ΤΣΑΙ

Γρίπη: Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να συνέλθεις πιο γρήγορα

Η μύτη σου μοιάζει με χαλασμένο καζανάκι που συνεχώς «τρέχει», τα μάτια σου κλείνουν, ο πυρετός έχει τρελάνει τη θερμοκρασία του σώματός σου, ενώ παράλληλα τα ηχητικά εφέ από το βήχα φροντίζουν να δίνουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στην ταινία «Πάλι αρρώστη». 

Σε έναν ιδανικό κόσμο όταν αρρωσταίναμε, θα μέναμε σπίτια μας και δε θα ξεμυτίζαμε μέχρι να γίνουμε καλά. Μάλλον όχι. Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα αρρωσταίναμε καν. Επειδή όμως αυτός ο κόσμος πιθανώς να γίνει πραγματικότητα στο πολύ βαθύ μέλλον ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά που έχεις. Και για την ακρίβεια με αυτά που έχεις στην κουζίνα σου.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια τροφή που να θεραπεύει μαγικά από τα συμπτώματα της γρίπης. Υπάρχουν όμως τροφές που ενδυναμώνουν το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της. Ξέρουμε ότι η γρίπη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην όρεξη σου, αλλά αυτές τις τροφές πρέπει να τις δεις σαν φάρμακο.

1. Πράσινο τσάι

 

«Η γρίπη συνήθως πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα κι έτσι η κατανάλωση θερμών ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει στην διάνοιξη των αεραγωγών», συμβουλεύει η Rena Zelig, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Διατροφής του Πανεπιστήμιο Rutgers. 

Μάλιστα συστήνει συγκεκριμένα πράσινο τσάι γιατί είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με το μαύρο. Αν θέλεις να ανακουφιστεις και από το βήχα, μερικά κουταλάκια του γλυκού μέλι κρίνονται απαραίτητα.

Αν, πάλι, δεν είσαι του τσαγιού, τότε ακόμα κι ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες όπως τα ίσοτονικά ποτά που έχουν φτιαχτεί για να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου μετά την προπόνηση, μπορεί να βοθήσει την κατάσταση.

2. Ginger

Λίγη ποσότητα ginger σε φαγητά ή ροφήματα (π.χ. στη σούπα ή στο τσάι που λέγαμε παραπάνω) θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από τυχόν στομαχικές διαταραχές, αφού αυτή η ρίζα -γνωστή στα ελληνικά και ως πιπερόριζα- έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι αποτελεσματική ενάντια σε ναυτίες. Μάλιστα -έξτρα γνώση- μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει ακόμα και στις πρωινές ναυτίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προσοχή όμως: Θέλει λίγη ποσότητα αφού η υπερβολική δόση θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

3.  Κοτόσουπα

Shutterstock

 

«Λόγω της αλμυρότητάς της αποκαθιστά την απώλεια του νατρίου από τον οργανισμό», ισχυρίζεται η Zelig ενώ τα λαχανικά που περιέχει (π.χ. καρότο, σέλινο ή σέλερι) σου παρέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Το κοτόπουλο, με τη σειρά του, αναπληρώνει σε πρωτεΐνη «πράγμα σημαντικό για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου». Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοτόσουπα ενισχύει το έργο των λευκών κυττάρων στην καταπολέμηση του ιού. Αμέ, αμέ.

4. Φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα

Αρχικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα μια καλή ιδέα όποιος κι αν είναι ο σκοπός. Συγκεκριμένα για το κρύωμα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σου. Μάλιστα η

Η διατροφολόγος Jessica Crandall συμφωνεί. Μάλιστα προτείνει να επιλέγεις φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα όπως κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια, μούρα, ώστε να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις το μέγιστο δυνατό των αντιοξειδοτικών.

5. Χυμός πορτοκάλι

 

Ναι μιλάμε για εκείνο το ποτήρι φρεσκοστυμένο χυμό με το οποίο η μάνα σου σε κυνηγάει από μικρή φωνάζοντας «Γρήγορα πιες το πιες το πριν χάσει τις βιταμίνες του». Να σου πούμε κάτι; Και πολύ καλά έκανε. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια (πάμπλουτα) σε βιταμίνη C που, μελέτες έχουν δείξει, ότι μειώνει τη διάρκεια και την ένταση της γρίπης. Μη το παρακάνεις όμως γιατί υπερβολική δόση βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ακόμα και γαστρεντερικά προβλήματα. Μάλιστα η Crandall προτείνει αντί να τον πίνεις σκέτο να τον ανακατέψεις με τη διπλάσια ποσότητα νερού.

Θα ενυδατωθείς και παράλληλα θα πάρεις τις βιταμίνες που χρειάζεσαι χωρίς να επιβαρύνεις τον εξασθενημένο σου οργανισμό με επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες.

6. Τροφές με βιταμίνη Β12

Όταν έχεις γρίπη χρειάζεσαι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της ενέργειας σου και τα συμπλέγματα βιταμίνης 12 μπορούν να σε βοηθήσουν. Συγκεκριμένα η βιταμίνη Β12, της οποίας φυσικές πηγές είναι τα αυγά, το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά, αλλά και οι φυτικές ίνες των δημητριακών, κάνει θαύματα.