ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Συνταγή για lemon & elderflower cake, ή αλλιώς την τούρτα γάμου του Harry και της Meghan

Πριγκιπικός γάμος ήταν και πάει. Και αφού αναλύσαμε κάθε πιθανή λεπτομέρεια (από το νυφικό της Meghan Markle, μέχρι τις εμφανίσεις των καλεσμένων), ήρθε η να σταθώ σε αυτό που εγώ προσωπικά ανυπομονούσα να δω και δεν ήταν άλλο από τη γαμήλια τούρτα. Το πριγκιπικό ζεύγος, λοιπόν, επέλεξε ένα κομψό lemon & elderflower cake, στολισμένο με φρέσκα λουλούδια. Την τούρτα έφτιαξε η pastry chef Claire Ptak του λονδρέζικου ζαχαροπλαστείου Violet Cakes. Βρίσκω την επιλογή πολύ chic. Πρόκειται για έναν αγαπημένο γευστικό συνδυασμό των Βρετανών, και αν μη τι άλλο πολύ πιο ενδιαφέρον από τη βαρετή τούρτα του William και της Kate που δεν ήταν παρά ένα παλιομοδίτικο fruitcake με επικάλυψη μάρτσιπαν. Φυσικά, δεν αντιστάθηκα και δράττομαι της ευκαιρίας για να σας παρουσιάσω το δική μου συνταγή για lemon & elderflower cake, με γέμιση lemon curd, επικάλυψη βουτυρόκρεμας με γεύση elderflower (aka ανθός κουφοξυλιάς) και διακόσμηση με φρέσκα άνθη baby’s breath.

 

Υλικά

Για το κέικ:

(για 2 τσέρκια διαμέτρου 16 εκ.)

330 γρ. αλεύρι

1 & 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα

3/4 κ.γ. αλάτι

3 αυγά

170 γρ. βούτυρο ανάλατο

ξύσμα από 2 λεμόνια

70 ml χυμός λεμόνι

170 ml γάλα πλήρες

3 κ.σ. σιρόπι elderflower (μπορείς να το βρεις σε κάβες)

Για τη lemon curd:

150 γρ. ζάχαρη

1 & 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ

1/8 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ξύσμα λεμόνι

120 γρ. χυμός λεμόνι (περ. 2-3 λεμόνια)

4 μεγάλοι κρόκοι

1 αυγό

60 γρ. βούτυρο ανάλατο, κομματάκια

Για τη βουτυρόκρεμα:

250 γρ. βούτυρο ανάλατο

500 γρ. ζάχαρη άχνη

3 κ.σ. σιρόπι elderflower

sprinkles

μερικά κλαράκια baby’s breath

 

Μέθοδος

Για το κέικ:

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα με έναν αναδευτήρα.

Ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ τα ξηρά (από το μπολ) και τα υγρά υλικά (χυμός, γάλα, σιρόπι) και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο.

Τεστάρουμε το κέικ για να δούμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα. Όταν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα ξεφορμάρουμε.

Τυλίγουμε τα κέικ σε μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ώστε να σφίξουν καλά.

Για τη lemon curd:

Σε ένα μπολ, βάζουμε τους κρόκους και το αυγό και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τον χυμό λεμόνι, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ξαναχύνουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά, ώσπου η κρέμα να αρχίσει να πήζει.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα ώσπου να λιώσει.

Χύνουμε την lemon curd σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η κρέμα κι έπειτα κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι και το τοποθερούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώσπου να σφίξει.

Για τη βουτυρόκρεμα:

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για αρκετή ώρα, ώσπου να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε 3 κ.σ σιρόπι elderflower.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βουτυρόκρεμα αμέσως ή να τη φτιάξουμε από την προηγούμενη και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο. Εάν κάνουμε το δεύτερο, πρέπει να την ξαναχτυπήσουμε στο μίξερ πριν καλύψουμε το κέικ, για να μαλακώσει και να αφρατέψει.

 

Συναρμολόγηση και διακόσμηση

Κόβουμε τα δύο κέικ σε δύο φέτες το καθένα, ώστε να έχουμε συνολικά 4 layers.

Αλείφουμε με lemon curd τις 3 από τις 4 φέτες. Τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη και καλύπτουμε με την τέταρτη.

Σκεπάζουμε το κέικ με τη βουτυρόκρεμα και ισιώνουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με μια σπάτουλα.

Στολίζουμε με τη βουτυρόκρεμα σε κορνέ, λουλούδια και sprinkles.

 

Madame Gâteaux – κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή – είναι pastry chef με ειδίκευση στο afternoon tea.

 

Όταν δεν είναι χωμένη στην κουζίνα της ή δεν οργανώνει κάποιο vintage tea party, θα τη βρείτε σε κάποιο παλαιοπωλείο να αναζητεί τσαγιέρες για τη συλλογή της. Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο site της, το facebook και το instagram.

Φωτογραφίες: Madame Gâteaux