ΥΓΕΙΑ

Πιπέρι καγιέν: “Σύμμαχος” στην καύση του λίπους και φυσικό παυσίπονο

123RF

Εδώ και αρκετά χρόνια έχεις βάλει τα μπαχαρικά στη ζωή σου ξεκινώντας να πειραματίζεσαι στην κουζίνα με τις γεύσεις χωρίς να ξέρεις πως κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου. Το κόκκινο πιπέρι καγιέν είναι ένα από αυτά που χρησιμοποιείς σε μεγαλύτερη συχνότητα και η κίνησή σου αυτή έχει τα οφέλη της. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την ενίσχυση του μεταβολισμού μέχρι τους πόνους των αρθρώσεων.

Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος

Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και σχετίζεται με τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Λειτουργεί σαν αποφρακτικό προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα όργανα.

Ενισχύει την πέψη

Ενεργοποιεί τον οισοφάγο, αυξάνει την παραγωγή ενζύμων και γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να ενισχύει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει την τροφή.

Προλαμβάνει το έλκος

Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η καψαϊκίνη (βασικό συστατικό του πιπεριού καγιέν με αποδεδειγμένη αναλγητική δράση) εξουδετερώνει βλαβερά βακτήρια που συμβάλλουν στην εκδήλωση του έλκους στο στομάχι και το λεπτό έντερο.

Ανακουφίζει τους πόνους των αρθρώσεων

Πλούσιο στην ουσία καψαϊκίνη, το πιπέρι καγιέν προκαλεί προσωρινό πόνο στο δέρμα το οποίο στέλνει χημικά μηνύματα από το δέρμα στην άρθρωση προσφέροντας ανακούφιση από τους πόνους στις αρθρώσεις

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior αναφέρει πως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν τονώνει το μεταβολισμό και βοηθά το σώμα να κάψει από 10 θερμίδες έως 60 θερμίδες σε κάθε γεύμα.

Βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος

Το πιπέρι καγιέν ενδείκνυται σε περιπτώσεις κρυώματος αφού βοηθά στη διάλυση και την απομάκρυνση της συμφορημένης βλέννας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.