ΠΑΤΑΤΕΣ

Η βασική συνταγή για να φτιάξεις σπιτικές πατάτες σπιράλ

Shutterstock

Τηγανητές πατάτες. Όπως λέει και ένα meme που κυκλοφορεί, εδώ και καιρό, στα social, «οι τηγανητές πατάτες δεν είναι φαγητό, είναι συναίσθημα». Θα συμφωνήσω απόλυτα και, ενώπιον όλων, ορκίζομαι αιώνια πίστη να μην στρέψω ποτέ το πιρούνι μου μακριά από αυτές (να, ακόμα κι αν κάνω δίαιτα).

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει την σπιράλ εκδοχή τους σε κάποιο εστιατόριο συνοδεία μπόλικου τυριού, πιθανώς και λίγου μπέικον. Μοιάζει σαν να τρως πατατάκια τα οποία, κατά τόπους, είναι ελαφρώς πιο χοντρά και γενικά η ικανοποίηση να λερώνεις χέρια και στόμα με αυτό το είδος τηγανητής πατάτας είναι σε άλλο level.

Σίγουρα λοιπόν έχεις ευχηθεί, κάποια στιγμή, να μπορούσες να τις απολαύσεις και σπίτι σου παρέα με τις φίλες σου, με την παρέα που ήρθε για παιχνίδι ή για να δείτε το ματς, το αγόρι σου ή τον εαυτό σου και μια ταινία. Κοίτα να δεις που οι ευχές, καμιά φορά, πραγματοποιούνται.

Σου έχουμε τη βασική συνταγή για να φτιάξεις πατάτες σπιράλ στο σπίτι.

Από εκεί και πέρα μπορείς να προσθέσεις ο,τι τραβάει η όρεξή σου, από τυριά ή σος γιαουρτιού μέχρι σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή κομματάκια ψητό λουκάνικο (αν ετοιμάζεσαι για πολύ μερακλίδικο βράδυ).

Είναι πανεύκολο! 

Θα χρειαστείς όσες πατάτες σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις (αν είστε παρέα 4 ατόμων χρειάζεσαι σίγουρα 4-5).

 

Σύντομες οδηγίες

1. Πλένεις τις πατάτες με τη φλούδα τους και παίρνεις μια.

2. Τη διαρρηγνύεις με ένα ξύλινο καλαμάκι (ναι, αυτό για τα σουβλάκια). Έχοντας σαν βάση σου ένα πάγκο κοπής, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβεις την πατάτα σε λεπτές φέτες.

3. Για μεγαλύτερη ευκολία (και αν όντως διαθέτεις καλό μαχαίρι) μπορείς να στριφογυρίζεις την πατάτα καθώς την κόβεις. Συνεχίζεις μέχρι να φτάσεις στη βάση της πατάτας. Την «ανοίγεις» πάνω στο καλαμάκι ώστε να ξεχωρίσουν οι ροδέλες μεταξύ τους. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες πατάτες και τις τοποθετείς όλες σε ένα ταψί.

Είναι έτοιμες για ψήσιμο.

4. Εδώ είναι η στιγμή για να δημιουργήσεις. Αφού περιχύσεις ελαιόλαδο, ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά (η πάπρικα ταιριάζει πολύ)  ή μυρωδικά (π.χ. θυμάρι) της επιλογής σου. Τις ψήνεις για 25 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω-ανάλογα με το φούρνο) στους 160 βαθμούς.

5. Αποσύρεις από το φούρνο, τις βγάζεις από το καλαμάκι και απολαμβάνεις.