ΠΡΩΙΝΟ

Αυτό το μαλακό πρέτσελ είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σου

Shutterstock

Πρέτσελ (ή pretzel αν το προτιμάς με τη λατινική του μορφή) δεν είχε κανείς στο χωριό του (εκτός αν κατάγεται από τη Γερμανία που είναι και η χώρα προέλευσής του), αλλά όταν το δοκιμάζεις πρώτη φορά δένεσαι μαζί του με ένα πολύ τρυφερό τρόπο. Θέλεις που συνδυάζει το μαλακό (εσωτερικό του) με το σκληρό (περίβλημα του); Θέλεις που ενώνει την ημίγλυκη γεύση με το αλμυρό από το αλάτι; Θέλεις που έχει αυτό το υβριδικό σχήμα που σου επιτρέπει να το κρατήσεις ακόμα και σαν τσαντάκι; Θέλεις που μπορείς να το συνδυάσεις τόσο με αλλαντικά, όσο και με μαρμελάδες;

Το πρέτσελ γεννά σπίθες ενθουσιασμού και λαχτάρας κάθε φορά που το γεύεσαι, είτε στο πρωινό σου, είτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Και ακόμα πιο φανταστικό από το αγοράζεις ένα φρέσκο πρέτσελ για το δρόμο συνοδεία με τον καφέ σου, είναι να τρως σπιτικό πρέτσελ.

Αυτό που θα φτιάξεις από την άνεση της κουζίνας σου.

Τι θα χρειαστείς:

(για ένα ατομικό πρέτσελ)

1/3 του φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. ξηρή μαγιά

1/4 κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. ζεστό νερό

1/4 φλ. νερό + 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα (ανακατεμένα σε ένα μπολ)

1/2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο)

Χοντρό αλάτι, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι για toppings

Πώς το κάνεις:

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Όσο ανακατεύεις, ρίχνεις σταδιακά και αργά τις 3 κ.σ. νερό (μια τη φορά). Πρόσθεσε και την τελευταία κουταλιά και ανακάτεψε ξανά μέχρι να προκύψει μια κολλώδης ζύμη.

3. Σκέπασε τη με μια πετσέτα και άφησε τη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 

4. Άπλωσε αλεύρι στον πάγκο εργασίας και στα χέρια σου και άρχισε να πλάθεις τη ζύμη σε σχήμα ενός κορδονιού. Φτιάξε το σχήμα του πρέτσελ. 

5. Όταν είναι έτοιμο βούτηξε το στο μπολ με τη σόδα και το νερό για 30 δευτερόλεπτα. Πέρνα το βούτυρο από την επιφάνεια του με ένα πινέλο και τοποθέτησε το πρέτσελ σε ένα ταψάκι.

6. Πασπάλισε με τα toppings της επιλογής σου και άφησε το ψηθεί στους 200 για 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.