ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρας Ηπατίτιδας: Ενημέρωση, πρόληψη, ουσιαστική αλλαγή

Η 28η Ιουλίου, καθιερώθηκε το 2004 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (WHD) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον γενικό πληθυσμό αλλά και τους ιθύνοντες, σχετικά με τις ηπατικές νόσους καθώς και να αποτελέσει το έναυσμα για ουσιαστική αλλαγή.

Αναλυτικότερα, η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στοχεύει στο να ενώσει τους συλλόγους ασθενών, τις κυβερνήσεις, τους επαγγελματίες υγείας, την κοινωνία των πολιτών, την επιστημονική κοινότητα, τη βιομηχανία και το ευρύ κοινό, ώστε να ενισχύσει το «παγκόσμιο προφίλ» της ιογενούς ηπατίτιδας.

Βάσει πρόσφατων στοιχείων, στην Ελλάδα ζουν περίπου 135.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει, εξαιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% – 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα ζουν με τη νόσο. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας λοίμωξης με ηπατίτιδα Β είναι επίσης ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 28/07, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και πρόληψης των Ιογενών Ηπατιτίδων υλοποιεί πληθώρα δράσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Με τη βοήθεια της επιχείρησης Coffix που διανέμει καφέ και ροφήματα (take – away) απευθυνόμαστε στον γενικό πληθυσμό επικοινωνώντας το μήνυμα ότι εξέταση είναι βασικό βήμα προάσπισης της πρόληψης.

Η ενημερωτική εκστρατεία απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό και αφορά στην επικοινωνία μηνύματος προς πρόληψη και παρότρυνση για εξέταση των ιογενών ηπατιτίδων Β και C.

Τρόποι μετάδοσης

Οι τρόποι μεταδόσεις της ηπατίτιδας C, είναι μέσω της επαφής αίματος με αίμα (που φέρει τον ιό). Οποιαδήποτε λοιπόν, πράξη περιλαμβάνει την εμπλοκή αίματος, μπορεί να μεταδώσει τον ιό, πιο συγκεκριμένα:

-Μετάγγιση αίματος που έχει πραγματοποιηθεί πριν το 1992 όπου δεν υπήρχε έλεγχος στο αίμα.

-Κοινή χρήση συνέργων για λήψη ναρκωτικών ουσιών.

-Η επαφή αίματος από σύνεργα που δεν έχουν αποστειρωθεί, όπως για ιατρικές επεμβάσεις ή τατουάζ και piercing σε χώρους που στερούνται ειδικής άδειας.

-Ενώ για την ηπατίτιδα Β, δεν είναι μόνο το αίμα που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, αλλά και τα σπερματικά και κολπικά υγρά. Οπότε σε οποιαδήποτε περίπτωση συνιστάται η χρήση προφυλακτικού.

Η εξέταση

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει αν έχετε προσβληθεί από ηπατίτιδα Β ή C. Τα αποτελέσματα συνήθως βγαίνουν σε λίγες ημέρες, αλλά μερικές κλινικές, όπως τα κέντρα πρόληψης Checkpoint, που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν γρήγορες και δωρεάν εξετάσεις και μπορούν να παρέχουν τη διάγνωση σε μόλις 20 λεπτά.

Τέλος καλό είναι να γνωρίζεις πως οι ηπατίτιδες Β & C δεν μεταδίδονται με το φιλί, τον βήχα, το φτέρνισμα, την κοινή χρήση οικιακών σκευών, πιάτων, ποτηριών, μαχαιροπίρουνων και της τουαλέτας.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη στους ανθρώπους και στις οικογένειες αυτών που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος.

 

Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»: 

Λ. Αλεξάνδρας 213Β, ΤΚ: 11523, Αμπελόκηποι – Αθήνα

Τηλ: 2110 122 102

E-mail: [email protected]

Helpa-prometheus.gr