ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

3 κουλά πράγματα που μπορεί να σου ανεβάζουν την πίεση

Μπορεί να μη σε απασχολεί ποτέ η πίεσή σου, ειδικά αν είσαι νέα, γυμνάζεσαι και συνήθως τρως υγιεινά, αλλά ίσως μετά από αυτό το θέμα να δεις λίγο πιο σφαιρικά το θέμα της υγείας σου.

Γιατί το λέω αυτό;

Απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν ή προκαλούν την αύξηση της αρτηριακής σου πίεσης, χωρίς να είναι αυτοί που φημίζονται για κάτι τέτοιο. Η αυξημένη πίεση, αν δεν διαγνωστεί ή δεν ιαθεί εγκαίρως, μπορεί να συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρωση και σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για ρίξε μια ματιά παρακάτω.

1. Μένεις σε πολύ θορυβώδη γειτονιά

Το να είσαι εκτεθειμένη σε δυνατούς θορύβους στο σπίτι, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες που προσπαθείς να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς, έχει συνδεθεί με υψηλή πίεση, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Occupational & Environmental Medicine. Ο ίδιος ο θόρυβος δημιουργεί στρες, αλλά και ένας διαταραγμένος ύπνος, αν ας πούμε ξυπνάς επειδή φωνάζουν οι γείτονες ή κάνει θόρυβο το κατοικίδιό σου, έχει επίσης συνδεθεί με υψηλή πίεση.

2. Τρέχεις στο δρόμο

Σε όσο περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση είσαι εκτεθειμένη σε καθημερινή βάση, τόσο πιθανότερο είναι να έχεις αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμα κι αν κατά τ’ άλλα γυμνάζεσαι και έχεις μια ισορροπημένη διατροφή, λέει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension. Όταν εισπνέεις μολυσμένο αέρα, αυτό οδηγεί σε φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις αρτηρίες, έναν γνωστό παράγοντα που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Φυσικά δε λέμε να μετακομίσεις, αλλά να φροντίζεις όταν μπορείς, όπως για παράδειγμα όταν πας για τρέξιμο, να το κάνεις σε κάποιο πάρκο ή σε κάποιον πιο ήσυχο δρόμο.

3. Τρως πολλές πατάτες

Το να τρως τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτας την εβδομάδα (όπως κι αν έχει μαγειρευτεί), έχει επίσης συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μην τις κόψεις τελείως, απλά μείωσε τη συχνότητα που τις καταναλώνεις.