ΣΥΝΤΑΓΗ

Η μυστική συνταγή για french toast

Αυγοφέτες για πρωινό. Από τις πιο διαδεδομένες συνταγές στην Ευρώπη που μας εδώ και αρκετό καιρό έχει εισβάλλει και στο δικό μας διαιτολόγιο. Το french toast είναι παχυντικό (τα λέμε από τώρα για να μην έχουμε παρεξηγήσεις) αλλά και πάρα πολύ νόστιμο.

Είναι πιθανό να έχει τις ρίζες του στην Γαλλία αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο γαλλικό αλλά και γερμανικό. Οι Αδελφοί Γκριμ το αναφέρουν ως ”armer ritter” δηλαδή ”φτωχοί ιππότες”. Είναι γνωστό πως στα φτωχικά σπίτια οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε κομμάτι τροφής προκειμένου να ταΐσουν την οικογένειά τους. Κάπως έτσι το μπαγιάτικο ψωμί μπορούσε να καταναλωθεί αφού πρώτα είχε κάνει ένα πέρασμα από αυγό και γάλα.

Ο Marc Murphy είναι διακεκριμένος σεφ και διευθύνει πολλά επιτυχημένα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Μας αποκαλύπτει τα μυστικά του για τα πιο ωραία french toasts που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Το ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι τραγανό. Φέτες από μπαγκέτα θα είναι ιδανική επιλογή. Το πιο σημαντικό κομμάτι της συνταγής είναι η προετοιμασία. Το μείγμα που θα βουτήξεις το ψωμί αποτελείται από γάλα, αυγό, κονιάκ και βανίλια.

Οι περισσότεροι βουτούν το ψωμί 5 λεπτά πριν το τηγάνι. Λάθος. Ο Murphy υποστηρίζει πως αν αφήσεις το ψωμί μέσα στο μείγμα ένα 24ωρο θα έχεις την πιο νόστιμη λιχουδιά που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Πριν το τηγάνισμα, βάζεις τις φέτες σε μία σχάρα και τις αφήνεις για 15 λεπτά προκειμένου να στραγγίσουν όσο χρειάζεται. Ανακατεύεις λίγο αλεύρι με κρυσταλλική ζάχαρη, περνάς το ψωμί και από τις δύο πλευρές και το ρίχνεις σε ένα καυτό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές. Μετά στο φούρνο για 10 λεπτά ώστε να είναι τραγανό εξωτερικά και μαλακό στη μέση.

Σερβίρεις με μέλι, μαρμελάδα, σιρόπι σφένδαμου, πραλίνα ή και άχνη ζάχαρη.