τις πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και τις αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το βαλσάμικο ξίδι και αφήνουμε τα κρεμμύδια, σε σιγανή φωτιά, για 2-3 λεπτά έως ότου απορροφηθεί το ξίδι. Σβήνουμε τη κουζίνα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Παίρνουμε τα ντοματίνια και τα αναμειγνύουμε σε ένα ταψί με όλα τα υλικά (ξίδι, σκόρδο, μυρωδικά, ελαιόλαδο) και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά. Ζεσταίνουμε αρκετή ποσότητα ηλιέλαιου σε ένα τηγάνι, πασπαλίζουμε τα καλαμάρια με το κορν φλάουερ, μόλις κάψει το λάδι τηγανίζουμε το καλαμάρι, μόλις ροδίσει το καλαμάρι το βγάζουμε από την φωτιά. Στρώνουμε από κάτω μια ποσότητα φάβας από πάνω το καλαμάρι και ντεκοράρουμε με τα κρεμμύδια και τα ντοματίνια.

Βρες περισσότερες συνταγές στο tzispot.com