ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν έχεις σωστή στοματική υγιεινή

Ο κανόνας λέει πως το τέλειο χαμόγελο (και το υγιές στόμα) απαιτούν δυο φορές την ημέρα πλύσιμο δοντιών (για περίπου δύο λεπτά) και πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Καμια φορά μπορεί να βαριέσαι ή να αμελείς την υγιεινή των δοντιών σου, ήξερες όμως πως αυτό μπορεί να σου δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο κακό από μια απλή κακοσμία;

Διάβασε παρακάτω όλα όσα μπορεί να πάθεις όταν δεν ασχολείσαι επαρκώς με την στοματική σου υγιεινή, αλλά να θυμάσαι: Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί αν χρησιμοποιείς τη σωστή οδοντόβουρτσα. Η ηλεκτρική Oral-B Genius, αλλά και το Oral-B App, θα είναι οι σύμμαχοί σου σε αυτόν τον αγώνα υπέρ της υγείας των δοντιών σου (και του εαυτού σου γενικότερα απ’ ό,τι θα δεις παρακάτω).

Προβλήματα με τον εγκέφαλο

Τα βακτήρια από την ουλίτιδα μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλό σου είτε μέσω νευρικών καναλιών του κεφαλιού, είτε μέσω του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε Αλτσχάιμερ, αλλά το πιο ελαφρύ είναι ο πονοκέφαλος ή έντονη ενόχληση στα αυτιά.

Οστεοπόρωση

Με το να κρατάς καθαρά τα δόντια και τη γλώσσα σου, κρατάς και πιο δυνατό τον σκελετό σου. Τουλάχιστον το κομμάτι αυτού που βρίσκεται στο στόμα σου. Ο αυξημένος αριθμός βακτηρίων στα μάγουλά σου μπορεί να διασπάσει τους συνδετικούς ιστούς που κρατούν τα δόντια σου στη θέση τους, αλλά και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημά σου, αν τα καταπίνεις σε μόνιμη βάση.

Διαβήτη

Η φλεγμονή του ιστού των ούλων και της περιοδοντικής νόσου μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τα συμπτώματα του διαβήτη πιο έντονα. Επίσης, όσοι πάσχουν από διαβήτη, είναι πιο επιρρεπείς στην περιοδοντική νόσο, γεγονός που κάνει τη φροντίδα των δοντιών τους ακόμα πιο σημαντική για εκείνους.

Καρδιακές νόσους

Τα βακτήρια από τις φλεγμονές των ούλων, μπορούν να εισέλθουν στο αίμα και να ταξιδέψουν μέχρι την καρδιά προκαλώντας από το πουθενά αρτηριοσκλήρωση. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι φλεγμονές στα ούλα μπορούν να σου δημιουργήσουν λοιμώξεις στους πνεύμονες, όπως η πνευμονία. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις με την μία τη σύνδεση, αλλά σκέψου τι μπορεί να συμβεί όταν εισπνέεις βακτήρια από τα μολυσμένα δόντια και ούλα για μεγάλο χρονικό διάστημα.