ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

6 σημάδια που δείχνουν ότι τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό σου είναι αρκετά πεσμένα

shutterstock

Γκρινιάζεις ότι είσαι συνέχεια κουρασμένη, παθαίνεις κράμπες στα καλά του καθουμένου, νιώθεις το δέρμα σου πιο ξηρό από ποτέ, οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα έχουν μειωθεί. Μήπως ο λόγος που τον τελευταίο καιρό δεν αισθάνεσαι και στα καλύτερά σου είναι η έλλειψη καλίου από τη διατροφή σου;

Κάλιο: Έχεις ακούσει ότι βρίσκεται στις μπανάνες, αντε να έχεις διαβάσει κάπου ότι η λατινική του ονομασία είναι «potassium», αυτά. Το κάλιο ωστόσο είναι πολλά παραπάνω. Πρόκειται για ένα μέταλλο το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την ρύθμιση της πίεσης αίματος και του καρδιακού ρυθμού, την σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού (νατρίου) το εξουδετερώνει προκαλώντας την αποβολή από τον οργανισμό. Από την άλλη, ούτε η υπερβολική πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής κάνει καλό. Η υπερκαλιαιμία προκαλεί μυική αδυναμία και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και σε σοβαρές περιπτώσεις, νεφρικές παθήσεις αφού τα νεφρά αδυνατούν να το αποβάλλουν.  Συμπέρασμα; Ακόμα και το κάλιο θέλει μέτρο.

Στο θέμα μας τώρα. Όπως συμβαίνει με κάθε τι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, όταν αυτό είναι σε έλλειψη, ο οργανισμός αντιδρά και εμφανίζει συμπτώματα (ήπια μεν, αισθητά δε). Για την ακρίβεια να τι νιώθεις όταν το κάλιο είναι σε έλλειψη.

Νιώθεις παντού πιασμένη

Ως ηλεκτρολύτης, το κάλιο, ως ηλεκτρολύτης, παίζει σημαντικό ρόλο στη συστολή και διαστολή των μυών. Όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά, νιώθεις αδικαιολόγητη μυϊκή κόπωση και μια αίσθηση αδυναμίας και ατονίας.

Tip: Αν γυμνάζεσαι, φρόντισε μετά την άσκηση να πίνεις ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή να τρως μια μπανάνα για να επαναφέρεις το κάλιο στον οργανισμό σου.

Παθαίνεις συχνά κράμπες (άουτς)

Είναι η άμεση συνέπεια της αποδυνάμωσης των μυών που λέγαμε πιο πάνω.

Η πίεσή σου είναι αυξημένη (και δεν εννοούμε στη δουλειά)

 Το κάλιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην σωστή ρύθμιση της πίεσης του αίματος, οπότε η έλλειψή του φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Δυσκοιλιότητα, αυτή η μάστιγα 

Επειδή το κάλιο συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και του εντέρου σου, όταν δεν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες οι επισκέψεις στην τουαλέτα μειώνονται. 

Έχεις αφύσικα ξηρή επιδερμίδα

Η πιθανότερη αιτία είναι λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί η έλλειψη καλίου και η οποία, μεταξύ άλλων, επηρεάζει και την όψη της επιδερμίδας σου.

Νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά ανεξέλεγκτα

Αυτό που νιώθεις ότι οι καρδιακοί σου παλμοί αυξάνονται χωρίς λόγο; Ε μάλλον δεν είναι χωρίς λόγο.

Αυτές είναι οι πιο πλούσιες σε κάλιο τροφές

 

Μπανάνες, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, νεκταρίνια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μάνγκο, αβοκάντο, χουρμάδες, πατάτες, σπανάκι, κολοκύθια, φασόλια, ξηροί καρποί, αρακάς, σουσάμι, αγκινάρες, χυμός πορτοκαλιού, χυμός δαμάσκηνου, τοματοχυμός, γάλα, γιαούρτι.