ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιχείλιος έρπης και άφθες: Τι να κάνεις για να ξεμπερδέψεις γρήγορα και αποτελεσματικά

Shutterstock

Γιατί ο έρπης και οι άφθες επιμένουν να εμφανίζονται στα χείλh ή μέσα στο στόμα σου και πώς τα προϊόντα της URGO θα σε βοηθήσουν να ξεμπερδεύεις γρήγορα.

Συνήθως το νιώθεις με το που ξυπνάς. Ένα ασυνήθιστα περίεργο τράβηγμα στα χείλη, ένα κάψιμο, μια εκνευριστική ήπια φαγούρα. «Κάποιο σπυράκι θα είναι», σκέφτεσαι «Θα φύγει». Spoiler alert: Όχι απλά δεν φεύγει, αλλά σε συνοδεύει και με ακόμα πιο επώδυνες συνέπειες για τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν. Και όχι δεν είναι ένα απλό σπυράκι, αλλά επιχείλιος έρπης. Story of my life.  

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV1) και μπορεί να εκδηλωθεί έως και 6 φορές μέσα σε ένα χρόνο αφού α. είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και β. εκδηλώνεται σε περιόδους άγχους, έντονης κούρασης, σε περιστατικά πυρετού ή ως σύμπτωμα ορμονικών αλλαγών.

shutterstock

 

Μοιάζει με μια μεγάλη φουσκάλα με υγρό κιτρινωπής απόχρωσης (ναι, δεν είναι ωραίο)  η οποία, κάποια στιγμή, σπάει δημιουργώντας μια ανοιχτή πληγή και στη συνέχεια κρούστα. Αυτή, με τη σειρά της, δημιουργεί αίσθημα τραβήγματος και καψίματος κοντά στα χείλη μέχρι και κνησμό των χειλιών ή του δέρματος γύρω από την πληγή. Με λίγα λόγια, μια ταλαιπωρία. 

Το URGO Filmogel Cold Sore είναι αυτό που χρειάζεσαι αν θέλεις να γλιτώσεις μια ώρα αρχύτερα.

Πρόκειται για ένα gel το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε στάδιο του έρπη, από την πρώτη στιγμή που θα αισθανθείς την παρουσία του στα χείλη σου μέχρι και την ολοκληρωτική του εξαφάνιση. Δημιουργεί μια αόρατη στρώση που καλύπτει τον έρπη-μια αίσθηση που μου φάνηκε πολύ ευχάριστη καθώς το εφάρμοζα πάνω στην πληγή- και με αυτό τον τρόπο ανακουφίζει από τον κνησμό, το τσούξιμο, το κάψιμο, περιορίζει την ανάπτυξη του έρπη και το σχηματισμό κρούστας. Επιπλέον, αποτρέπει τη μόλυνση και προάγει την επούλωση για την οποία, σε άλλη περίπτωση, χρειάζεται οπωσδήποτε να περιμένεις από μία έως δύο εβδομάδες. Ότι επιτρέπει το βάψιμο στο είπαμε; Με άλλα λόγια μπορείς να βάλεις κραγιόν στην περιοχή απλά όχι σε υγρή μορφή.

Μισό λεπτό όμως, δεν τελειώσαμε ακόμα.

Ύστερα είναι και οι άφθες, αυτές οι μικρές υπόλευκες πληγές που εμφανίζονται πάνω στη γλώσσα ή στην εσωτερική πλευρά από τα χείλια ή τα μάγουλά σου. Αν έχεις πέσει ή πέφτεις συχνά «θύμα» τους ξέρεις ότι δημιουργούν πόνο ο οποίος γίνεται εκνευριστικά οξύς αν επιχειρήσεις να φας όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ανανάς, μήλα, σύκα, ντομάτες και οι φράουλες. 

Επίσης μπορεί να χρειαστεί να ζήσεις μαζί τους και για μία έως δύο εβδομάδες εκτός και αν.. δοκιμάσεις URGO Filmogel Mouth Ulcers, ένα gel ειδικά σχεδιασμένο για να θεραπεύει τις άφθες και τις μικρές στοματικές πληγές. Απλώνοντας το στο επίμαχο σημείο, ανακουφίζει από τον πόνο άμεσα, προστατεύει τις πληγές σου από εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο επώδυνη (βλ. τρόφιμα, δόντια, οδοντιατρικό εξοπλισμό κλπ.), επιτρέποντας παράλληλα την κατανάλωση τροφής! Επίσης, επιταχύνει την επούλωση των στοματικών πληγών κάτι που επιβεβαιώνουν 90% των χρηστών του URGO Filmogel Mouth Ulcers σε πρόσφατη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε.

Πάει κι αυτό!

Να ανησυχήσω;

 

«Και που το βρήκα εγώ αυτό τώρα;», θα αναρωτηθείς.

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι με την απλή στοματική επαφή, όπως π.χ. με ένα απλό φιλί, αλλά μπορεί να μολυνθείς και από κοινή χρήση ειδών που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένη περιοχή, όπως μαχαιροπίρουνα και ποτήρια ή προσωπικά είδη, όπως ξυραφάκια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζεται ότι περίπου το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού κάτω των 50 ετών φέρει τον ιό. Πρόκειται δηλαδή για μία κοινή και όχι ανησυχητική μόλυνση μεν, ενοχλητική και αποτρεπτική από διάφορες καθημερινές λειτουργίες, δε. Αλλά δεν είναι το μόνο που μπορεί να προσβάλλει την περιοχή του στόματος και να λειτουργήσει έως και ανασταλτικά σε καθημερινές λειτουργίες.

3 συμβουλές για να μην επιδεινώσεις την κατάσταση

Είτε έχεις εκδηλώσει έρπη, είτε κάποια άφθα:

1. Απόφυγε να τρίψεις τα μάτια σας ενώ έχεις αγγίξει την μολυσμένη περιοχή.

2. Μην προσπαθείς να τα αποβάλλεις ξύνοντας τα.

3. Προσπάθησε να μη δαγκώνεις το επίμαχο σημείο.