ΝΗΣΤΕΙΑ

Η συνταγή που θα σε κάνει να δεις τα μαυρομάτικα φασόλια “με άλλο μάτι”

Shutterstock

Και φακές έφαγες. Και φασόλια σούπα (έκανες την καρδιά σου πέτρα) και έφαγες. Και από τα ρεβύθια τα κοκκινιστά το άδειασες το πιάτο (για να μη γκρινιάζει η μανούλα). Τα μαυρομάτικα φασόλια όμως δεν τα καταδέχτηκες ποτέ. Και είμαστε και σε περίοδο νηστείας. Ντροπή.

Παρόλα αυτά εκείνα, με όλη τους την ταπεινότητα, συνέχιζαν να σε κοιτούν να τα απορρίπτεις με τα «τσακίρικα ματιά» τους μέσα από το αφημένο στο βάθος του ντουλαπιού σακουλάκι. Φτάνει με τα ποιητικά όμως. Ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη γι’ αυτά.

Αρχικά αξίζει να σου πούμε ότι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (1/2 φλιτζάνι μαυρομάτικα περιέχει 6,7 γρ.), φυτικών ινών και φυλλικού οξέως. Παράλληλα, περιέχουν και σίδηρο (1/2 φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει 2.2 mg). Σίγουρα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα έχουν ελάχιστα λιπαρά.

Αν αυτά δεν σου αρκούν, βρήκαμε τη συνταγή που θα σε πείσει ότι τα μαυρομάτικα φασόλια αξίζουν μια θέση στο πιάτο σου. Κριθαράκι με μαυρομάτικα και λαχανικά που θα αναβαθμίσει το νηστίσιμο τραπέζι.

Υλικά:

1 φλ. μαυρομάτικα

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο

2 καρότα, ψιλοκομμένα

1 κολοκύθι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτέ

1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες

1 φλ. κριθαράκι χονδρό

αλάτι/ πιπέρι

Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα

Οδηγίες:

1. Βράζεις μαυρομάτικα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Στραγγίζεις και αφήνεις στην άκρη.

2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα (ιδανικά αντικολλητική) ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις κρεμμύδι, πράσο και σέλερι για 4 λεπτά. Προσθέτεις καρότο, κολοκύθι και σοτάρεις για ακόμα 2 λεπτά. Ρίχνεις τον πελτέ και ανακατεύεις.

3. Ρίχνεις τα μαυρομάτικα, το κριθαράκι και τις ντομάτες και προσθέτεις ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Σιγοβράζεις για 10 λεπτά μέχρι «χυλώσει» το κριθαράκι. Δεν ξεχνάς να ανακατεύεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να προσθέτεις νερό αν χρειάζεται.

4. Όταν είναι έτοιμο αλατοπιπερώνεις και περιχύνεις με λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Για ακόμα περισσότερη γεύση μπορείς να σερβίρεις το κριθαράκι με μαυρομάτικα ρίχνοντας τριμμένο κίτρινο τυρί της επιλογής σου.