ΣΑΛΑΤΑ

Αυτές είναι οι καλοκαιρινές σαλάτες που θέλουμε να απολαμβάνουμε κάθε μέρα

24

Καλοκαίρι. Η πιο αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Θάλασσα, ήλιος, αλάτι, χαλαρές βόλτες, θερινά σινεμά, αέρινα φορέματα, μαυρισμένη επιδερμίδα, καρπούζι, νησί, βουτιές, ανεμελιά, ροδάκινα, ύπνος, ξεκούραση, δροσερές σαλάτες, cocktails. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χιλιάδες πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι όσο πιο ανάλαφρα είναι όλα, τόσο καλύτερα. Πρώτο πράγμα, λοιπόν, που αλλάζουμε με το που ζεσταίνει ο καιρός είναι η διατροφή μας. Ως δια μαγείας ξεκινάμε και καταναλώνουμε πιο ελαφριές τροφές και φυσικά εμπλουτίζουμε το καθημερινό μας διατροφολόγιο με περισσότερα λαχανικά και φρούτα (τα οποία -μεταξύ μας- είναι μακράν καλύτερα από τα χειμερινά), καθώς και με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό τι σημαίνει; Μα φυσικά ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής -και δη της κρητικής- η οποία αποτελεί πρότυπο διατροφής και υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φωτογραφίες: Δανάη Ίσαρη

Και κάπου εδώ, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σου προτείνουμε τις σαλάτες που δε χορταίνουμε να απολαμβάνουμε, ειδικά αυτή την περίοδο του χρόνου. Έχουμε και λέμε: η Μαριλέλλα (η οποία υπερηφανεύεται μονίμως ότι είναι πάρα πολύ καλή μαγείρισσα) θα σου δείξει μία εναλλακτική συνταγή για να απολαύσεις τα αγαπημένα σου ντακάκια, συνοδεύοντάς τα όμως με μαρμελάδα από ντομάτα, αμέ. Η Δέσποινα που αγαπά τις ιδιαίτερες γεύσεις θα σου δείξει πώς να συνδυάσεις τέλεια το προσούτο, τη ρόκα και τη μοτσαρέλα με το πεπόνι. Μία δροσερή συνταγή για τους λάτρεις του προσούτο. Και πάμε στη Xριστίνα η οποία ψηφίζει πράσινη σαλάτα και το καλοκαίρι, συνοδεία κοτόπουλου. Έξτρα νοστιμιά δίνουν οι χρωματιστές πιπεριές, το αβοκάντο και το καλαμπόκι. Μία σαλάτα που δύσκολα δε θα αρέσει σε κάποιον. Συνεχίζουμε με τη Βιβή, η οποία τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα αμπελοφάσουλα, επομένως προτείνει σαλάτα με τι άλλο; Μα φυσικά με αμπελοφάσουλα, με dressing γιαούρτι και ταχίνι. Δροσερή και θρεπτική πρόταση, ακόμη και για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους. Και κλείνουμε με τη δική μου επιλογή. Σαλάτα με σπανάκι, κατσικίσιο τυρί, ψητά ροδάκινα και καρύδια. Το ροδάκινο και τα καρύδια δίνουν το twist που χρειάζεται μια σαλάτα για να θέλεις να την ξαναφάς.

24

Όλες τις σαλάτες μας τις συνοδεύουμε με τα αγαπημένα μας παξιμάδια ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ. Η ποικιλία τους είναι τόσο μεγάλη που δε θα ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Πέραν από τα κλασικά παξιμάδια, παξιμαδάκια και κριθαροκουλούρες, μπορείς να δοκιμάσεις τα παξιμάδια ολικής άλεσης με 4 δημητριακά και χαρούπι, τις κουλουρίτσες με λιναρόσπορο, τις κουλούρες πολύσπορες με προζύμι από ρεβύθια, τα παξιμάδια με λιαστή τομάτα & ελιές, το ντακάκι λαδιού τύπου Κυθήρων και τα παξιμάδια με γραβιέρα & φέτα. Είναι όλα πολύ νόστιμα, σούπερ θρεπτικά και συνδυάζονται άψογα με τις σαλάτες και τα κυρίως πιάτα, όποια κι αν είναι αυτά.

24

 

Και πάμε στις συνταγές. Έχουμε και λέμε:

Αλμυρό cheesecake με μαρμελάδα από ντομάτα (παραλλαγή του κρητικού ντάκου), για τη Μαριλέλλα

24

 

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. ντακάκια με κριθάρι ολικής άλεσης ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

250 γρ. φέτα τριμμένη

100 γρ. κρέμα γάλακτος light

20-25 ντοματίνια

κρέμα μπαλσάμικο

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

Ελαιόλαδο

½ φλ.τσαγιού νερό

2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη

Αλάτι – πιπέρι

24

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε ένα τσέρκι και ένα μεγάλο πιάτο και θα δουλέψουμε με την ίδια λογική του cheesecake.

1. Θρυμματίζουμε τα ντακάκια , τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα. Βάζουμε το τσέρκι στο πιάτο, απλώνουμε με το χέρι τη «ζύμη» με τα παξιμάδια και αφήνουμε να στεγνώσει.

2. Για τη μαρμελάδα κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια, τα σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπαλσάμικο και λίγο νερό. Τα αφήνουμε μισή ώρα περίπου να βράσουν και ανακατεύουμε 2-3 φορές για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στα τοιχώματα. Αφαιρούμε από τη φωτιά όταν το μείγμα γίνει παχύρρευστο.

3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο, φρέσκο πιπέρι και μόλις γίνει σαν κρέμα, απλώνουμε πάνω από τα παξιμάδια και βάζουμε στο ψυγείο για λίγο για να σταθεροποιηθεί.

4. Βγάζουμε από το ψυγείο, με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη μαρμελάδα και τρίβουμε με το χέρι από πάνω λίγη φρέσκια ρίγανη.

Σαλάτα με πεπόνι προσούτο, ρόκα και μοτσαρέλα, για τη Δέσποινα

24

 

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο ρόκα ή 2 ματσάκια

4 κουλούρες πολύσπορες με προζύμι από ρεβύθια, ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

250 γρ. μοτσαρέλα

10 φέτες προσούτο

2 φέτες πεπόνι

Για τη βινεγκρέτ:

1 λεμόνι

4 κ.σ. λάδι

2 κ.σ.μουστάρδα

2 κ.γ. μέλι

Αλάτι – πιπέρι

24

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φύλλα ρόκας. Στη συνέχεια κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τη μοτσαρέλα και το πεπόνι και τα προσθέτουμε από πάνω. Απλώνουμε απαλά τις φέτες προσούτο κι έπειτα σπάμε με τα χέρια τις κουλούρες, αφού τις έχουμε βρέξει ελαφρώς. Τέλος, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και κοτόπουλο, για τη Χριστίνα

24

 

ΥΛΙΚΑ

4-5 κουλούρες πολύσπορες με προζύμι από ρεβύθια, ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

250 γρ. μαρούλι

2 στήθη κοτόπουλο

2 αβοκάντο

½ φλ. τσαγιού καλαμπόκι

1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες

2 πιπεριές χρωματιστές, κομμένες σε κύβους

1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο

Για τη βινεγκρέτ:

1 κ.σ. μέλι

2 κ.σ.  μουστάρδα

1 lime

3 κ.σ. λάδι

Αλάτι – πιπέρι

Πάπρικα

24

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC σε αέρα. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά ολόκληρα τα στήθη από το κοτόπουλο με λίγο λάδι να πάρουν χρώμα και έπειτα τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να γίνουν ζουμερά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε κατά μήκος σε μεγάλα κομμάτια.

2. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε μεγάλες φέτες. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε κάτω κάτω τις κουλούρες ελαφρώς βρεγμένες και ρίχνουμε από πάνω τη σαλάτα, τα λαχανικά, το αβοκάντο κομμένο σε φέτες και το κοτόπουλο. Τέλος, ψιλοκόβουμε τον φρέσκο κόλιανδρο και περιχύνουμε με το dressing. 

Αμπελοφάσουλα με dressing γιαούρτι και ταχίνι, για τη Βιβή

24

 

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. αμπελοφάσουλα βρασμένα

5-6 ντακάκια ολικής άλεσης με 4 δημητριακά και χαρούπι ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

15-20 ντοματίνια

150 γρ. μανιτάρια λευκά

5 κ.σ.  γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. ταχίνι

Ελαιόλαδο

Αλάτι-πιπέρι

24

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβουμε τις άκρες από τα αμπελοφάσουλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Προσοχή! Δε θέλουμε να μαλακώσουν πολύ. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ.

2. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα ντοματίνια με τα μανιτάρια για 5-10 λεπτά με λίγο ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε πάνω από τα αμπελοφάσουλα και βάζουμε και τα ντακάκια τα οποία έχουμε σπάσει με το χέρι.

3. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ταχίνι, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα μας.

Σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και ψητά ροδάκινα, για τη Δήμητρα

24

 

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. φρέσκο σπανάκι

200 γρ. μαρούλι

250 γρ. κατσικίσιο τυρί

150 γρ. καρύδια τριμμένα

3 ροδάκινα

4-5 κριθαροκουλουράκια με λιναρόσπορους ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

Για τη βινεγκρέτ:

4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

½  λεμόνι

2-3 κ.σ. λάδι

Αλάτι-πιπέρι

24

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC σε αέρα.

2. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και κόβουμε τα ροδάκινα σε τέταρτα και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.

3. Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το μαρούλι και το σπανάκι, ρίχνουμε χοντρά κομμάτια από τα παξιμάδια τα οποία έχουμε βρέξει ελαφρώς και προσθέτουμε από πάνω και τα ροδάκινα.

4. Πλάθουμε το κατσικίσιο τυρί σε μπαλίτσες και τις περνάμε από τα τριμμένα καρύδια. Τις ρίχνουμε και αυτές μέσα και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

Εσύ ποια από όλες θα δοκιμάσεις; Καλή όρεξη 🙂