ΦΑΓΗΤΟ

Ο κλασικός ντάκος και 4 ακόμη εναλλακτικές (και πεντανόστιμες) εκδοχές του

24

Ντάκος και καλοκαιράκι πηγαίνουν μαζί. Όχι ότι δεν τον απολαμβάνουμε και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, αλλά οκ, μεταξύ μας, αλλιώς είναι να τον απολαμβάνεις συνοδεία ζουμερής, μυρωδάτης ντομάτας (που τώρα είναι η εποχή της) κι ενός ποτηριού ούζου στη βεράντα σου, χαλαρή και ωραία ενώ σε φυσά το καλοκαιρινό αεράκι. Άλλη φάση. Τι όχι;

Κι επειδή αναγνωρίζουμε πως ίσως έχεις βαρεθεί, όπως κι εμείς, να τρως την ίδια κλασική συνταγή,  είπαμε να φωνάξουμε στο House24 την αγαπημένη μας Μυρτώ Κάζη (δημοσιογράφο, blogger και μαμά 2 υπέροχων παιδιών) να μας προτείνει τις δικές της αγαπημένες εναλλακτικές συνταγές. Η ποικιλία άλλωστε ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Φωτογραφίες: Παντελής Ζερβός 

Πρώτη και βασική αλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να μη χρησιμοποιείς μόνο την κλασική κριθαροκουλούρα που όλοι έχουμε ταυτίσει με τον ντάκο. Εξίσου νόστιμο -και πολλές φορές πιο ενδιαφέρον- αποτέλεσμα έχει ο πειραματισμός με διαφορετικά παξιμάδια. Κι αν αναρωτιέσαι τι είδους μπορείς να χρησιμοποιήσεις, έρχεται η ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ με την τεράστια ποικιλία της να σου δώσει ιδέες.

24

Κουλουρίτσες με λιναρόσπορο, παξιμάδια ολικής άλεσης με 4 δημητριακά και χαρούπι, παξιμάδια με λιαστή τομάτα και ελιές, κουλούρες πολύσπορες με προζύμι από ρεβύθια, ντακάκια λαδιού τύπου Κυθήρων, παξιμάδια με κριθάρι ολικής άλεσης είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες διαφορετικά παξιμάδια ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις εναλλακτικές συνταγές του ντάκου. 

Ρίξε μια ματιά στις προτάσεις της Μυρτώς και κλέψε ιδέες για υγιεινά και δροσερά γεύματα:  

24

 

#1  ΝΤΑΚΟΣ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ

24

Υλικά:

Κουλουρίτσες με λιναρόσπορο ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

1 αγγούρι

100 γρ. φέτα

1 κ.γ. ξύδι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φρέσκια ρίγανη

Κάπαρη

Ελιές

Ελαιόλαδο

Αλάτι

24

Εκτέλεση:

Πάνω στις κουλουρίτσες τοποθετούμε το αγγούρι και τη ντομάτα κομμένα σε κυβάκια και τις ελιές. Από πάνω ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και την κάπαρη. Τέλος, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ξύδι και προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και αλάτι.

#2 ΝΤΑΚΟΣ Ο ΚΑΥΤΕΡΟΣ

24

24

 

Υλικά:

Παξιμάδια ολικής άλεσης με 4 δημητριακά και χαρούπι ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

1 μεγάλη ντομάτα

100 γρ. τυρί κρέμα

1 κ.γ. ξύδι

Θυμάρι φρέσκο

Τσίλι φρέσκο κομμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πάπρικα

24

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη ντομάτα και αφού τοποθετήσουμε τα παξιμάδια σε ένα πιάτο για να δημιουργήσουμε μία «βάση», ρίχνουμε επάνω τους τη ντομάτα και το τυρί κρέμα. Αφού προσθέσουμε το ξύδι, κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια το τσίλι και το τοποθετούμε πάνω στο τυρί κρέμα μαζί με το φρέσκο θυμάρι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι και την πάπρικα.

#3 ΝΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

24

 

Υλικά:

Παξιμάδια με κριθάρι ολικής άλεσης ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

1 μεγάλη ντομάτα

1 αγγουράκι ψιλοκομμένο

100 γρ. φέτα

Βραστό αυγό

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αφού σπάσουμε σε μικρά κομμάτια τα παξιμάδια, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και πάνω τους ρίχνουμε τη ντομάτα και το αγγούρι κομμένα σε κυβάκια. Τρίβουμε τη φέτα και την προσθέτουμε από πάνω. Αφού βράσουμε το αυγό, το κόβουμε σε ροδέλες και το τοποθετούμε στην πιατέλα. Τέλος, προσθέτουμε όσο ελαιόλαδο και αλάτι επιθυμούμε.

#4 ΝΤΑΚΟΣ Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ

24

 

Υλικά:

Παξιμάδια με λιαστή τομάτα και ελιές ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

10 μικρά τοματίνια – πομοντόρι

200 γρ. μοτσαρέλα

Ελαιόλαδο με σκόρδο

Αλάτι / Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Πέστο βασιλικού

Κουκουνάρι

Καρύδι

24

 

Εκτέλεση:

Σε ένα πιάτο δημιουργούμε μία βάση από τα παξιμάδια και πάνω τους τοποθετούμε τα τοματίνια, αφού τα κόψουμε στη μέση. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε από πάνω. Περιχύνουμε τα υλικά με το πέστο βασιλικού και ρίχνουμε το κουκουνάρι και το καρύδι (σπασμένο) από πάνω. Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο με σκόρδο.

#5 ΝΤΑΚΟΣ Ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

24

 

Υλικά:

Παξιμάδι με κριθάρι ολικής άλεσης ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

Ανθότυρο

10 σταφύλια σταφίδες (χωρίς κουκούτσι)

Αλάτι

Πεπόνι

Σταφύλι

Δυόσμο

Φρέσκο θυμάρι

Βινεγκρέτ μελιού

24

Εκτέλεση:

Κόβουμε το μισό πεπόνι και δημιουργούμε μικρά κυβάκια. Πάνω στα παξιμάδια τοποθετούμε το κομμένο πεπόνι, τα σταφύλια και το ανθότυρο κομμένο σε κυβάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλα δυόσμου και το φρέσκο θυμάρι και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ μελιού. Τέλος, προσθέτουμε όσο αλάτι επιθυμούμε.

Καλή απόλαυση, λοιπόν!