ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

4 μύθοι για τις φορές που πίνεις ένα ποτηράκι παραπάνω

Pexels

Καμια φορά αξίζει να το ρίχνουμε έξω και να πίνουμε λίγο παραπάνω. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν η συχνότητα που το κάνεις, ξεπερνάει αυτήν που θα έπρεπε. Τι συμβαίνει τότε στην υγεία και τον εγκέφαλό σου;

Τις περισσότερες φορές υπερεκτιμούμε τον οργανισμό μας και συχνά καταλήγουμε να ζαλιζόμαστε και να μεθάμε πολύ πριν τον αριθμό των ποτών που περιμέναμε. Το να ξυπνάς την άλλη μέρα, χωρίς να θυμάσαι πώς έφτασες στο σπίτι σου, δεν είναι σίγουρα κάτι πολύ ωραίο, αλλά έχει συμβεί σε όλες μας (τι; όχι;).

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι μύθοι που αφορούν σ’ αυτές τις αλκοολικές νύχτες, τους οποίους πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε, προκειμένου να το σκεφτούμε δυο φορές πριν βρεθούμε ξανά στο μπαρ να ζητάμε ένα ακόμα ποτό.

1. Οι στιγμές που έχεις ξεχάσει θα επανέλθουν

Μην περιμένεις να θυμηθείς τι ακριβώς συνέβη, γιατί αυτές οι μνήμες δεν αποθηκεύτηκαν ποτέ στον εγκέφαλό σου.

2. Κάποια ποτά είναι πιθανότερο να σε κάνουν να μεθύσεις σε σχέση με άλλα

Δεν έχει σημασία αν πίνεις κρασί, μπύρα ή κοκτέιλ. Δεν μεθάς ανάλογα με το ποτό σου, αλλά με βάση την ποσότητα του αλκοόλ που συγκεντρώνεται στο αίμα σου και πόσο γρήγορα το πίνεις.

3. Όσο λιγότερα κιλά είσαι, τόσο πιο εύκολα μεθάς

Δεν έχει να κάνει με το πόσο ζυγίζεις, όλοι μεθάμε αν υπερβούμε μια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ. Μεθάς πιο εύκολα με άδειο στομάχι, ενώ όντως οι γυναίκες τείνουν να μεθούν πιο εύκολα από τους άντρες επειδή είναι πιο μικρόσωμες. Επίσης το γυναικείο σώμα έχει λιγότερο νερό από το αντρικό, οπότε κάθε ποτό προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της συγκέντρωσης του αλκοόλ στο αίμα μιας γυναίκας.

4. Δεν διατρέχεις μακροπρόθεσμο κίνδυνο

Πέρα από τις λάθος αποφάσεις και τα μεθυσμένα μηνύματα στον πρώην, το να μεθάς συχνά αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξεις διαταραχή κατάχρησης του αλκοόλ.

Συμπέρασμα: Όλα με μέτρο