ΥΓΕΙΑ

Πώς να αποφύγεις τις κολπικές μυκητιάσεις

Η υγεία του κόλπου μας είναι πολύ σημαντική και ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που την απειλεί είναι κολπική μυκητίαση-  κάτι που μπορεί να περάσει μια γυναίκα στη ζωή της από μια μέχρι δεκάδες φορές, γιατί το κακό με τους μύκητες, είναι ότι αν κολλήσεις μία φορά είσαι καταδικασμένη να περάσεις πολλές ακόμα φορές το ίδιο βασανιστήριο γιατί είσαι πιο ευάλωτη. Πώς μπορείς λοιπόν να τους αποφύγεις;

1. Διάλεξε βαμβακερά εσώρουχα

Ο  μύκητας κάντιτα (Candida Albicans) λατρεύει το ζεστό και υγρό περιβάλλον, έτσι για να τον αποφύγεις φόρεσε βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία δεν διατηρούν τόσο πολύ την υγρασία στην επιφάνειά τους σε σχέση με τα συνθετικά υφάσματα.

2. Απόφυγε τα προϊόντα με άρωμα

Τα προϊόντα με άρωμα ενδέχεται να σου προκαλούν αλλεργική αντίδραση για αυτό προτίμησε αυτά με πιο ήπια αρώματα ή με καθόλου για να γλιτώσεις τυχόν ερεθισμούς και φαγούρες.

3. Άλλαξε τα ρούχα αμέσως μετά το γυμναστήριο

Όταν γυρνάς ιδρωμένη από το γυμναστήριο πρέπει να αλλάζεις αμέσως και να κάνεις ντους, καθώς έτσι θα ξεφορτωθείς τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του ιδρώτα και της επαφής με τα μηχανήματα στο γυμναστήριο.

4. Βάλε προβιοτικά στη διατροφή σου

Το γιαούρτι είναι θαυματουργό καθώς ενισχύει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων που παράγονται στον κόλπο σου και σε θωρακίζουν απέναντι στη μυκητίαση.

5. Τσέκαρε τα αντισυλληπτικά που παίρνεις με τον γιατρό σου

Αρκετά αντισυλληπτικά έχουν οιστρογόνα μέσα κάτι που επηρεάζε αρνητικά ορισμένες γυναίκες και τις κάνει πιο επιρρεπείς σε κολπικές μυκητιάσεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε θεραπεία.

6. Φάε γιαούρτι όταν παίρνεις βαριά αντιβίωση

Οι βαριές αντιβιώσεις που παίρνουμε όταν περνάμε κάποια λοίμωξη προκαλούν κολπικές μυκητιάσεις (γιατί δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, κατάλαβες;) για αυτό καλό είναι όταν πίνεις κάποια τέτοια να τρως και αρκετά γιαουρτάκια, για τον λόγο που εξηγήσαμε πιο πάνω.