TIPS

Τα σημάδια ότι έχεις πάθει τροφική δηλητηρίαση

Δεν είναι τυχαίο που διαβάζεις αυτό το άρθρο μήνα Ιούνιο. Το καλοκαίρι αυξάνονται οι πιθανότητες για τροφική δηλητηρίαση.

Αρχικά, λόγω της ζέστης τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο γρήγορα. (Tip!: Το καλοκαίρι α. τα φαγητά δεν πρέπει να μένουν περισσότερες από δύο ώρες εκτός ψυγείου και β. το ψυγείο καλό είναι να το ρυθμίσεις κάτω από τους 4 ˚C).

Επιπλέον, αυξάνονται και οι έξοδοι για φαγητό, άρα και οι πιθανότητες να φας κάτι που έχει χαλάσει (ένα μαγειρεμένο φαγητό που έμεινε εκτός ψυγείου, ένα όχι και τόσο καλοψημένο κρέας, μια σαλάτα που δεν έχει πλυθεί καλά, ακόμα κι ένα ένα παγωτό που δεν έχει διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία)  και να περάσεις μερικές ώρες διπλωμένη από τον πόνο.

Όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας σε χώρους μαζικής εστίασης.

Όλοι έχουμε βιώσει ενοχλήσεις στο στομάχι. Τις περισσότερες φορές, μετά από μερικές επισκέψεις στην τουαλέτα έχουν υποχωρήσει και εσύ έχεις επιστρέψει στην ηρεμία σου σκεπτόμενη ότι «λογικά, κάτι σε πείραξε». Η τροφική δηλητηρίαση όμως είναι κάτι άλλο.

Βακτήρια, ιοί και παράσιτα, μπορεί να καταλήξουν μέσω του φαγητού στο έντερο προκαλώντας συμπτώματα που εξαντλούν τον οργανισμό και μπορεί να διαρκέσουν από μία έως και 10 ημέρες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μεταξύ των 31 πιο διαδεδομένων παθογόνων βακτηρίων, οι περισσότερες περιπτώσεις  δηλητηρίασης κάθε καλοκαίρι σημειώνονται από σαλμονέλα και λιστέρια. Τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση του μολυσμένου γεύματος και είναι οι εξής:

1. Έντονη εφίδρωση

Η τροφική δηλητηρίαση, δεν σε στέλνει αμέσως στην τουαλέτα. Ο αδικαιολόγητα έντονος ιδρώτας είναι ένα  σημάδι, μια προειδοποιητική ένδειξη ότι τα πράγματα ίσως να χειροτερέψουν από ώρα σε ώρα.

2. Αέρια

Έχεις πολλά αέρια αφού έφαγες; Αν συνοδεύονται με πόνο στο στομάχι, ίσως είναι δείγμα ότι παθογόνα βακτήρια έχουν εισέλθει στο έντερο και ο οργανισμός έχει αρχίσει να μπαίνει σε διαδικασία να τα αποβάλει. 

3. Τάση για εμετό

Αν και η ναυτία είναι βασικό σημάδι τροφικής δηλητηρίασης, το πόσο σύντομα θα εμφανιστεί ως σύμπτωμα εξαρτάται από το βακτήριο. Για παράδειγμα, το βακτήριο Listeria (λιστέρια) το οποίο υπάρχει σε αλλαντικά, γάλα, μαλακά τυριά, μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα από 3 έως και 70 μέρες μετά την έκθεση του οργανισμού σε αυτό. Η σαλμονέλα όμως, που υπάρχει κυρίως στα αυγά, στο ωμό κρέας πουλερικών, στα φρούτα και στα λαχανικά, προκαλεί συμπτώματα από 12 έως 72 ώρες. 

4. Διάρροια

Είναι ένα προφανές σημάδι τροφικής δηλητηρίασης και ι περιγραφές είναι περιττές εδώ. Ακολουθεί όλα τα παραπάνω και συνήθως εμφανίζεται από την πρώτη κιόλας ημέρα της έκθεσης του οργανισμού στο χαλασμένο φαγητό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εύχεσαι να σε βρει κάπου με εύκολη πρόσβαση σε κάποια τουαλέτα.

5. Πυρετός

Δεν προκαλείται πάντα, αλλά συνήθως παρουσιάζεται με την είσοδο των βακτηρίων λιστέρια (που λέγαμε και πιο πάνω) και καμπυλοβακτήριο (campylobacter), το οποίο αφθονεί στα λευκά  κρέατα (πουλερικά και χοιρινό) και μεταδίδεται εύκολα κατά το πλύσιμο του κρέατος κάτω από τη βρύση (γι’ αυτό ακριβώς δεν πρέπει να τα πλένεις πριν το μαγείρεμα). Αν ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες, χρειάζεται να ζητήσεις ιατρική βοήθεια.

Εκτός από τον επίμονο πυρετό, αυτές είναι μερικές ακόμα περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται να επισκεφτείς ένα νοσοκομείο ή το γιατρό σου:

-ο εμετός και τα κόπρανα περιέχουν αίμα

-η διάρροια επιμένει για περισσότερο από τρεις ημέρες

-ο πόνος στην κοιλιά είναι πολύ ισχυρός

-ο πυρετός ξεπερνά τους 38.6 C

-παρουσιάζεις συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως υπερβολική δίψα, ξηρότητα στο στόμα, ελλιπής ενούρηση, αδυναμία και ζάλη

-εμφανίζεις νευρολογικά συμπτώματα, όπως αλλοίωση της όρασης, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα στα χέρια.