TIPS

Υγεία: 8 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοεί καμία γυναίκα

Η υγεία μας θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο και κάνουμε συχνά check ωστόσο η καθημερινότητα είναι συχνά τόσο απαιτητική που δεν μας το επιτρέπει. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς ποτέ γιατί ενδέχεται να υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να φρικάρεις κάθε φορά που παρατηρείς κάτι περίεργο, απλά να τσεκάρεις όποτε μπορείς κάποια πράγματα με τον γιατρό σου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

1. Περίεργες κολπικές αιμορραγίες

Μπορείς να καταλάβεις πότε δεν πάει κάτι καλά με τον κόλπο σου από τις εκκρίσεις που έχεις μέσα στον μήνα. Οι περίεργες κολπικές αιμορραγίες καμία φορά δεν είναι ανησυχητικές, π.χ όταν σου έρχεται περίοδος νωρίτερα ή αργότερα ενδέχεται να έχεις ακανόνιστη ροή. Αν όμως αιμορραγείς σε άσχετες φάσεις, ανάμεσα στις περιόδους σου ή μετά το σεξ τότε πρέπει να πας άμεσα στον γυναικολόγο σου γιατί μπορεί να έχεις κάποια κολπική μόλυνση.

2. Έκκριση υγρού από τις ρώγες

Αν έχεις γίνει μητέρα είναι πολύ πιθανό οι ρώγες σου να έχουν διάφανες, υπόλευκες ή γαλακτώδες εκκρίσεις, όταν όμως αυτό συμβαίνει από το πουθενά και είναι πιο σκούρες σαν αίμα ενώ παράλληλα αισθάνεσαι κάποια μάζα στο στήθος πρέπει να ζητήσεις γνώμη γιατρού άμεσα! Ενδέχεται να έχεις κάποιο ενδοπορικό θήλωμα (μικροσκοπικός, μη καρκινικός όγκος) το οποίο χρειάζεται να βγει.

3. Έντονοι πονοκέφαλοι

Το καθημερινό στρες μπορεί να σε τρελάνει και να δημιουργήσει έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες, όταν όμως δεν φεύγει με ένα απλό παυσίπονο τότε πρέπει να το τσεκάρεις σε έναν έναν ορθοπαιδικό καθώς ενδέχεται να φταίει η κακή στάση του σώματός σου.

4. Αίμα όταν πηγαίνεις τουαλέτα

Αν τον τελευταίο καιρό παρατηρείς αίμα στο χαρτί όποτε πηγαίνεις τουαλέτα τότε πρέπει να επισκεφτείς άμεσα έναν γιατρό γιατί μπορεί να έχεις κάποιο εντερικό πρόβλημα. Αυτό το σύμπτωμα σε συνδυασμό με ζαλάδα, αδυναμία και προβλήματα αναπνοής υποδηλώνει αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα.

5. Πόνοι στο στήθος

Χαλάρωσε, οι πόνοι στο στήθος δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχεις πρόβλημα με την καρδιά, είναι ωστόσο σημάδι ότι πρέπει να χαλαρώσεις και να πάρεις μια βαθιά ανάσα. Αν ωστόσο οι πόνοι συνοδεύονται από ζαλάδα, ιδρώτα, δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στον αυχένα τότε πρέπει να επισκεφτείς άμεσα ένα καρδιολόγο.

6. Απότομη απώλεια βάρους

Μπορεί να χαίρεσαι που έχασες κιλά, αλλά η απότομη απώλεια βάρους- χωρίς μάλιστα να κάνεις κάποια προσπάθεια, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σου για αυτό καλό είναι να κάνεις γενικές εξετάσεις.

7. Αλλαγή στην εμφάνιση μιας ελιάς

Ξέρεις ότι όταν βγαίνεις έξω από το σπίτι χωρίς αντηλιακό κάνεις κακό στην επιδερμίδα σου και δεν μιλάμε μόνο για τη φωτογήρανση που θα πάθει αλλά για τον κίνδυνο του μελανώματος. Γενικότερα καλό είναι να παρατηρείς τις ελιές που έχεις στο σώμα σου και να κάνεις μια χαρτογράφηση κάποια στιγμή σε ένα δερματολόγο ώστε να ξέρεις ακριβώς τι γίνεται στο σώμα σου και να είσαι έτοιμη να αναλάβεις δράση αν δεις κάτι περίεργο.

8. Πόνοι στην κοιλιά

Αν πάσχεις από δυσμηνόρροια τότε γνωρίζεις πολύ καλά τι σημαίνει φριχτοί πόνοι στην κοιλιά, καμιά φορά όμως οι πόνοι μπορεί να είναι διαφορετικοί και να έχουν άλλες αιτίες, για αυτό όταν παρατηρείς πόνους με διαφορετική ένταση που δεν φεύγουν όταν παίρνεις το συνηθισμένο σου αντιφλεγμονώδες πρέπει να πας σε γυναικολόγο.