ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Να γιατί ξυπνάς ιδρωμένη από τον ύπνο

shutterstock

Κάνε λίγο εικόνα πόσο ιδρωμένη είσαι λίγα λεπτά αφού έχεις τελειώσει από τη γυμναστική, έχεις τρέξει (ακόμα και για να προλάβεις το λεωφορείο) ή έχεις ολοκληρώσει μια διαδικασία που απαιτεί γρήγορες και έντονες κινήσεις (το σεξ π.χ.) και νιώθεις ότι κολλάς και ότι χρειάζεσαι μπάνιο ή μια άλλη αλλαξιά ρούχα. Τώρα φαντάσου αυτός ο ιδρώτας που κάνει πλάτη, αυχένα, μασχάλες να στάζουν να σε λούζει κατά τη διάρκεια του ύπνου σου. Καθόλου ωραίο. 

Σύμφωνα με το Women’s Health, η νυχτερινή εφίδρωση είναι ένα φαινόμενο που βιώνουν 15 έως 30% των γυναικών παγκοσμίως και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά «προβλημάτων», από έλλειψη ποιοτικού ύπνου μέχρι έλλειψη ψυχικής ηρεμίας ή αυτοπεποίθησης (αν και πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να φταίει η ηλεκτρική κουβέρτα ή η θέρμανση αν ξεχνάς να τα χαμηλώσεις πριν κοιμηθείς). 

 

«Για έντονη νυχτερινή εφίδρωση μπορούμε να μιλάμε όταν ξυπνάς από τον ύπνο και είσαι τόσο ιδρωμένη που νιώθεις την ανάγκη να αλλάξεις ρούχα», λέει ο γενικός γιατρός Dr. Sam Rodgers και εξηγεί.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάθε άνθρωπος έχει μια ιδανική θερμοκρασία στην οποία νιώθει άνετα (και στεγνός!) τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Αυτή η θερμοκρασία ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου ο οποίος λειτουργεί σαν ένα είδος θερμοστάτη. Όταν εσύ φοράς χοντρά ρούχα όταν κοιμάσαι ή σκεπάζεσαι με πολλές κουβέρτες, το σώμα σου θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να ρίξει την υψηλή (και ακατάλληλη για τον ύπνο) θερμοκρασία,  προκαλώντας ποτάμια ιδρώτα.

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης

1. Ο κύκλος σου: Η άνοδος των επιπέδων προγεστερόνης τις ημέρες της ωορρηξίας σου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σου. Επιπλέον, η μεγάλη ροή κατά τη διάρκεια της περιόδου ή τα έντονα συμπτώματα της προεμμηνορροϊκής περιόδου μπορεί επίσης να είναι ένοχοι.

2. Η υπερβολική σωματική άσκηση: Όταν ασκείσαι πολύ πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σου και αυτό συνδέεται με τον νυχτερινό ιδρώτα. 

3. Εμμηνόπαυση: Σημάδια εμμηνόπαυσης όπως η αυξημένη θερμοκρασία σώματος (και άρα ο ιδρώτας) μπορούν να εμφανιστούν και νωρίτερα. Σύμφωνα με έρευνες, για μια στις εκατό γυναίκες κάτω των 40 και μία στις χίλιες κάτω των 30 είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την εμμηνόπαυση.

4. Βαριά ρούχα ή πολλές κουβέρτες

5. Υψηλή θερμοκρασία δωματίου από συσκευές θέρμανσης

6. Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ 

7. Γρίπη (ή κάποιος άλλος ιός)

8. Χαμηλό σάκχαρο

9. Ανωμαλίες στη λειτουργία του θυρεοειδή

10. Παχυσαρκία

11. Έντονο άγχος