ΚΟΥΙΖ

Εσύ πόσα είδη ζυμαρικών μπορείς να αναγνωρίσεις;

''Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά'', αυτή η ατάκα έχει ακουστεί πολλάκις από το στόμα της φίλης μου και όσο και να θέλω να διαφωνήσω μαζί της, δεν μπορώ.

Ναι, προφανώς και υπάρχουν εκατοντάδες εξίσου ή και περισσότερο νόστιμα φαγητά από αυτό, ΑΛΛΑ κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι μια ζεστή μακαρονάδα με κιμά και μπόλικο (σε σημείο να εξαφανίζεται η μακαρονάδα) τριμμένο τυρί δεν αξίζει τον τίτλο ”το comfort food όλων των comfort food”.

Τι είναι αυτό που κάνει τα ζυμαρικά τόσο αγαπητά; Σίγουρα η ευκολία με την οποία ετοιμάζονται αλλά και η τεράστια ποικιλία συνοδευτικών, σάλτσας και τυριών που μπορεί να συνυπάρξουν μαζί τους σε ένα χορταστικό πιάτο. Προσωπικά, όταν νιώθω ότι θέλω να φάω κάτι που θα με κάνει να νιώσω καλά, ετοιμάζω ένα ζεστό πιάτο ζυμαρικών (φουσίλι, σπαγγέτι, τορτελίνια δεν έχει σημασία) χωρίς σάλτσα αλλά με πάρα πολύ τριμμένο τυρί. Γιατί χωρίς σάλτσα; Γιατί όταν έχεις το πιο λαχταριστό αυθεντικό ιταλικό τυρί, με πλούσια γεύση και απίστευτο άρωμα όπως το Grana Padano δεν χρειάζεσαι κάποια έξτρα σάλτσα.

Τα θετικά όμως με το Grana Padano, εκτός του ότι απογειώνει τη γεύση της μακαρονάδας μου, είναι πολλά. Σημειώνεις;

1. Είναι ημιάπαχο, άρα μπορείς να το απολαύσεις χωρίς τύψεις.

2. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Β2.

3. Η  υψηλή περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα (όπως ο ψευδάργυρος και το φώσφορο) αλλά και ασβέστιο ενισχύουν σημαντικά την υγεία των οστών.

4. Μια μερίδα μόνο Grana Padano έχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών, όπως λευκίνη, λυσίνη, φαινυλαλανίνη και τυροσίνη. Επιπλέον όντας γαλακτοκομικό προϊόν σου παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το γάλα, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Σκέψου μόνο ότι 60 γρ. τυριού σου δίνουν την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με 1 λίτρο γάλα.

Αρκετά όμως με τα λόγια, για να δούμε- είσαι αυθεντικός μακαρονάς;