TIPS

Ιδέες για να αξιοποιήσεις τις λιχουδιές που περίσσεψαν από το Πάσχα

shutterstock

Και αυγά έβαψες και πασχαλινά κουλουράκια έπλασες και το κοκορέτσι σου έψησες και μαγειρίτσα έφτιαξες (όχι εσύ απαραίτητα βρε παιδί μου), και το τσουρέκι σου το έφαγες και σοκολατένια αυγά πήρες δώρο. Η αλήθεια είναι ότι το Πάσχα έχει πολλές γευστικές παραδόσεις και ακόμα μια αλήθεια είναι ότι τις τίμησες όλες (αχ, ωραία ήταν).

Και του χρόνου, αλλά τώρα τι κάνεις που έχεις μείνει με μισό κιλό αρνί να κρυώνει στο ψυγείο, μια ντουζίνα βαμμένα κόκκινα αυγά και τα κουλουράκια της θείας σου να ξεραίνονται στον πάγκο της κουζίνας; Και τέλος πάντων πόσο τσουρέκι να φάει ένας άνθρωπος για πρωινό;

Μη μου ανησυχείς. Όλα θα γίνουν και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθείς άλλο με τις γεύσεις τις οποίες μπούχτισες να τρως. Ευτυχώς όλα μπορούν να αξιοποιηθούν με έξυπνο και εναλλακτικό τρόπο στη διατροφή σου αντί να τα ξεφορτωθείς -στα μουλωχτά- πετώντας τα στον κάδο των σκουπιδιών (κρίμα είναι). Σου έχουμε τις κατάλληλες συνταγές για να αξιοποιήσεις τις εναπομείναντες «αμαρτίες» του πασχαλινού τραπεζιού.

1. Πασχαλινά κουλούρια

Τα βούτηξες στον καφέ, τα έφαγες για να ικανοποιήσεις (εις μάτην) την επιθυμία για γλυκό, τα ξαναβούτηξες στον καφέ. Νισάφι. Τα πασχαλινά κουλούρια μπορούν να γίνουν φανταστική βάση είτε για banoffee, είτε για cheesecake. Επίσης, μπορούν να μπουν, αντί για μπισκότα, μέσα σε ένα μωσαϊκό.

(Πατώντας πάνω στις λέξεις με bold μπορείς να δεις τις συνταγές).

2. Βαμμένα αυγά

Η πιο προφανής λύση είναι να τα χρησιμοποιήσεις ως συστατικό σε σαλάτες. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις ένα φαγητό φούρνου χρησιμοποιώντας αυγά (τα οποία θα έχεις κόψει σε ροδέλες και θα είναι η βάση του φαγητού), αλλαντικά και ελαφρώς βρασμένα ή ψητά λαχανικα (π.χ. πατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα)«χωρίζοντας» τις στρώσεις με μπεσαμέλ.

3. Αρνί/ κατσίκι

Το, κατά τ’ άλλα πεντανόστιμο, ψητό αρνί ή κατσίκι τρώγεται και τη δεύτερη μέρα (λογικά η μητέρα σου θα στο δίνει ακόμα και μαζί με τον πρωινό καφέ). Την τρίτη αρχίζει να στεγνώνει και να κουράζει. Και το άτιμο δεν τελειώνει. Τι το κάνεις; Πίτα. Ή πιτάκια. 

Πώς; Είναι πολύ απλό. Παίρνεις φύλλο της αρεσκείας σου, το ανοίγεις μέσα σε ένα ταψάκι και το γεμίσεις με ψιλοκομμένο αρνί/κατσίκι, τυριά, λαχανικά (π.χ. αρακάς, καλαμπόκι, κολοκυθάκι κ.α.), μυρωδικά . Ψήνεις στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά αν πρόκειται για πίτα και για 20-25 λεπτά αν πρόκειται για πιτάκια.

Εναλλακτικά, αν δεν έχεις όρεξη για πίτες, μπορείς να το χρησιμοποιείς όπως είναι κρύο, σαν γέμιση σε τοστ και σάντουιτς.

4. Σοκολατένια αυγά

Σε περίπτωση που μείνουν (αν και μάλλον αποκλείεται), μπορείς να λιώσεις την σοκολάτα, να ρίξεις/αναμείξεις ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια ή ό,τι έχεις στο σπίτι), να αφήσεις να κρυώσει πάνω σε ένα ταψί στο οποίο έχεις στρώσει λαδόκολλα και να φτιάξεις ωραιότατα σοκολατάκια!

(Πατώντας πάνω στις λέξεις με bold μπορείς να δεις τις συνταγές).