OPINIONS

Εξομολόγηση: Έκοψα το κάπνισμα εδώ και 9 μήνες

Στην οικογένεια μου καπνίζουν σχεδόν όλοι, εκτός από τη μητέρα μου που είναι φανατική αντικαπνίστρια. Στα 15 μου έκλεψα από τον πατέρα μου το πρώτο μου τσιγάρο. Δεν μου άρεσε, το σιχάθηκα, πνιγόμουν. Δοκίμασα και δεύτερη για να είμαι δήθεν και εγώ μία από τις έξυπνες του σχολείου που καπνίζουν. 

Της Κορίνας Αδαμαντοπούλου

Δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος για να καπνίζουμε με την κολλητή μου ένα πακέτο κάθε δυο μέρες, μετά ένα καθημερινά και μετά ένα η καθεμία.

Σήμερα που σας γράφω, το σιχαίνομαι. Δεν μου αρέσει, δεν το θέλω πια στην ζωή μου, το σιχάθηκα, σπάνια το αναζητώ και όταν το προσπαθήσω να καπνίσω, αηδιάζω. Έχουν περάσει 9 μήνες και είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου.

Στο πρώτο έτος σπουδών ξεκίνησα για τα καλά το κάπνισμα. Δεν μπορούσα να ξυπνήσω χωρίς τσιγάρο, δεν έπινα τον καφέ μου χωρίς αυτό, δεν δεχόμουν να μην καπνίσω μετά από κάθε γεύμα και δεν σταματούσα να το κρατάω στις καφετέριες και τα μπαράκια.

Στο δεύτερο έτος σταμάτησα το πολύ κάπνισμα γιατί ένιωθα κάθε πρωί δύσπνοια και τα μάτια μου είχαν αποκτήσει μαύρους έντονους κύκλους.

Τα επόμενα τρία χρόνια προσπαθούσα να το κόψω. Κάπνιζα, το έκοβα, κάπνιζα, το έκοβα. Και τα χρόνια κυλούσαν κάπως έτσι. Δεν μου ήταν δύσκολο να το βγάλω από την ζωή μου. Μπορούσα αλλά στους δυο-τρεις μήνες πάντα επέστρεφα, δεν μπορούσα να μην επιστρέψω, μου άρεσε. Και μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι γύρω μου ήταν φανατικοί καπνιστές.

Σήμερα που σας γράφω, το σιχαίνομαι. Δεν μου αρέσει, δεν το θέλω πια στην ζωή μου, το σιχάθηκα, σπάνια το αναζητώ και όταν το προσπαθήσω να καπνίσω, αηδιάζω. Έχουν περάσει 9 μήνες και είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Πάντα πίστευα πως δεν είναι τόσο κακό όσο λένε αλλά αυτή η αλλαγή που σου συμβαίνει, όταν το κόψεις, σε κάνει να καταλαβαίνεις πολλά πράγματα.

Οι φίλοι μου καπνίζουν μπροστά μου και δεν με επηρεάζει. Δεν θέλω να καπνίζουν στο σπίτι μου αλλά δεν θα το απαγορεύσω ποτέ γιατί κάποτε ήμουν εγώ στην θέση τους. Δεν πιστεύω πως θα ξαναγυρίσω.

Δεν ξυπνάω σαν άρρωστη πια. Κάθε πρωί τα ίδια. Κλειστή μύτη, βαριά αναπνοή και να νιώθω πολύ κουρασμένη. Όταν σταμάτησα να καπνίζω όλα αυτά άλλαξαν.

Δεν βρωμάω συνέχεια. Επιτέλους, ξέρεις πόσο άσχημο είναι να περνά από δίπλα σου μια γυναίκα και να μυρίζει από πάνω μέχρι κάτω τσιγαρίλα;

Δεν μυρίζουν τα ρούχα μου, τα σεντόνια μου, οι κουρτίνες μου. Καθαρός αέρας.

Εξαφανίστηκαν οι μαύροι κύκλοι. Είχα μεγάλο πρόβλημα με τα μάτια μου και συγκεκριμένα με τους μαύρους κύκλους. Έβαζα κρέμες, έβαζα αγγουράκι κάθε βράδυ και έκανα μάσκες για τα μάτια. Μα τίποτα απ’ αυτά δεν μου κάλυπτε το πρόβλημα μέχρι που έκοψα το τσιγάρο. Πραγματικά τεράστια διαφορά.

Η επιδερμίδα μου όσο πάει και καλυτερεύει. Μαλακή, ενυδατωμένη. Ό,τι ονειρευόμουν.

Εξαφανίστηκε το κίτρινο χρώμα από τα χέρια μου. Όταν κάπνιζα καπνό, τα δάκτυλα των χεριών μου κιτρίνιζαν και τα έτριβα με λίμα.

Νιώθω πιο υγιής από ποτέ. Και μόνο όταν αποφασίσεις να το κόψεις, θα καταλάβεις πως νιώθω. Δεν μπορώ να στο περιγράψω.

Δεν πάχυνα. Καθόλου, ούτε ένα κιλό. Καταρρίπτω λοιπόν το μύθο που θέλει όσους κόβουν το κάπνισμα να παίρνουν κιλά.