ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

6 συμβουλές για να κρατήσεις μακριά τους μύκητες από τα νύχια σου φέτος το καλοκαίρι

Είναι μια από τις περιοχές που προσβάλλονται πιο συχνά από μυκητιάσεις και ειδικά τους θερινούς μήνες. Ο λόγος για τα νύχια σου. Αυτό σημαίνει λευκές ή κίτρινες κηλίδες στα νύχια, αποχρωματισμός, διαχωρισμός, πάχυνση και σπάσιμο του νυχιού (μόλις σου περιγράψαμε τα στάδια της ονυχομυκητίασης).

Με άλλα λόγια, καταστάσεις που δεν θέλεις με τίποτα να παρουσιάσεις και ειδικά το καλοκαίρι που σου αρέσει να βλέπεις τα νύχια σου, τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, περιποιημένα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν πιο εύκολη την προσκόλληση και την ανάπτυξη του μύκητα επάνω στην ονυχαία πλάκα. Οι πιο συχνοί τύποι μυκήτων που ευθύνονται για τις ονυχομυκητιάσεις είναι τα δερματόφυτα τα οποία σχετίζονται με τους μύκητες του γένους Candida , Epidermophyton, Trichophyton, και Microsporum.

Θέλεις να αποφύγεις να συστηθείς μαζί τους; Αν ναι τότε φρόντιζε: 

1. Να σκουπίζεις πολύ καλά τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών σου μετά από κάθε επαφή με το νερό διότι η υγρασία είναι πολύ φίλη με τους μύκητες.

2. Να μην κυκλοφορείς ποτέ ξυπόλητη σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια, ντους, σάουνες.

3. Να προσέχεις κοψίματα στο δέρμα σου γιατί συνήθως από εκεί εισχωρούν τα βακτήρια.

4. Να αλλάζεις συχνά κάλτσες αν φοράς για πολλές ώρες κλειστά παπούτσια.

5. Να μην κόβεις τις γωνίες των νυχιών γιατί έτσι διευκολύνεται η εισχώρηση των μυκήτων.

6. Ιδανικά, προγραμμάτισε το πεντικιούρ σου νωρίς το πρωί γιατί τότε οι λεκάνες και τα εργαλεία έχουν απολυμανθεί από το προηγούμενο βράδυ και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά.

Αν παρ’ όλα αυτά παρουσιάσεις κάποια ονυχομυκητίαση ή δεις περίεργα σημάδια, κλείσε άμεσα ραντεβού με τον δερματολόγο σου ώστε να διαγνώσει το πρόβλημα και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.