ΣΥΝΤΑΓΗ

Νόστιμες και δροσερές συνταγές με γιαούρτι που φτιάχνονται σε χρόνο dt και -bonus- δεν σε φουσκώνουν καθόλου

24Μedia

Αποφάσισες να κάνεις διατροφή. Ή δίαιτα. Ή κάτι προκειμένου να φτιάξεις τα σημεία που σε ενοχλούν στο σώμα σου (πες το όπως εσύ θέλεις). Παρομοίως. Με λένε Ξένια και μετράω περίπου 3 εβδομάδες που έχω μπει σε μια διαδικασία να προσέχω λίγο παραπάνω τι βάζω στο πιάτο και στο στομάχι μου. Χάρηκα.

Οι πρακτικές για τον καθένα διαφέρουν, αλλά ας συμφωνήσουμε στο ότι, σε γενικές γραμμές, οι πρώτες κινήσεις κάθε γυναίκας που θέλει να έχει ένα υγιές σώμα είναι από το να μειώσει δραστικά τις τροφές με κακά λιπαρά (και όλοι ξέρουμε ποιες είναι αυτές) μέχρι να αντικαταστήσει τροφές που λατρεύει, αλλά ενδεχομένως, φουσκώνουν, με άλλες πιο ελαφριές επιλογές. Τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ (και πιάνει).

Συγκεκριμένα θα μιλήσω για το γιαούρτι το οποίο, όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Ευτυχώς είμαι από τους ανθρώπους που, γευστικά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φάνε το γιαουρτάκι τους πλην του γεγονότος ότι με ζορίζει λίγο. Αν και με χορταίνει, με φουσκώνει.

24Μedia

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιατζόγλου-Watkinson

Το Only lactose free 2% και Only lactose free 0% είναι η νέα πρόταση της ΜΕΒΓΑΛ ώστε να μπορείς να φας κανονικά το γιαουρτάκι σου χωρίς να φουσκώσεις. Έχει σαν βάση το Φρέσκο ελληνικό γάλα (από τα βοσκοτόπια της Μακεδονίας παρακαλώ), αλλά -πρόσεξέ με- δεν έχει λακτόζη ή, αλλιώς, την ουσία που κάνει τη ζημιά στην οποία οφείλεται το ανεπιθύμητο φούσκωμα.

Με μόλις 108 θερμίδες για το 2% και 74 για το 0% ανά κύπελλο σου δίνει τη γεύση, χωρίς τα περιττά λιπαρά. Το αγαπώ.

Επειδή όμως τα ελαφριά γεύματα πολλοί αγάπησαν, αλλά το σκέτο γιαούρτι κανείς, μοιράζομαι μαζί σου μερικές υπέροχες συνταγές με γιαούρτι Only 2%Only 0%) της ΜΕΒΓΑΛ χωρίς λακτόζη. Προφανώς και μπορείς να το απολαύσεις με διάφορα φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, αλλά εδώ θα σε πάω ένα βήμα παραπέρα.

Πάρε ένα γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ χωρίς λακτόζη από το ψυγείο σου και, σου υπόσχομαι ότι, σε ελάχιστα (με το ρολόι) λεπτά θα έχεις γεύματα, σνακ και γλυκά για κάθε ώρα της ημέρας. Διόρθωση: Τα πιο γευστικά γεύματα, σνακ και γλυκά για κάθε ώρα της ημέρας με γιαούρτι. Τη δροσιά τους να ‘χεις.

ΥΓ: Σου έχω προτάσεις για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και πάει λέγοντας, αλλά εσύ φυσικά μπορείς να τις προσαρμόσεις ανάλογα με το πρόγραμμά σου και να τις απολαύσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!

1. Γιαούρτι Οnly 2% με φουντούκια, φράουλες μέλι και σπόρους τσία 

24Μedia

 

Ξυπνάς με την τσίμπλα στο μάτι και χρειάζεσαι κάτι δυναμωτικό για να επαναφέρεις την ενέργεια στο μουδιασμένο από τον ύπνο σώμα και μυαλό σου. Εδώ είσαι. Αναμειγνύεις το γιαουρτάκι σου με τα υλικά που θα το μετατρέψουν σε δυναμίτη απόλαυσης και ενέργειας και ξεκινάς.  

Πώς θα το φτιάξεις:

24Μedia

 

Συνταγή, όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει. Απλά προσθέτεις ένα-ένα τα στερεά υλικά και, στο τέλος, περιχύνεις με μέλι.

2. Σπιτικό πράσινο τσάι με μέλι, αρωματισμένο με lime, λεμόνι, δυόσμο και γιαούρτι Only 0%

24Μedia

 

Ζέστη. Πολλη ζέστη. Το αντίδοτο; Ένα δροσερό ρόφημα το οποίο θα συνοδεύσεις με το γιαουρτάκι σου για να σε πιάσει και λίγο μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού.

Πώς θα το φτιάξεις:

24Μedia

Βράζεις νερό μέσα στο οποίο ρίχνεις φακελάκια πράσινο τσάι. Το ρίχνεις σε κανάτα, προσθέτεις μέλι (1/2 κ.σ. για κάθε ποτήρι), ρίχνεις μπόλικο πάγο και τα αρωματικά και αφήνεις να παγώσει. Συνοδεύεις με λίγες κουταλιές γιαούρτι.

3. Ψητά λαχανικά με ελαφριά σος από γιαούρτι Only 0% και ταχίνι

24Μedia

 

Θέλεις ένα ελαφρύ γεύμα. Γιατί; Επειδή είσαι στο γραφείο και δε θέλεις να σκάσεις, επειδή θέλεις η κοιλιά σου να μείνει στη θέση της, επειδή την προηγούμενη ημέρα έφαγες πολύ και θέλεις να το «μαζέψεις». Τι χρειάζεσαι; Κάτι ελαφρύ μεν, χορταστικό δε. Επ, ασε κάτω τον κατάλογο του delivery, σε βλέπουμε!

Μπες στην κουζίνα, διάλεξε τα «όπλα» σου και φτιάξε το τέλειο, δροσιστικό γεύμα με Οnly Lactose Free της ΜΕΒΓΑΛ. Χορταστικό, αλλά ακριβώς επειδή δεν περιέχει τη λακτόζη που σε φουσκώνει, καθόλου επιβαρυντικό για την κοιλιά σου.

Πώς θα το φτιάξεις:

24Μedia

Αφού πλύνεις και κόψεις τα λαχανικά, τα απλώνεις σε ένα ταψί (στο οποίο έχεις στρώσει μια λαδόκολλα). Τα ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις στο grill,στο φούρνο για 20 λεπτά. Για να φτιάξεις τη σος με την οποία θα τα συνοδεύσεις, παίρνεις ένα κεσεδάκι γιαούρτι, προσθέτεις 2 κ.σ. ταχίνι, χυμό από μισό λεμόνι, λίγο ξίδι, αλάτι πιπέρι και, από πάνω, ψιλοκόβεις και λίγο μαϊντανό. Νοστιμιά σε άλλα επίπεδα.

4. Smoothie με γιαούρτι Only 2%, ανανά, μάνγκο και τζίντζερ

24Μedia

 

Είναι απόγευμα και μια λιγουρίτσα τη νιώθεις. Ωστόσο δε θέλεις αυτή η λιγουρίτσα να σε βγάλει εντελώς εκτός προγράμματος και να σε πάει πίσω από τους διατροφικούς σου στόχους. Τι κάνεις; Βγάζεις το μπλέντερ και «χτυπάς» ένα smoothie.

Πώς θα το φτιάξεις:

24Μedia

Ανοίγεις το μπλέντερ (ή το μίξερ) και ρίχνεις μέσα όλα τα υλικά. Για 2 ποτήρια smoothie χρειάζεσαι ένα 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 μάνγκο, 4-5 στρογγυλές φέτες ανανά (καθαρισμένες), λίγο τριμμένο τζίντζερ, 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης και (αν θέλεις) πάγο.

5. Φρυγανισμένο μαύρο ψωμί με αβοκάντο, γιαούρτι Only 0%, ψητά ντοματίνια και φρέσκια ρίγανη

24Μedia

 

Έχεις μόλις επιστρέψει στο σπίτι από μια δύσκολη μέρα. Ετοιμάζεις στα γρήγορα αυτό το comfort κι ελαφρύ γεύμα και απολαμβάνεις την απόλυτη βραδινή χαλάρωση με φόντο το σαλόνι σου και την αγαπημένη σου σειρά να παίζει. 

Πώς θα το φτιάξεις:

24Μedia

 

Σε προθερμασμένο φούρνο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ψήνεις 5-6 ντοματίνια. Εν τω μεταξύ, βάζεις το ψωμί στην τοστιέρα για να ψηθεί. Λιώνεις ένα ώριμο αβοκάντο και το ανακατεύεις με λίγο αλάτι πιπέρι και λεμόνι. Μόλις το ψωμί είναι έτοιμο (μετά από 5′) απλώνεις το λιωμένο αβοκάντο, συνεχίζεις με το γιαούρτι και από πάνω τα ψητά ντοματίνια. Γαρνίρεις με λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης και λίγο ελαιόλαδο.