ΥΓΕΙΑ

Ο εγκέφαλός σου έχει ανάγκη να κοιμάσαι αρκετά και αυτή είναι η απόδειξη

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Νευροεπιστήμης, όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή καθόλου, ο εγκέφαλός σου μπορεί να ξεκινήσει να τρώει τον εαυτό του. Ακριβώς αυτό που διάβασες.

Όταν η ομάδα των ερευνητών συνέκρινε την εγκεφαλική δραστηριότητα τεσσάρων ομάδων ποντικών που κοιμόντουσαν από 8 ώρες έως και καθόλου για 5 μέρες, ανακάλυψαν κάτι παράξενο.

Οι νευρώνες τόσο των ξεκούραστων όσο και των στερημένων από ύπνο ομάδων συνέχισαν την ίδια υγιή δραστηριότητα καθαρισμού του εγκεφάλου που συμβαίνει πάντα όταν κοιμόμαστε. Με τη μόνη διαφορά ότι οι εγκέφαλοι των ποντικών που στερήθηκαν τον ύπνο, πραγματοποιούσαν τη δραστηριότητα αυτή σε υπερβολικό βαθμό, ώστε άρχισαν να βλάπτουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Όσο εμείς κοιμόμαστε, οι εγκέφαλοί μας κάνουν περισσότερα πράγματα από το να ανανεώνουν απλά την ενέργειά μας. Φαντάσου μια διαδικασία καθαρισμού από τα τοξικά “απομεινάρια” της ημερήσιας νευρικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε πως αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται όσο κοιμόμαστε. Όταν δεν κοιμόμαστε βαθιά, αλλά έχουμε τα μάτια μας κλειστά, ο εγκέφαλος υπερδραστηριοποιείται ώστε να καθαρίσει όλα όσα πρέπει, με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να “τρώει τον ίδιο του τον εαυτό”, όπως αναφέρουν απλοϊκά οι επιστήμονες.