ΣΑΛΑΤΑ

3 απολαυστικές ιδέες για σαλάτες με βάση την κινόα

Shutterstock

Με κίνδυνο να με γιουχάρει κόσμος και να εξοριστώ κάπου μακριά από τον κόσμο του food porn, όπως είδες, έβαλα στην ίδια πρόταση τις λέξεις «απολαυστικός» και «σαλάτα».    

Βλέπεις, σαλάτα για τους περισσότερους σημαίνει «δίαιτα», σημαίνει «στέρηση», σημαίνει «αναγκαστικά τρώω κάτι ελαφρύ ενώ τα σάλια μου τρέχουν για μπέργκερ». Μπορεί. Όχι όμως όταν μιλάμε για σαλάτες με βάση την κινόα.

Πρόκειται γι΄αυτό τον θρεπτικό σπόρο που μοιάζει με δημητριακό, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αλλά και ασβέστιο, παράγοντες που την καθιστούν ιδανική τροφή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Όταν η κινόα έγινε food trend, όλοι τρέξαμε στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και αγοράσαμε κινόα (πλέον υπάρχει και στα σούπερ μάρκετ). Από τότε μένει καλά αποθηκευμένη στο δροσερό και σκιερό μέρος που την αφήσαμε εκείνη τη μέρα: στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Καιρός να τη χρησιμοποιήσουμε. Πώς; Φτιάχνοντας υπερλαχταριστές και καθόλου βαρετές σαλάτες.

But first…

Πώς προετοιμάζουμε και μαγειρεύουμε την κινόα

Παίρνεις το σακουλάκι. Αδειάζεις όση ποσότητα χρειάζεσαι σε ένα σουρωτήρι (1 φλιτζάνι ξηρής κινόα αναλογεί σε 3 περίπου φλιτζάνια μαγειρεμένης) και την πλένεις καλά. Σουρώνεις (όσο μπορείς). Τη βράζεις σε ένα κατσαρολάκι μαζί με νερό (με αναλογία 1 προς 2 (δηλαδή 1 φλ. κινόα/ 2 φλ. νερό) και το αφήνεις σε μέτρια φωτιά για περίπου ένα τέταρτο.

Ωραία και τώρα ξεκινάμε. Για κάθε μια από τις παρακάτω συνταγές θα χρειαστείς  μισό φλιτζάνι ωμή κινόα ώστε βράζοντάς τη να προκύψει ένα ολόκληρο (και λίγο παραπάνω).

1. Κινόα με ψητό κουνουπίδι, ρεβίθια, φέτα, ρόδι και αμύγδαλα

Shutterstock

 

Μαγειρεύεις την κινόα όπως είπαμε παραπάνω.

Πλένεις το κουνουπίδι (θα χρειαστείς μισό περίπου), το κόβεις σε μπουκετάκια, το περιχύνεις με 1 και 1/2 κ.σ. λάδι και το ψήνεις για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Μουλιάζεις τα ρεβίθια (1 και 1/2 φλ.) από το προηγούμενο βράδυ, στραγγίζεις και σκουπίζεις. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κάρυ και τα ψήνεις στο φούρνο για 15 λεπτά.

Ανακατεύεις τα υλικά και προσθέτεις και τα υπόλοιπα αμύγδαλα (1/4 του φλ.), ρόδι (1/4 του φλ.), φέτα (50 γρ.)

2. Με μελιτζάνα, σπανάκι, κατσικίσιο τυρί

Shutterstock

 

Μαγειρεύεις την κινόα όπως είπαμε παραπάνω.

Κόβεις μια μικρή μελιτζάνα σε κύβους σε ένα ταψί στο οποίο έχεις απλώσει αντικολλητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνεις και ψήνεις για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζεις σε μισή κ.σ. ελαιόλαδο το σπανάκι (θα χρειαστείς περίπου 6 φλιτζάνια) μέχρι να μαραθεί.

Ανακατεύεις τα υλικά με την κινόα και προσθέτεις το τυρί (50-60 γρ.) και έξτρα ελαιόλαδο.

3. Με baby σπανάκι, καλαμπόκι και αποξηραμένα cranberries 

Shutterstock

 

Θα χρειαστείς 2 φλ. baby σπανάκι, 3/4 του φλ. καλαμπόκι (βρασμένο) και 1/2 του φλ. cranberries. Εδώ απλώς τα ανακατεύεις όλα μαζί με την κινόα και απολαμβάνεις.