ΒΑΡΟΣ

Τα (κρυφά) σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή σου

Γιατί τελευταία παίρνεις βάρος χωρίς να τρως παραπάνω; Γιατί κουράζεσαι χωρίς να έχεις αλλάξει την καθημερινή σου ρουτίνα; Γιατί σου πέφτουν πολλά μαλλιά; Αν υπάρχει ένα όργανο που κρίνεται σημαντικό για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τότε αυτό είναι ο θυρεοειδής αδένας σου. Βρίσκεται στο λαιμό σου και ρυθμίζει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο, Natasha Turner, εκτός από το βάρος σου, οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής επηρεάζουν μια ποικιλία από σωματικές λειτουργίες όπως τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα χοληστερίνης, τα επίπεδα της ενέργειάς σου, τις συσπάσεις των μυών, την υγεία του δέρματος και των μαλλιών σου, την ομαλή λειτουργία του εντέρου, την έμμηνο ρύση, την μνημονική σου ικανότητα μέχρι και τη διάθεση σου.

Με άλλα λόγια οφείλεις ένα τεράστιο κομμάτι της ομαλής καθημερινής σου ζωής σε αυτό τον αδένα. Δυστυχώς, για λόγους οι οποίοι δεν υπάγονται στη δική σου ευθύνη, ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί πάντα όπως θα έπρεπε παρουσιάζοντας αυτοάνοσα νοσήματα. Αν σταματήσει να παράγει αρκετές ορμόνες (υποθυρεοειδισμός) ή παράγει πολύ μεγαλύτερες «ποσότητες» (υπερθυρεοειδισμός)  όπως καταλαβαίνεις, επηρεάζεται ένα ολόκληρο σύστημα λειτουργιών.

Συνήθως, και πιο συχνά, συμβαίνει το πρώτο οπότε έχουμε να κάνουμε με ανεπάρκεια ορμονών, άρα υποθυρεοειδισμό. Η πιο συχνή αιτία είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Ναι αυτό που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι έχει η Gigi Hadid). Επιπλέον, σύμφωνα με την Dr. Turner, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ή η ανεπάρκεια προγεστερόνης, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση προιόντων σόγιας, είναι πιθανές αιτίες της εμφάνισης προβλημάτων στη λειτουργία του θυρεοειδή.

Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός αντιλαμβάνεται -από λάθος- ότι πρέπει να απορρίψει, να αποβάλλει τον θυρεοειδή αδένα, με τον ίδιο τρόπο που θα προσπαθούσε να αποβάλλει ένα μόσχευμα μετά από μεταμόσχευση.

Καθώς ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και ο μεταβολισμός επιβραδύνει, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Πολλά από αυτά μπορείς να τα αποδώσεις στο πέρασμα του χρόνου.

Φυσικά μόνο με τις κατάλληλες εξετάσεις μπορείς να έχεις μια έγκυρη και συνολική εκτίμηση της κατάστασης σου (η οποία ρυθμίζεται με την κατάλληλη αγωγή που θα σου συστήσει ο γιατρός σου). Απλώς αν έχεις παρατηρήσει να σου συμβαίνουν περισσότερα από τρία συμπτώματα ταυτόχρονα τότε ίσως πρέπει να επισπεύσεις τις εξετάσεις σου για θυρεοειδή πριν αυτά γίνουν πιο έντονα και προκαλέσουν πιο σοβαρές επιπλοκές (π.χ. βρογχοκήλη: διόγκωση του θυρεοειδούς). 

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

Κούραση, υπνηλία

Ανεξήγητη αύξηση σωματικού βάρους

Έντονη ευαισθησία στο κρύο

Δυσκοιλιότητα

Τριχόπτωση

Ξηρο δέρμα, άτονα μαλλιά, αδύναμα νύχια

Αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολία να θυμηθείς

Ασταθής κύκλος περιόδου

Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας

Βραχνάδα

Μυϊκοί πόνοι

Κατάθλιψη

Φυσικά, εκτός από τον υποθυρεοειδισμό, μπορεί να εμφανίσεις το αντίθετο του, υπερθυρεοειδισμό, όπου τα συμπτώματα είναι περίπου τα αντίθετα από τα παραπάνω. Φυσικά, όσο πιο έγκαιρη η διάγνωση, τόσο πιο αποτελεσματική η θεραπεία.

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Απώλεια βάρους

Αυξημένη εφίδρωση

Αύξηση κενώσεων

Αύξηση όρεξης

Δέρμα λιπαρό, θερμό, λείο και λεπτό

Διαταραχές περιόδου

Διαταραχές ύπνου

Διόγκωση θυρεοειδούς

Δυσανεξία θερμότητας

Εκδηλώσεις πανικού

Εξόφθαλμος

Μυϊκή αδυναμία

Νευρικότητα, ταχυκαρδία

Οστεοπόρωση

Τριχόπτωση

Τρέμουλο χεριών

 

*Αυτό το άρθρο δεν αντικαθιστά τη συμβουλή του γιατρού σου.