ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Πώς θα ξεχωρίσεις τι από τα δύο σου συμβαίνει

Αν έχεις βιώσει τη «γοητεία» των γαστρεντερικών ενοχλήσεων ξέρεις ότι δεν είναι παίξε-γέλασε. Ένα χαλασμένο τρόφιμο ή κάποια λοίμωξη του στομάχου μπορούν να σε διπλώσουν στα δύο από τον πόνο, να προκαλέσουν έξτρα ενοχλητικά συμπτώματα (εμετός, ρίγη, πυρετός) και ταυτόχρονα να κάνουν τις επισκέψεις σου στην τουαλέτα κάτι παραπάνω από τακτικές.

Είτε πρόκειται για γαστρεντερίτιδα, είτε για τροφική δηλητηρίαση είναι να μη σου τύχει. Πες όμως ότι σου τυχαίνει γιατί άνθρωποι είμαστε και το να βρεθεί στο πιάτο μας κάτι όχι και τόσο φρέσκο ή εύκολα διαχειρίσιμο από το στομάχι μας δεν είναι τόσο σπάνιο. Καλό είναι να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις για τι από τα δύο πρόκειται.

Βλέπεις γαστρεντερίτιδα και τροφική δηλητηρίαση συνδέονται άμεσα αφού έχουν παρόμοια αίτια και συμπτώματα. Τα ίδια βακτήρια και οι ίδιοι ιοί που τις προκαλούν είναι δυνατό να βρίσκονται τόσο σε τρόφιμα όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό. Για τροφική δηλητηρίαση μιλάμε όταν το σώμα προσβάλλεται από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό δια μέσου κάποιας τροφής, ενώ η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε έκθεση στα σωματικά υγρά ασθενούς, σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια και γενικότερα σε άμεση ή έμμεση μετάδοση από άλλο άτομο.

Η βασική διαφορά

Και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο. Αν και τα συμπτώματα είναι ως επί το πλείστον κοινά (κράμπες στην κοιλιά, πυρετός, πονοκέφαλος, ρίγη, τάση για εμετό), το σημείο που ξεχωρίζει τη μία περίπτωση από την άλλη είναι η χρονική στιγμή εκδήλωσης και η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Στην τροφική δηλητηρίαση, τα συμπτώματα εκδηλώνονται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν από 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον παθογόνο μικροοργανισμό και γενικά, διαρκούν περισσότερο (μια εβδομάδα κατά μέσο όρο) σε σχέση με την δηλητηρίαση.

Από τη στιγμή που θα νιώσεις τις πρώτες ενοχλήσεις, καλό είναι να σκεφτείς αν έφαγες κάτι ύποπτο ή αν ήρθες σε επαφή με κάποιον ασθενή. Από εκεί και πέρα φρόντισε να ενυδατώνεσαι και απευθύνσου στο γιατρό σου.