ΦΑΓΗΤΟ

Η ερώτηση της εβδομάδας: Πόσο καιρό μπορείς να αφήσεις τα αυγά στο ψυγείο;

Όταν κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά εδώ στο LadyLike.gr μιλάμε ανοιχτά για διάφορες ανησυχίες τις οποίες έχουμε. Αν πηγαίνει το μπλε με το μαύρο, πού πάνε οι χαμένες κάλτσες, γιατί  οι κομμώτριες δεν σου κόβουν ποτέ τα μαλλιά όσο τους λες. Αυτή τη φορά ρίξαμε στο τραπέζι την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: πόσο κρατάνε τα αυγά στο ψυγείο.

Η Απάντηση

Αν αγοράζεις αυγά από το σούπερ μάρκετ, πάνω στη συσκευασία υπάρχει και η ημερομηνία λήξης τους. Να ξέρεις ότι αυτή δεν γίνεται να ξεπερνά τις 30 μέρες από τη στιγμή που συσκευάστηκαν.

Αν όμως παίρνεις αυγά από τη λαϊκή αγορά ή σου τα στέλνει η γιαγιά από το χωριό, τότε να υπολογίζεις περίπου πως έχεις τρεις εβδομάδες για να τα καταναλώσεις.

Τα ωμά αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο από 3 έως 5 εβδομάδες μάξιμουμ.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι τα αυγά χάλασαν;

Τα αυγά δεν χαλάνε αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αν δεν έχουν το βακτήριο της σαλμονέλας δεν υπάρχει περίπτωση να το αναπτύξουν ενώ τα έχεις στο ψυγείο. Αν το έχουν θα είναι σίγουρα σε μικρή ποσότητα μιας και η σαλμονέλα δεν αναπτύσσεται σε κρύο περιβάλλον, όπως αυτό του ψυγείου. Με το σωστό μαγείρεμα ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό μπορεί να εξολοθρευτεί.

Ένας εύκολος τρόπος για να δεις αν τα αυγά σου είναι φρέσκα είναι να τα βάλεις σε ένα μπωλ με νερό. Τα φρέσκα αυγά θα βυθιστούν ενώ τα παλιά θα επιπλέουν.