ΝΤΟΥΣ

Ο τρόπος που πλένεις τον κόλπο σου είναι λάθος (και πολύ επικίνδυνος)

Γυρνάς στο σπίτι, ανάβεις θερμοσίφωνο, κάνεις ένα ντους και πλένεσαι τοπικά στην ευαίσθητη περιοχή, φοράς τις πυτζάμες σου και είσαι έτοιμη να λιώσεις στον καναπέ. Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια όμως κρύβει μια παγίδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή αυξημένου κινδύνου για βακτηριακή μόλυνση.

Αναφερόμαστε φυσικά στον τρόπο με τον οποίο πλένεις τον κόλπο σου, ο οποίος σύμφωνα με αρκετές έρευνες συνδέεται με μολύνσεις από ζυμομύκητα, μείωση γονιμότητας, λοίμωξη της μήτρας και σε ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η έρευνα αφορά κυρίως τις γυναίκες που συνηθίζουν να πλένουν την ευαίσθητη περιοχή τους στρέφοντας το τηλέφωνο του ντους απευθείας στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων και συγκεκριμένα στον κόλπο, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα καθαρίσει καλύτερα η περιοχή.

Πέρυσι, εμπειρογνώμονες από το Βρετανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες πλένονται έτσι αυξάνουν μέχρι και δύο φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, μια μορφή καρκίνου που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς δεν παρουσιάζει εύκολα συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Αρκετοί γιατροί αναφέρουν πως ο κόλπος έχει ένα ολόκληρο σύστημα μικροοργανισμών που βρίσκεται σε ισορροπία, η οποία διαταράσσεται με τις κολπικές πλύσεις που γίνονται με νερό ή και με άλλα σαπούνια, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του. Σημειώνουν επίσης ότι ένας υγιής κόλπος ”αυτοκαθαρίζεται” κατά κάποιο τρόπο και πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ξεπλένεις επίμονα το σημείο αυτό με νερό. Αυτό βέβαια δεν ισχύει, σε περίπτωση που ο γυναικολόγος σου, σού έχει δώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία με κολπικές πλύσεις.

Η Helen Knox, κλινική νοσοκόμος και ειδικός στην αντισύλληψη και τη σεξουαλική υγεία σχολιάζει επίσης ότι το βακτήριο του λακτοβάκιλλου ανήκει στα καλά βακτήρια και διατηρεί την υγεία του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα. ”Αυτό το βακτήριο παράγει γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο υδρογόνου και βακτηριοκίνες, τα οποία προστατεύουν τον κόλπο από άλλα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση” λέει χαρακτηριστικά ενώ συμπληρώνει ότι ο κόλπος μας πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς όξινος και για αυτό φροντίζει το γαλακτικό οξύ. Όταν, λοιπόν, πλένεις επίμονα τον κόλπο σου, απομακρύνεις τα καλά βακτήρια και αυξάνεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις κολπίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να μην χρησιμοποιείς ποτέ προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για την ευαίσθητη περιοχή του κόλπου σου.