ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

5 πράγματα που μπορεί να σου συμβούν αν δεν αλλάξεις ταμπόν

Το ταμπόν είναι φοβερά χρήσιμο δεν λέω, αλλά τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι έχει περάσει παραπάνω χρόνος από όσο πρέπει στον κόλπο μας παθαίνουμε ένα μικρό πανικό. Φυσικά, οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας δεν είναι καθόλου ψύχραιμες (''θα πάθει μόλυνση ο κόλπος μου'', ''θα πεθάνω'', ''θα εγκλωβιστεί μέσα και πως θα το βγάλω'' είναι μόνο ένα μικρό δείγμα), αλλά δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι *τόσο* πολύ.

Σύμφωνα με την γυναικολόγο Mary Jane Minkin, το να αφήσεις λίγο περισσότερο χρόνο το ταμπόν στον κόλπο σου δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάθεις κάτι (βέβαια καλό είναι να μην σου γίνει συνήθεια αυτό), αλλά μπορεί να παρουσιάσεις τα παρακάτω συμπτώματα.

1. Ξηρότητα κόλπου

Από τη στιγμή που το ταμπόν έχει παραμείνει παραπάνω ώρες στον κόλπο σου έχει απορροφήσει πολύ περισσότερα υγρά από αυτόν, άρα είναι πολύ πιθανό να νιώσεις ενόχληση και φαγούρα. Σε αυτή την περίπτωση απόφυγε τα ταμπόν τις υπόλοιπες μέρες της περιόδου σου και χρησιμοποίησε σερβιέτες.

2. Περίεργη μυρωδιά

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, η μυρωδιά που μάλλον θα σου έρθει από τον κόλπο σου είναι άσχημη και ενδεχομένως να σου θυμίσει χαλασμένο ψάρι (σόρι για την γραφική περιγραφή, αλλά να μην σε προετοιμάσω;) Αυτό που προκαλεί την μυρωδιά δεν είναι το αίμα, αλλά τα βακτήρια που έχουν αρχίσει να μαζεύονται στην περιοχή του κόλπου σου.

3. Μόλυνση

Σίγουρα έχεις ακούσει το σύνδρομο τοξικού σοκ που μπορεί να προκληθεί ύστερα από κακή χρήση ταμπόν (το οποίο είναι προφανώς το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου όταν ξεχνάς το ταμπόν). Αυτό το τρομακτικό (και όντως επικίνδυνο) σύνδρομο προκαλείται από βακτήρια που συγκεντρώνονται στον κόλπο σου, αν ξεχάσεις το ταμπόν για αρκετές ώρες (πάνω από 1) ή αν τοποθετήσεις ένα δεύτερο γιατί έχεις ξεχάσει ότι φοράς ήδη ένα. Τα συμπτώματά του είναι υψηλός πυρετός, χαμηλή πίεση του αίματος ενώ η επιδερμίδα σου έχει επικίνδυνα αφυδατωμένη όψη. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκεφτείς αμέσως το γιατρό σου.

4. Περίεργα υγρά

Αν φορούσες ταμπόν για μεγαλύτερη ροή από αυτή που είχες κανονικά το πιο πιθανό είναι να παρατηρήσεις καφέ υγρά στο ταμπόν, πράγμα που δείχνει ότι το φορούσες πολλές ώρες και ο κόλπος σου έχει ‘παλιό’ αίμα μέσα του.

5. Απολύτως τίποτα

Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο, όταν πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Για αυτό αν δεν έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη ροή σου, πυρετό ή παράξενη φαγούρα και μυρωδιά μην αγχώνεσαι τζάμπα. Μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να είσαι πιο ήσυχη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε πιάσει πανικός. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι μόνο είναι ότι ΠΟΤΕ δεν φοράμε το ταμπόν περισσότερη ώρα από όσο πρέπει. Ποτέ.