TIPS

Τα λάθη που κάνεις με τα εσώρουχα και επηρεάζουν την υγεία σου

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες (μην πως εκατοντάδες και αηδιάσουμε όλοι μαζί) μικρόβια και βακτήρια, τα οποία επηρεάζουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο την υγεία μας. Τα εσώρουχά μας φυσικά και ανήκουν στην κατηγορία ρούχων που απαιτούν ειδική συντήρηση γιατί έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόλπο μας.

Όσο όμως και να προσέχεις το πλύσιμο και την αποθήκευσή τους στο συρτάρι, υπάρχουν κάποια λάθη που τα κάνεις ασυναίσθητα και επηρεάζεις αρνητικά την υγεία του κόλπου σου. Ποια είναι αυτά; Έχουμε και λέμε.

1. Ο καβάλος δεν είναι βαμβακερός

Ιδανικά τα εσώρουχά μας θα έπρεπε να είναι από βαμβακερό ύφασμα χωρίς ίχνος συνθετική ίνας ώστε να αναπνέει κανονικά ο κόλπος μας και να μην αναπτύσσονται το ίδιο εύκολα βακτήρια. Επειδή όμως δεν γίνεται να έχεις μόνο βαμβακερά εσώρουχα, φρόντισε τουλάχιστον αυτά που αγοράζεις να έχουν βαμβακερό καβάλο και απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση σατέν και δαντελέ εσώρουχων (εκτός από ειδικές περιπτώσεις)

2. Είναι μικρότερο νούμερο

Όσο παράξενο και αν σου ακούγεται ένα στενό εσώρουχο ή καλσόν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του κόλπου σου κυρίως γιατί προκαλούν εφίδρωση ενώ ταυτόχρονα πιέζουν και ερεθίζουν την περιοχή (και όχι με καλό τρόπο).

3. Χρησιμοποιείς έντονο μαλακτικό

Αν τα εσώρουχα σου προκαλούν φαγούρα αρκετά συχνά, αλλά δεν είσαι αλλεργική στο ύφασμα και δεν έχεις κάποια μυκητίαση τότε πολύ πιθανόν να σε επηρεάζει το μαλακτικό ή το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς. Συνήθως τα προϊόντα με έντονα αρώματα έχουν χημικά συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα για αυτό καλό είναι να προτιμάς τα υποαλλεργικά προϊόντα.

4. Φοράς κυρίως string

Μπορεί να μην σου αρέσουν τα εσώρουχα με το κλασσικό κόψιμο και να αισθάνεσαι σαν γιαγιά ΑΛΛΑ τα string μπορεί να προκαλέσουν πολύ εύκολα κολπικές μυκητιάσεις εξαιτίας του σχεδιασμού τους. Σκέψου μόνο το κορδονάκι που έχουν επιτρέπει το πέρασμα των βακτηρίων από πίσω προς τα μπροστά- και δεν το θέλεις αυτό, trust me.

5. Αγνοείς τους λεκέδες

Όλες οι γυναίκες έχουν εκκρίσεις καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου, το σημαντικό είναι να ξέρεις να ξεχωρίζεις τα υγρά που έχεις ώστε να αναγνωρίζεις πιθανά σημάδια μολύνσεων. Όσο τα σημάδια στο εσώρουχό σου είναι διάφανα έως λίγο λευκά τότε είσαι οκ, σε περίπτωση που δεις οποιοδήποτε άλλο χρώμα και περίεργης υφής επικοινώνησε αμέσως με τον γιατρό σου.

6. Δεν αλλάζεις μετά το γυμναστήριο

Είναι πολύ βαρετό να αλλάζεις ρούχα μετά το γυμναστήριο, το καταλαβαίνω- το έχω ζήσει, ΑΛΛΑ όσο μένεις με τα υγρά από τον ιδρώτα ρούχα και εσώρουχα επιτρέπεις στα βακτήρια να μεγαλώνουν μέσα σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον. Όσο λοιπόν εσύ λιώνεις στον καναπέ ή κάνεις οποιαδήποτε άλλη δουλειά τα βακτήρια κάνουν parteeeeeey (ωραία εικόνα ε; όχι, το ξέρω).

7. Κοιμάσαι με αυτό το βράδυ

Οι περισσότερες γυναίκες κοιμούνται με τα εσώρουχα το βράδυ (γιατί έτσι μάθαμε, τι να κάνουμε τώρα) ωστόσο πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε χωρίς αυτό γιατί έτσι αερίζεται καλύτερα ο κόλπος και μειώνεται η πιθανότητα να επιβιώσουν βακτήρια και μύκητες. Μια δοκιμή θα σε πείσει.