ΕΡΕΥΝΑ

Οι ασθένειες στις οποίες είναι πιο επιρρεπείς οι γυναίκες

Τον τελευταίο καιρό όλοι γύρω μας πέφτουν σαν τα κοτόπουλα από ιώσεις και κρυολογήματα και όλο και πιο συχνά ταλαιπωρούμαστε από συνάχια και πονόλαιμους. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν προσέχουμε (και τα έλεγε η μαμά σου, να πάρεις ζακέτα) την υγεία μας και δεν θωρακίζουμε σωστά τον οργανισμό μας απέναντι σε μικρόβια και ιούς.

Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα, υπάρχουν κάποιες ασθένειες στις οποίες οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς γονιδιακά.

Όπως διαβάζουμε στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο health.com, σχεδόν το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα (ψωρίαση, νόσο του Crohn, ρευματοειδή αρθρίτιδα) είναι γυναίκες, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε πραγματικά γιατί συμβαίνει αυτό.

Παλιότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο ρόλο των σεξουαλικών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη αλλά οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποφάσισαν να προσεγγίσουν το θέμα από άλλη σκοπιά.

Αντί λοιπόν των ορμονών, εξέτασαν γονίδια και συγκεκριμένα τις διαφορές των γονιδίων που έχουν οι άντρες και οι γυναίκες. Αναλύοντας το γενετικό υλικό από 82 υγιείς άντρες και γυναίκες εντόπισαν σημαντικές διαφορές στη ‘γονιδιακή έκφραση’ των δύο φύλων.

Η επιστημονική ομάδα εντόπισε 661 γονίδια, τα οποία ‘εκφράζονται’ διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες και αρκετά από αυτά συνδέονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι τα ‘γυναικεία’ γονίδια όχι απλά συμβάλλουν στην ευαισθησία του οργανισμού απέναντι σε αυτές τις ασθένειες, αλλά αυξάνουν και τη δραστηριότητα της νόσου. Δεν έφταναν δηλαδή όλα τα άλλα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, πρέπει να έχουν στο νου τους και ότι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές τις ασθένειες, κατάλαβες;