ΕΡΕΥΝΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν κρατάς ένα μυστικό

Σε όλες μας έχει τύχει να χρειαστεί να διαχειριστούμε μια κατάσταση η οποία ακούει στο όνομα "διαφύλαξη μυστικού", γεγονός αν μη τι άλλο δύσκολο. Άλλες φορές το καταφέραμε, άλλες όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως τα μυστικά δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολα διαχειρίσιμα.

Μια νέα έρευνα, μάλιστα, σου δίνει σχεδόν άλλοθι αν αποκαλύψεις ένα μυστικό, αφού το να το κρατάς επτασφράγιστο δεν κάνει καλό στην πνευματική σου υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απόκρυψη ενός μυστικού μπορεί να αυξήσει το άγχος των ατόμων και έχει εξαντλητική επίδραση στο μυαλό.

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Columbia, ρώτησε 600 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι το 96% έχει σήμερα ένα μυστικό, κυρίως ρομαντικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια τους ρώτησαν πόσο συχνά χρειάστηκε να το κρύψουν ή το σκέφτηκαν στη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Το αποτέλεσμα έδειξε πως σκεφτόντουσαν το μυστικό αυτό διπλάσιες φορές απ’ ό,τι το γεγονός ότι έπρεπε να το κρύψουν και αυτό ακριβώς δημιουργούσε τη μεγαλύτερη σύγχυση. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα η φύση ή το περιεχόμενο του μυστικού που επιδρούν στον εγκέφαλό μας, αλλά το πώς αυτός διαχειρίζεται την πληροφορία.

Αυτό σημαίνει πως η κακή πνευματική υγεία δεν σχετίζεται τόσο με τη σημαντικότητα των μυστικών, αλλά με την επαναλαμβανόμενη φύση του να το κρατάς στο μυαλό σου, αντί να το λες σε κάποιον.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μίλησαν με 186 ανθρώπους για το πώς τους επηρρεάζει νοητικά το να θυμούνται συχνά ένα αρνητικό γεγονός της ζωής τους που ήταν δημόσια γνωστό. Παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί συμφώνησαν ότι δεν ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, η ομάδα των ατόμων που έπρεπε να κρατήσουν κάποιοι μυστικό, συνέχιζαν να βρίσκονται σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση.

Ο μόνος δρόμος είναι η αλήθεια, φίλη αναγνώστρια.