ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Αν νομίζεις ότι το κοτόπουλο με ρύζι είναι βαρετό μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει ΑΥΤΗ την εκδοχή

Shutterstock

Πρόκειται για μια συνταγή που έχει σερβιριστεί στα περισσότερα ελληνικά σπίτια (και μάλιστα σε εβδομαδιαία βάση), που έχει μπει σε πολλά τάπερ για τη δουλειά, που έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετά μενού για δίαιτα. Δεν παύει όμως να είναι κι ένα πιάτο που -ντάξει- δεν το τρως και σκέφτεσαι ότι θέλεις και δεύτερο. Ώρα να αποκαταστήσουμε την φήμη του κοτόπουλου με ρύζι.

Όλα ξεκινούν φυσικά από το πώς θα το φτιάξεις. Σε τι σκεύος; Ξεχωριστά το κοτόπουλο από το ρύζι; Με εσάνς λεμονιού ή με κόκκινη σάλτσα; Με ή χωρίς κρέμα γάλακτος; Όλα παίζουν το ρόλο τους.

Στο σημερινό μάθημα θα σου μιλήσω για την συνταγή που, φτάνοντας στον ουρανίσκο μου, μόνο που δε δάκρυσα. Το κοτόπουλο με ρύζι με λεμόνι και μυρωδικά. Φτιάχνεται σε μεγάλο τηγάνι, με το ρύζι να μαγειρεύεται μέσα στα αρώματα και στο ζωμό που προκύπτουν από το κοτόπουλο.

Είναι μια ομορφιά. Ένα έργο τέχνης που οξύνει τις αισθήσεις και, στην τελική, μια ιδανική πρόταση για βραδινό στο σπίτι.

Θα χρειαστείς

(Υλικά για 2 άτομα)

Για το κοτόπουλο:

3 κομμάτια στήθος από κοτόπουλο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι

1 κλωνάρι θυμάρι

Χυμό από μισό λεμόνι

Για το ρύζι

1 κούπα ρύζι (τύπου arborio)

μισό κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. βούτυρο

Λίγο αλάτι και πιπέρι

2 φέτες λεμόνι και ξύσμα από μισό λεμόνι.

Προαιρετικά: Μαϊντανός για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (αν δεν έχεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατσαρόλα, με αντικολλητικό πάτο κατά προτίμηση), ζεσταίνεις το ελαιόλαδο. Μέχρι να κάψει ταμπονάρεις τα στήθη κοτόπουλου με ένα κομμάτι χαρτί  κουζίνας και αλατοπιπερώνεις και από τις δύο πλευρές.

2. Τα βάζεις μέσα στο τηγάνι και προσθέτεις και το θυμάρι. Κάνεις ένα πρώτο σωτάρισμα για να θωρακίσεις την επιφάνειά τους και περιχύνεις με το λεμόνι. Τα αφήνεις να ψηθούν και από τις δύο πλευρές (5′ η κάθε πλευρά) και αποσύρεις από το τηγάνι.

3. Στο ίδιο τηγάνι (χωρίς να το ξεπλύνεις!), προσθέτεις το κρεμμύδι και σωτάρεις για 3-4 λεπτά. Συνεχίζεις με το σκόρδο και σωτάρεις για ακόμα 2 λεπτά. Ρίχνεις το βούτυρο και ρύζι. Ανακατεύεις και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, τις φέτες και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτεις νερό μέχρι να καλυφθεί το ρύζι (τόσο, όσο).

4. Χαμηλώνεις τη φωτιά και βράζεις για 10 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας νερό (αν χρειαστεί). Μόλις το ρύζι πιει το νερό και βράσει, προσθέτεις το κοτόπουλο μέσα σε αυτό.

5. Αν το σκεύος που έχεις σου το επιτρέπει (δεν έχει πλαστικό χερούλι), καλύπτεις το φαγητό με αλουμινόχαρτο και όπως είναι το βάζεις στο φούρνο για 20 λεπτά. Σερβίρεις. Οργασμός.