TIPS

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεσαι;

Παρόλο που μας βολεύει απ' όλες τις απόψεις να (πιστεύουμε ότι πρέπει να) πλενόμαστε μία (ή και δύο) φορές την ημέρα, κανονικά πρέπει να αρκεστούμε στο να κάνουμε μπάνιο μία με δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τις συμβουλές της επιστήμης.

Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το να πλενόμαστε κάθε μέρα είναι κυρίως για “αισθητικούς λόγους”.

Ο κόσμος νομίζει πως πλένεται για λόγους υγιεινής ή για να είναι πιο καθαρός, αλλά αν το πάρουμε βακτηριολογικά, δεν είναι ακριβώς έτσι. Το μπάνιο θα αφαιρέσει τις δυσάρεστες οσμές αν για παράδειγμα έχεις πάει στο γυμναστήριο. Αλλά από πλευράς προστασίας από αρρώστιες, το να πλένεις συχνά τα χέρια σου είναι αρκετό.

Επίσης απ’ ό,τι φαίνεται και τα φρου φρου κι αρώματα στα οποία επενδύεις για το αφρόλουτρό σου δεν κάνουν καμία αισθητή διαφορά. Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και καθαριστικά δεν είναι καλύτερα από ένα απλό σαπούνι, σε ό,τι αφορά στην προστασία σου από μεταδοτικές ασθένειες.

Όσο περισσότερο πλένεσαι, τόσο πιο λεπτό και αφυδατωμένο γίνεται το δέρμα σου.

(δεν προωθώ την απλησιά, τα λόγια της επιστήμης μεταφέρω)

Το ξηρό δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε μολύνσεις και μαγνητίζει τα μικρόβια. Το πλύσιμο επίσης μπορεί να αφαιρέσει από το δέμα σου τα φυσικά έλαια και να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας σου.

Το κορμί σου είναι μια μηχανή που παράγει αρκετά έλαια από φυσικού της. Το καθημερινό μπάνιο δεν είναι απαραίτητο. Οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός σου είναι οι περιοχές που παράγουν περισσότερες οσμές και σ’ αυτές πρέπει να επιμένεις. Το υπόλοιπο κορμί σου δε χρειάζεται όντως τόσο σαπούνι.